Máločo je dnes tak známym a zároveň “kontroverzným” štýlom stravovania ako paleontologická diéta. Ošiaľ, aký u nás v 90-tych rokoch po nežnej revolúcii zažilo vegetariánstvo, v súčasnej dobe zažíva paleo alebo diéta z doby kamennej. Tento trend moderného stravovania sľubuje o niekoľko kíl menej a koniec zdravotných problémov. Je to skutočne pravda?
Premýšľate ako si na jar oživiť šatník? Nezabúdajte aj na revitalizáciu svojho jedálnička. Využite to najlepšie, čo nám ponúka jarné obdobie a dodajte svojej kuchyni jarný nádych! Na výber máte množstvo sezónnych potravín, ktoré vám dodajú energiu a dostatok výživných látok. Budete sa cítiť úžasne!
„Nakopnite sa“ s chutnými jarnými nápojmi plnými vitamínov. Ale pozor, žiadna klasika. Trochu sme zaexperimentovali s chuťami a novými super zdravými ingredienciami. Takže pripraviť mixér, ide sa na to!
Závisí od nej nielen chuť jedla, ale aj vitalita nášho organizmu. Soľ je nevyhnutnou zložkou medzibunkovej tekutiny, krvnej plazmy, či lymfy a reguluje viacero dôležitých procesov v tele. A predsa okolo nej koluje viacero fám a nepravdivých tvrdení. Jedna skupina ľudí tvrdí, že jej konzumáciu by sme mali čo najviac obmedzovať, druhá vyznáva jej pozitívne účinky. My sme za vás hľadali, kde je pravda.
Každý pozná pšenicu. Je najznámejším druhom obilniny, preto býva často súčasťou nášho jedálnička. A to je škoda. Existuje totiž oveľa zdravšia alternatíva. Pšenica nie je až taká dobrá, ako sa na prvý pohľad zdá. Ide totiž o jeden z najčastejších alergénov a má pomerne vysoký obsah cukru. Skvelou náhradou je obilnina s názvom amarant!
Ako vidí chorobu pacient a ako lekár? Stručná odpoveď znie: každý inak. Preto je absolútne nutné, aby spolu hovorili.
Sú čierne, malé a nenápadné. Kedykoľvek sa môžu do nás zahryznúť a pritom o tom nemusíme vedieť. Aktivita kliešťov je v plnom prúde, odborníci upozorňujú, že sú agresívnejšie ako kedykoľvek predtým. Niektoré druhy môžu prenášať nebezpečnú encefalitídu či lymskú boreliózu. Ako nedať otravným parazitom šancu?
Chcete si zachovať čo najviac zdravých živín v potravinách? Áno? Tak čítajte, čomu sa vyvarovať a naopak, ako správne potraviny pripravovať.
Poznáte ľudí, ktorí vo svojich slovách používajú veľa pozitívnych myšlienok? Ktorí navonok hovoria, ako sú šťastní, pretože konečne našli sami seba, ale keď ich spoznáte bližšie, vidíte, že sa našli len vo svojich „slovách“ a svoj život žijú v smútku, strachu, samote a mrzutosti?
Nevyberá si. Reč je o zákernej rakovine, ktorá mnohým vstúpila do života. Nikto sa s ňou nechce stretnúť zoči-voči a keď niekoho nepríjemne prekvapí, boj s ťažkou chorobou chce jednoznačne vyhrať. Je tu však spôsob, ako sa jej vyhnúť či dokonca vyliečiť!
Stres nemusí byť strašiak, ktorého by sme sa mali báť. Môže sa z neho stať užitočný pomocník. To však nedocielime tým, že sa stresom budeme bojovať. Poďme sa spolu pozrieť na nové poznatky o strese a zamyslíme sa nad tým, ako nám môžu pomôcť skvalitniť náš život.
Svoj názor na výživu nepodmieňuje žiadnym aktuálnym trendom. Vďační jej môžeme byť za to, že pomerne náročné termíny nám zrozumiteľne podáva na svojom blogu, prednáškach a kurzoch varenia. Rozhovor so Silviou Horeckou bol dlhý a o to zaujímavý, keďže disponuje mnohými vzácnymi a užitočnými informáciami, ktorým sa nedalo odolať.
Najzdravší spôsob chôdze a behu je naboso. Preto v roku 2003 prišla značka VIVOBAREFOOT s obuvou, která je tak pohodlná a ľahká, že pôsobí skoro ako druhá koža. Spôsobila tak revolúciu v chôdzi a v behaní. Pritom išlo len o návrat ku koreňom prirodzeného a zdravého pohybu – v duchu konceptu, ktorý kedysi navrhla sama príroda.
Kým zdravie funguje tak sa nad ním príliš nepozastavujeme. To príde až v momente keď sa dostavia prvé príznaky a prejavy začínajúcej choroby prípadne bolesti. Štandardný postup je často krát nasledovný. Ignorovanie prejavov – to prejde samo. Niekedy aj áno ale keď nie tak nasleduje návšteva lekára ktorý určí diagnózu a následne začne liečba alebo skôr potláčanie prejavov choroby.
Jar k nám zavítala v celej svojej kráse a o krátky čas nám ponúkne aj prvú jarnú zeleninu, ktorá je bohatá na živiny a navyše aj veľmi dobre chutí. Hodí sa k celozrnnému pečivu, ale napríklad aj do šalátov či nátierok.
Poznáte to. Príroda sa pomaly zobúdza zo zimného spánku, dni sa predlžujú, vo vzduchu cítiť jar a vy si prvé slnečné dni ani nevládzete užiť. Nie je to lenivosť, trpíte jarnou únavou, s ktorou väčšina z nás bojuje každý rok.
Čas plynie a na nikoho z nás neberie ohľad. Starneme všetci rovnako. Lenže iba od nás závisí, či si aj s pribúdajúcim vekom udržíme telesnú a duševnú kondíciu. Platí to aj pre ľudský mozog, ktorý potrebuje správne živiny. Ktoré sú to a kde ich nájsť?
Úprava zažívania. Očista organizmu. Svieža pleť. Ľahká myseľ. To je sľubovaná odmena za to, že sa odhodláte vyskúšať pôst. Nemusíte hladovať týždeň, úplne stačí vzdať sa potravy na jeden či dva dni.
Nielen meniny, sviatky a výročia sú dôvodom na to, aby sme svoju polovičku obdarovali niečím pekným, pohodlným či praktickým. Je síce pravda, že lásku by sme druhému mali dávať najavo hlavne svojím správaním a konaním, ale originálny darček tiež poteší a je vyjadrením citov.
Ak chcem pravidelne cvičiť, nestačí iba pevná vôľa, musím nájsť spôsob, ako zapojiť aj emócie. Nájsť pre seba ten správny podiel radosti z budúceho výsledku a radosti priamo z cvičenia je veľmi osobné. Všeobecne platí, že rozumové, vôľové rozhodnutie sa veľmi rýchlo vyčerpá, ak pracujeme iba pre výsledok a nemáme potešenie aj priamo z aktivít, ktoré k nemu vedú.