Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Chudnete, alebo máte cukrovku? Potom s ovocím opatrne

Mirka

Hľadáte zdravú náhradu sladkostí? Ovocie je na tento účel ako stvorené. Mali by ste však vedieť nielen počet kalórií, ktoré obsahuje, ale aj zastúpené množstvo cukru.

Chudnete, alebo máte cukrovku? Potom s ovocím opatrne
16. JUL 2014

Obsah cukru v ovocí, a teda aj hodnota glykemického indexu je obzvlášť dôležitá pre ľudí, ktorí majú cukrovku alebo sa snažia schudnúť. Ostatní by sa mali riadiť odporúčaním odborníkov, ktorí radia, že ideálne je ovocie konzumovať v dopoludňajších hodinách.

Odporúčame prečítať: Glykemický index potravín – kamarát či nepriateľ

 

Ovocie je dôležitou súčasťou nášho stravovania

Hoci dennodenne počúvame o tom, aké sú ovocie a zelenina pre nás dôležité, stále ich nekonzumujeme v dostatočnom množstve. Výživoví špecialisti a lekári radia jesť minimálne pol kila ovocia a zeleniny denne, pričom zhruba dve porcie by malo predstavovať ovocie. Ovocie je zdrojom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny a mnohých ďalších živín, bez ktorých ľudský organizmus nedokáže fungovať.

Odporúčame prečítať: Najnovšie výskumy potvrdzujú, že cukor je toxický!

 

Ak človek nemá žiadne zdravotné problémy, môže konzumovať akékoľvek obľúbené ovocie, vrátane sušeného. Treba však myslieť na to, že ovocie je zdrojom cukru a ak sa to s jeho konzumáciou preháňa, môže to mať negatívne účinky na ľudský organizmus. Riziko hrozí najmä vtedy, ak sa konzumuje okrem prirodzeného cukru v ovocí aj pridaný cukor, ktorého je v potravinách viac ako dosť. Zaujímavé sú v tomto smere zistenia The American Heart Association. Tá odporúča ženám neskonzumovať denne viac ako 100 kalórií z pridaného cukru, mužom 150 kalórií z pridaného cukru denne. Avšak Američania skonzumujú v prepočte o 355 kalórií z pridaného cukru navyše a to každý jeden deň! (1) V dôsledku toho trpí čoraz viac ľudí nielen cukrovkou, ale aj nadváhou, obezitou a ďalšími vážnejšími chorobami.

Samozrejme, pri cukrovke a redukčných diétach, treba sledovať i obsah cukru. Preto sme pre vás pripravili tabuľku, kde je ovocie rozdelené do skupín práve podľa obsahu sacharidov:

Ovocie s nízkym obsahom cukru

citrón, maliny, černice, brusnice

Ovocie s nízkym až stredným obsahom cukru

broskyne, jahody, čučoriedky, melóny, papája, nektárinky, jablká, guava, marhule, grapefruit

Ovocie s pomerne vysokým obsahom cukru

kivi, hrušky, ananás, slivky, pomaranče

Ovocie s veľmi vysokým obsahom cukru

banány, mandarínky, mango, figy, čerešne, višne, hrozno, granátové jablká, sušené ovocie

Zdroj: (1) www.aha.org, Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (stockimages)

DISKUSIA K ČLÁNKU (1)

Diskusia k článku - Chudnete, alebo máte cukrovku? Potom s ovocím opatrne

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

penicilin@centrum.sk
penicilin
 27.7.2014 13:46

100% BIO zelený čaj z oblasti Kjoto Japonsko, veľmi zdravý ,aj na chudnutie http://goo.gl/NgFAew