Čo robiť, keď sa prejeme a je nám ťažko?
Moja cesta za zdravým životným štýlom ma naučila mnoho vecí. Ale asi najviac spoznať svoje telo.
Začala som vnímať, kedy je prejedené, kedy najedené, kedy už nevládze a kedy sa prekonáva a prekračuje svoje doterajšie limity.
Z tohto poznania však vzišla veľká vec. Možno pre niekoho maličkosť, pre mňa skutočne veľká udalosť. Podarilo sa mi moju hmotnosť zastabilizovať a po rokoch som prestala bojovať s chudnutím a opätovným naberaním. Žiadne výkyvy hmotnosti. Viete si to predstaviť? Kilá prestali behať hore dole ako sa im chcelo. Pretože konečne som opraty v rukách držala ja. Vedome a kontrolovane som začala udávať smer ja. A nikto iný. Zbožné želanie aj pre vás? Prečo by sa to nemohlo podariť aj vám?
Ach, tie návyky
Ideálny stav neexistuje. Možno sa tam časom dopracujem, ale bude to ešte dlhá cesta. Aj ja mám svoje návyky hlboko zakorenené už od detsva. Ukážte mi slivkový lekvár a prebudia sa vo mne také silné chute, že sa začnem správať ako Pavlovove psy. A môžete mi vtedy vysvetľovať, že tá kysnutá buchta s lekvárom sú akurát tak prázdne kalórie, ktoré mi v podstate okrem známej chute nič nedajú.
Aj keď sa stravujem primerane zdravo, neprejedám sa, nežijem v žiadnych extremoch, keď prídeme k rodičom na týždeňovú návštevu, nerúcam jedálniček mojej mame, ktorá varí fantasticky. Akurát pripravuje tradičné jedlá, ktoré ja doma nevarím. Prečo?
Prečo som dala stopku klasickej slovenskej kuchyni
Slovenská tradičná kuchyňa obsahuje mnoho skvelých potravín ako napríklad kyslá kapusta, bryndza. Len nie sú podľa mňa vždy šťastne skombinované. Okrem nasýtenia hľadám v jedle najmä energiu, a by som mohla byť výkonná a užila si deň naplno. So všetkým, čo prinesie. Čo mám z toho, keď sa naobedujem a po obede, kedy potrebujem pracovať a stihnúť vecí tak, aby som sa večer mohla venovať rodine, tak namiesto toho zaspím? To sa mi stalo tento týždeň, keď som si dala na obed fantastické maminkine pirohy. Nikde inde ich už nezjem, len od nej. Ale výsledok bol taký, že polovica dospelých vrátane mňa bola zrazu tak unavená, že zaspala na gauči. Asi sme sa mali ísť hneď prejsť. Ak si rozoberieme zloženie tohto jedla, je to samá múka a cukor, trochu masla. V podstate jednoduché sacharidy, ktoré spôsobia výkyv energie v tele. Nasýtime sa, ale veľmi rýchlo nás chytí útlm a energia klesne tak, že nevládzeme a rýchlo vyhladneme. A potrebujeme znovu jesť. V dobe, keď som sa takto stravovala bežne, často som mávala tzv. “vlčí hlad”. Zvykol ma prepadnúť taký hlad, že mi často krát prišlo až nevoľno. Pripisovala som to rýchlemu tráveniu. Bolo to však spôsobené tým, čo som jedla. Dnes už tieto stavy nepoznám a dokážem vydržať bez jedla niekoľko hodín a byť neustále vitálna.
Aj keď mám takéto tradičné jedlo naozaj na tanieri len zriedkakedy, ak sa aj naskytne, nebojkotujem ho. Už len preto, lebo jedlo je dar. Čo sa mi však po konzumácii takého jedla v minulosti dialo, bolo, že som pribrala. Pribrzdila si trávenie a kilečká sa na mňa začali lepiť jedna radosť. Bolo to spôsobené aj tým, že som zistila, že keď sa po jedle cítim ťažko a som v útlme, uberá mi to chuť na pohyb. Poznáte to tiež? Dáte si polievku, potom rezeň zo zemiakmi. Zajete keksíkom, lebo veď bez dezertu to nejde. A potom sa čudujme, že sa nám nechce ani pohnúť. Nieto ísť ešte cvičiť.
Ako to mám dnes?
