Bulgur je zdravou a chutnou náhradou bežných príloh
Táto ľahko stráviteľná pochúťka s jemnou orechovou chuťou sa vyrába z pšeničných zŕn. Obsahuje množstvo živín a rýchlo sa pripravuje.
Pomaly sa v našich kuchyniach udomácňujú jedlá pripravené z celozrnných obilnín ako pohánka, špalda či quinoa. S obľubou je využívaný aj kuskus (najlepší je celozrnný), ktorý sa vyrába z tvrdých druhov pšeničnej krupice tak, že sa sparí a vytvaruje do guľôčok. Z nalámaných pšeničných zŕn pšenice sa získava aj bulgur, ktorý je o niečo menej známy. Tvrdé odrody pšenice sa namáčajú, predvaria a vysušia. Potom nasleduje drvenie. V porovnaní s kuskusom má bulgur lahodnejšiu chuť, ktorá pripomína oriešky.
Bulgur nesmie v zdravom jedálničku chýbať
Bulgur je bohatý na kvalitné proteíny a vlákninu. Jedna šálka bulguru obsahuje približne 8 gramov vlákniny, ktorá je prevenciou zápchy a znižuje tiež riziko vzniku žlčových kameňov. Zároveň skvelo zasýti a nespôsobuje výkyvy krvného cukru. Zastúpený je aj vitamín A, vitamíny skupiny B a viaceré minerály. Bulgur obsahuje horčík, železo, fosfor či mangán. Železo je prevenciou anémie. Je zodpovedné za prenos kyslíka a nápomocné pri tvorbe kolagénu, potrebného pre zdravé svaly i pokožku. Zároveň podporuje imunitný systém.
Vitamíny zo skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu i psychickú pohodu. Konkrétne vitamín B6 znižuje hladinu homocysteínu v krvi, ktorý je zodpovedný za kardiovaskulárne ochorenia. Teda bulgur má aj protizápalové účinky, teda pravidelná konzumácia znižuje riziko vzniku rozličných ochorení.
Odporúčame: Alnatura Mediteran Bulgur panvička BIO, 250 g - sušená zmes na báze bulguru (pšenice) s 18 % zeleniny, stredomorský typ. Bulgur panvička je vegetariánska. Zakúpite v dm drogerie markt.
Tip na prípravu
Najvhodnejším, resp. najšetrnejším spôsobom prípravy je zaliať bulgur studenou vodou a počkať, kým zmäkne. Zvyčajne to netrvá dlhšie ako hodinu. Vtedy si zachová najviac výživných látok. Sú však aj ďalšie postupy. Bulgur sa zaleje horúcou vodou (na jeden diel bulguru treba zhruba 3 diely vody) a prikryje pokrievkou. Po dvadsiatich minútach je pripravený na podávanie. Je stvorený na prípravu rizota alebo ho možno použiť na zahustenie polievok. Chutné sú aj sladké či slané kaše, ktoré možno podávať na raňajky.
Odporúčame: Alnatura Bulgur, BIO, 500 g. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Na trhu je viac druhov bulguru
Na našom trhu sa môžete stretnúť s viacerými druhmi bulguru. Vhodné je čítať etiketu. Ak si vyberiete celozrnný bulgur, je v ňom zastúpené väčšie množstvo živín (hlavne vlákniny a minerálov), ale jeho príprava trvá dlhšie. Bulgur býva vyrobený aj zo špaldovej pšenice. Je ešte chutnejší ako klasický pšeničný bulgur.
Varíme s bulgurom
Neviete, ako jednoducho a chutne pripraviť bulgur? Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami: