Čo priniesol Food Revolution Day Jamieho Olivera?
Food Revolution Day je celosvetová kampaň, ktorú založil známy šéfkuchár Jamie Oliver z Veľkej Británie.
Jej cieľom je vrátiť vzdelávanie o stravovaní naspäť do školských osnov. Projekt je výzvou nielen pre školy, materské školy, ale aj pre všetkých ľudí, aby venovali svoj čas a pozornosť tomu, čo budú konzumovať. „Aj na Slovensku si ľudia zaslúžia takéto zdravé jedlo nielen vidieť, vedieť o ňom, ale aj ho zažiť a ochutnať, práve preto sme radi, že aj s pomocou tejto kampane im to umožňujeme,“ prezradila nám jedna z organizátorov Janka Chytráčková, ktorá je ambasádorkou Food Foundation Jamieho Olivera na Slovensku.
Hlavne o deťoch
Pri tejto kampani sa myslí práve na deti. „V piatok 20. mája sme sa venovali vybraným školám, kde sme navštívili deti už od prvých ročníkov. Aj myšlienkou Jamieho Oliviera je vzdelávať o stravovaní už odmalička,“ dodala. V tento deň bolo na každom z nás, aby sme zvážili, aké jedlo si zvolíme. Hlavne aby bolo zdravé.
Sobota patrila verejnosti
V sobotu bolo podujatie otvorené verejnosti, a preto sa presunulo do priestorov Kasarní/Kulturparku. Počas tohto dňa mali ľudia možnosť zúčastniť sa školy varenia, ktorú viedli Jozef Hromják (šéfkuchár hotela Hilton a člen Národného tímu kuchárov) a Tomáš Jakab (držiteľ ocenenia VÍŤAZ Košický kuchár 2015). V nej sa okrem iného naučili, ako si upiecť zdravý chlieb, pripraviť vegánske špeciality, mäsá a na záver chutné sladkosti. V sprievodnom programe sa preberala téma zdravé desiaty pre deti, dokonca sa krstila kniha Janky Chytráčkovej s názvom Ako ušetriť pri nákupe v potravinách. Návštevníci si počas celého dňa mohli pozrieť a ochutnať produkty aj lokálnych vystavovateľov či už priamo z Košíc, východného Slovenska a niektorých s produktami tak špecifickými, že došli aj z ostatných kútov Slovenska.
Košičania prekvapili
„Ja osobne som zástankyňou myšlienky Clean eating. To znamená, že jedlo by malo byť čo najmenej spracované. Takže žiadne predvarené a predpripravené jedlo,“ povedala ambasádorka Food Foundation Jamieho Olivera. O tom, že Košičanov zdravá strava zaujíma, vypovedala aj návštevnosť, ktorá príjemne prekvapila aj samotných organizátorov. Michal Šenitko si nedovolil ohodnotiť, či obyvatelia Košíc jedia zdravo. „Aj keď je trendom používať lokálne suroviny, ľudia pozerajú na peniaze. Pri prevádzkach vidím menší problém aj v legislatíve. Keď si reštaurácia sama nazbiera, poprípade dopestuje suroviny alebo bylinky, nemá doklad o pôvode. Potom je veľmi ťažké prejsť tou pomyselnou horou legislatívy a použiť ich v kuchyni. Netvrdím ale, že to tak nikto nerobí.“ Košičania nás prekvapili a trh na Dominikánskom námestí bol v sobotu doslova preplnený. Okrem ovocia a zeleniny bol veľký dopyt po sadeničkách. V nedeľu sa podujatie presunulo do košickej reštaurácie Primi, kde si ľudia mohli upiecť svoju zdravú pizzu. My veríme, že tento víkend poslúžil ako inšpirácia a ľudia si tak uvedomili, že jedlo môže byť zdravé a chutné zároveň .
TU nájdete ďalšie fotky z podujatia
A Keďže partnerom podujatia Food revolution day Košice bola RYBA Košice, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie, my pokračujeme v oslave chutného a zdravého jedla aj po 21.máji a pripravili sme si pre vás túto chuťovo fantastickú rybku.
Penne s tuniakom a šampiňónmi pre 2 osoby
Potrebujeme:
- 100 g tuniaka
- 250 g penne
- 6 šampiňónov
- 1 paradajka
- 3 strúčiky cesnaku
- troška masla
- petržlenová vňat
- olivový olej
- soľ
Trvanie: 30 minút aj s prípravou
Postup:
- Uvaríme cestoviny penne podľa návodu na obale v osolenej vode.
- Na panvici rozhorejeme olivový olej a pridáme na kocky nakrájaného tuniaka. Opečieme 2 až 3 minúty, vyberieme z panvice a dáme bokom. Do tej istej panvice dáme cesnak, opečieme, pridáme posekané šampiňóny a na kocky nakrájanú paradajku. Podlejeme troškou vody z cestovín a varíme 3 minútky.
- Pridáme do panvice uvarené cestoviny, premiešame a dáme ešte trošku masla a tuniaka, ktorého sme si upiekli.
- Môžme podávať a posypeme petržlenovou vňaťou.
Zdroj: Food Revolution Day Slovakia
Zdroj foto: Žijeme FRESH