Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

FERTILITY

Čo večerajú slovenskí odborníci na výživu?

Veronika Shoebridge

Sú to síce tréneri či odborníci na výživu, no aj oni sú len ľudia a radi maškrtia. Najmä počas Vianoc. 

Čo večerajú slovenskí odborníci na výživu?
24. DEC 2016

Vianoce sú tu a väčšina z nás má na ich príchod takmer všetko pripravené a dolaďuje už len posledné detaily. A práve medzi tie posledné detaily patrí jedlo. Napriek tomu, že Vianoce sú sviatky hojnosti, štedrosti a nie práve najzdravších jedál, dá sa to aj inak. Tým „inak“ myslíme zdravšie. A aby sme vám to dokázali, spýtali sme sa tých najpovolanejších – odborníka na výživu ako i trénerky jogy, aby nám prezradili, ako vlastne vyzerá zdravší variant vianočného stola.

Michal Pataky

O Michalovi by sa dalo povedať, že je to jeden mimoriadne zdravý Slovák. Je nielen trénerom, ale aj výživovým poradcom, podnikateľom či napríklad bloggerom. A svoje Vianoce nám opísal asi takto:

„Moje Vianoce sa nesú v tradičnom duchu, nesmie chýbať kapustnica s kvalitnou klobásou a, samozrejme, šalát s rybou. Namiesto obyčajnej majonézy však používam domácu, ktorú si sám vyrábam z domácich vajíčok, kokosového a olivového oleja a horčice. K tomu pridávam veľa kyslej smotany a šalát je tak oveľa zdravší a výživnejší. Tento rok budem experimentovať aj s novým trojobalom a použijem arašidové maslo namiesto strúhanky a múky. Okrem toho budeme piecť zdravšie varianty koláčov bez múky. Tie múčne od mamy alebo babky budem ,hackovať᾿ klasickým maslom, ktoré k ním pridám, aby som spomalil trávenie a budem sa ich snažiť jesť po hlavnom jedle,“ opisuje svoj do detailov vymyslený plán Michal.

Monika Rišková

Taktiež veľmi aktívna a zdravo žijúca Slovenka. Je trénerkou ako i veľkou fanúšičkou jogy, najmä ashtanga jogy. A taktiež veľmi rada pečie. Takto to vyzerá na jej vianočnom stole:

„Celoročne sa snažíme stravovať podľa ajurvédy. Vianoce  sú však výnimkou a máme zdravšiu verziu klasických vianočných jedál. Kapustnicu, z rýb je to pstruh alebo sumec, šalát zemiakový a zeleninový. Piekla som aj tradičné koláčiky, ale použila som špaldovú múku, brezový cukor a rôzne zdravé dobroty.”

To, že sú Vianoce, nemusí nutne znamenať, že sa vaša celoročná snaha o zdravé stravovanie a aktívny životný štýl razom rozsype. Stačia úplne maličké zmeny, ktorými nahradíte klasické, menej zdravé suroviny. Verte tomu, že váš jazyk ten rozdiel ani nezaregistruje. No zato vy budete mať zo seba oveľa lepší pocit. A Vianoce budú bez zbytočných výčitiek a neželaných kíl navyše.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Čo večerajú slovenskí odborníci na výživu?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.