Bylinky, ktoré obohacujú jedálniček i naše zdravie – 2. časť
Vďaka bylinkám sú jedlá chutnejšie a voňavejšie, ľudia zasa zdravší. Pomôžu pri nachladnutí, bolesti brucha i zlej nálade. Sú skromné na starostlivosť a bohaté na liečivé účinky. Ktoré z liečivých rastlín nesmú vo vašom jedálnom lístku chýbať?
Už dávno neplatí, že bylinky treba zbierať len po lúkach, alebo pestovať v záhrade a prácne sušiť na zimné mesiace. Liečivé rastliny sú výživnejšie i chutnejšie v čerstvom stave, preto sa oplatí pestovať ich doma na okennom parapete. Navyše interiér oživia a presýtia príjemnou vôňou.
Trebuľka
Trebuľka je u nás známa skôr ako korenina, ktorá dodá chuť najmä polievkam a dusenému mäsu. Treba ju však používať čerstvú, pretože v sušenej forme stráca svoju arómu. Z rovnakého dôvodu je vhodné vyhnúť sa aj dlhému vareniu. Menej známe je liečivé pôsobenie trebuľky. Babky bylinkárky ju však využívali ako jarnú liečivú rastlinu, ktorá detoxikuje pečeň a obličky, zlepšuje trávenie a pamäť. Ak sa rozhodnete trebuľku zbierať v prírode, buďte opatrní, pretože je ľahko zameniteľná s jedovatými rastlinami. I z tohto dôvodu je rozumnejšie pestovanie ju doma napríklad v kvetináči.
Ligurček
Je pomerne aromatická a pikantná korenina. V čerstvom i sušenom stave sa hodí na dochutenie mies, polievok i šalátov. Stonku možno využiť do pokrmov namiesto zeleru. Ligurček je známy aj ako liečivá bylina. Slúži na zmiernenie tráviacich a dýchacích problémov. Bojuje proti kŕčom, nadúvaniu a nechutenstvu. Prináša úľavu pri zápaloch močového mechúra, močových ciest, obličkových kameňoch a bolestivej menštruácii.
Koriander
Koriander je korenina, ktorá je vhodná na dochutenie šalátov, polievok i koláčov. Nachádza sa aj v priemyselne spracovaných potravinách napríklad v alkoholických likéroch. Blahodarne účinky má bylina najmä na tráviaci systém. Pomáha pri hnačke, nechutenstve a plynatosti. Žuvanie semienok eliminuje nepríjemný zápach z úst. S konzumáciou čerstvých lístkov to netreba preháňať, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej, ktorá môže spôsobiť napríklad vznik obličkových kameňov. Primerané množstvo je však zdraviu prospešné, preto sa netreba tejto rastliny obávať.
Estragón
Estragón sa pridáva do jedál, ktoré sú mastnejšie a horšie stráviteľné. Pridaním estragónu ich ľudský organizmus lepšie a ľahšie spracuje. Estragón je teda vhodný na dochutenie mies, polievok, ale aj šalátov. Z hľadiska bylinného liečiteľstva slúži korenina na upokojenie tráviaceho traktu (plynatosť, žalúdočné ťažkosti). Používanie estragónu je vhodné ako prevencia proti črevným parazitom a aj na zníženie horúčky. Disponuje miernymi sedatívnymi účinkami, čiže je vhodný aj pri problémoch s nespavosťou.
Mäta prieporná
Obľúbená „liečivka“ je vhodná na prípravu čaju i ako korenina kvôli mentolovej vôni. Práve mentol pôsobí ako antiseptikum a protizápalová látka. Mäta ako liečivá rastlina pomáha pri tráviacich a dýchacích problémoch. Ocenia ju aj ľudia, ktorí trpia nechutenstvom a majú žlčové kamene. Príjemná vôňa pôsobí stimulujúco na nervový systém, čiže môže byť nápomocná pri niektorých psychických ťažkostiach. Vo forme obkladov, alebo kúpeľa prospieva aj pokožke. Na nezaplatenie je chuť a aróma mäty v kuchyni. Bez nej by neexistovalo osviežujúce mojito. Je zdravou, vkusnou a voňavou dekoráciou zeleninového taniera i mäsa.
Levanduľa lekárska
Kvietky levandule sú nezameniteľné nielen tvarom, farbou, ale aj vôňou. Na liečebné účinky sa využívajú najmä kvety, ale aj vňať. Zápary sú vhodné na podporu trávenia, eliminujú nadúvanie, kŕče a zápchu. Azda najznámejšie je sedatívne pôsobenie levandule – poradí si s migrénou i nespavosťou. Sušená levanduľa, alebo z nej pripravená tinktúra sa dáva pod vankúš, aby navodila hlboký spánok. Kúpeľ v levanduli pomáha zmierniť reumatické ťažkosti. Inhalovanie zasa prinesie úľavu pri sennej nádche.
Všetky bylinky v krásnom darčekovom balení nájdete aj v našom obchode. Na výber máte ich rôzne kombinácie, ale vybrať si ich viete aj podľa svojho znamenia.