1. Upravujem si tradičné jedlo na menej kalorické
Hovädzie fašírky mojej mamy milujeme všetci. Žiadne šmejdy, ale poctivé mäso. Jej recept obsahuje tajné fintičky, vďaka ktorým sú šťavnaté. Ale dať si k ním zemiaky a kompót, to by ma úplne odrovnalo. Preto som si tieto prílohy odpustila a namiesto toho som si namiešala zeleninový šalát. Čo mám už od detsva naozaj rada je segedínsky guľáš. Milujem kyslú kapustu a v tejto kombinácii mi naozaj chutí. Ale knedlík mi už roky rokúce netrávi. Keď ho zjem, mám pocit, že mi dal niekto päsťou do brucha. Knedlík mi tam kysne a nie a nie ho stráviť. Navyše, keď si pozrieme z čoho je knedlík zhotovený, nemôžeme hovoriť o výživnej a ľahkej potravine. Preto som si k tomu uvarila quinou, ktorá ako jedna z mála obilnín obsahuje väčší podiel bielkovín a je ľahko stráviteľná. Dostala som tak pomerne ľahké a výživne jedlo. Polievky nie je potrebné zahusťovať múkou. Zeleninové mixované polievky môžete zahusťovať strukovinami, ideálna je červená šošovica. Ostatným stačí na dochutenie zápraška zložená iba z opraženej cibuli na oleji a červenej papriky.
Vždy máme na výber. Je len na nás, ako sa chceme stravovať. Skúste si vždy rozobrať skladbu jedla a uvedomiť si, čo vlastne máte na tanieri. Ak je tam príliš veľa sacharidov, zmeňte to a dostaňte na tanier viac bielkovín a zdravých tukov. Ak neviete ako a kde začať, začnite zeleninov. Snažte sa, aby na vašom tanieri čo najviac miesta zaberala zelenina. Nebojte sa tejto zmeny. Telo si začne zvykať a vy si postupne na knedlík ani nespomeniete.
2. Jeden deň hojno, ten druhý…
V živote sa stáva naozaj všeličo. Aj to, že nastanú dni, udalosti, pri ktorých zjeme viac než sme zvyknutí. Je to úplne v poriadku. Nie sme stroje, stane sa, že podľahneme. Určite si nerobte zbytočné výčitky. Skôr sa zamerajte na to, čo s tým ide urobiť. Mne sa osvedčila dlhodobo “teória vyrovnávania”. Pokiaľ zjem jeden deň príliš veľa, ten druhý deň si naordinujem kaloricky menej náročné jedlá. A určite idem cvičiť. Nenechajte to zájsť príliš ďaleko. Jednak sa môžete veľmi rýchlo opustiť a každým dňom bude slabnúť odhodlanie niečo s tým urobiť. Druhá vec je, že znovu naberiete kilá, ktoré sa ťažko zhadzujú. A čím sme starší o to ťažšie. Ako to vyzerá u mňa v praxi? V deň, keď som vedela, že budú na obed pirohy a ja si ich určite dám, mala som už vopred nakúpenú zeleninu na šalát a vyhradila som si čas na beh. Takže obed bol omnoho kalorickejší než zvyknem mávať, ale pripravila som sa na to. Spálila som kalórie behom a na večeru som si dala strukovinovú polievku a zeleninový šalát. Ak vám hrozí, že budete jesť viac a ťažšie veci, pripravte sa na to. Čo ešte odporúčam je piť veľa vody. Jednak si pred jedlom naplníte žalúdok a nezjete toho až tak veľa. Na druhej strane voda pomáha rozhýbať trávenie.
Kto neskúsi, nevie
Keď sa prejete, určite v tom neostaňte. Skúste si to uvedomiť a hneď napraviť. Bez zbytčných emócii a výčitiek. Postavte sa k tomu pragmaticky. Áno, bolo toho viac, tak dnes si dám ľahší deň. A s pohybom. Vyrovnávajte a budete spokojní.
Pokiaľ ste sa rozhodli pre zmenu, blahoželám vám. Rozhodne nebudete ľutovať. Začať môžete drobnými upravami klasickej stravy. Ale dajte šancu aj novým receptom a potravinám. Garantujem vám, že spoznáte nové zaujímavé chute a jedlá, ktoré sú máo kalorické. Pritom mnohokrát nenáročné na pípravu. Ak si myslíte, že zdravá strava je komplikovaná a nechutí, rada vás vyvediem z týchto predsudkov. V knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY sa nachádzajú zdravé recepty, ktoré naozaj chutia a pripravíte si ich do 30 minút. Rozhodne je to správna cesta, ak sa pýtate, kde začať.
Diskusia k článku - Čo robiť, keď sa prejeme a je nám ťažko?
Nový príspevok
Dobrý deň, veľmi ma zaujíma čo píšete ALE mám 64 rokov cvičím s Vami, pretože nechcem byť vzdychajúca pri každom pohybe,veď mám ,,nato vek" ale chcem hrať s vnukom tenis a s vnučkami sa prehánať na bicykloch v lete. ALE mám 11 ár záhradu rodinný dom, dve vinice, takže je práce dosť stravujem sa zdravo nejedávam, sladkosti, koláče,salámy,mäso striedmo väčšinou domáce produkty a hlavne si neviem predstaviť deň bez množstva zeleniny a šalátov, Našla by som v knihe stravovanie aj pre seba?