Dajte si špargľu. Pomáha zdraviu
V rastlinnej ríši v čeľadi ľaliovitých nájdeme tzv. kráľovnú zeleniny – zelenú alebo bielu špargľu. Prečo ju ochutnať a zaradiť do nášho stravovania?
Z kríkovitej rastliny pri správnom pestovaní vyrastajú z drevitého koreňa krehké dužinaté výhonky – špargľa. Svoj pôvod má v stepných oblastiach v okolí Čierneho mora a už dlhé roky je známa ako zelenina a tiež ako liek. V súčasnosti je celosvetovo vyšľachtených približne 25 jej odrôd.
Prečo pravidelne konzumovať špargľu
- je ľahko stráviteľná,
- obsahuje veľa vitamínov - A, B1, B2, C, E, kyseliny listovej, železa, draslíka, horčíka, fosforu, vápnika, stopových prvkov a vlákniny,
- má málo kalórií,
- je vhodná pri rôznych diétach, zvlášť pri redukčnej, keďže 100 gramov špargle obsahuje len 17 kalórií,
- zaraďuje sa k základným zeleninám uvádzaných v prevencii proti rakovine a ochoreniam srdca,
- má význam pre metabolizmus bielkovín,
- možno ju použiť ako prostriedok na odvodnenie organizmu,
- užíva sa aj proti močovým infekciám, keďže má močopudné účinky,
- účinne pôsobí aj pri liečbe vypadávania vlasov,
- má aj svoje vonkajšie využitie ako polhodinový odvar na škvrny na koži a kožné problémy.
Liečivé účinky špargle
Dôležitá je kyselina asparaginová, ktorá zvýrazňuje chuť a vôňu špargle a má význam pre metabolizmus bielkovín. Špargľa podporuje činnosť obličiek a škodlivé látky sú tak z tela rýchlejšie vylúčené. Priaznivé účinky má tiež na srdce a blahodarne pôsobí na nervový systém, pričom zaháňa stres, podporuje zdravý spánok, pamäť a koncentráciu. Tým, že obsahuje vitamín C dochádza k posilneniu organizmu a pomáha pri zápalových ochoreniach.
Svoje využitie majú aj oleje zo špargle, ktoré možno použiť pri masážach tela, majú omladzujúci efekt na kožné bunky a potláčajú prejavy akné a ekzémov.
Na liečbu reumy, nervových zápalov, cukrovky, chudokrvnosti a ochorení prostaty sa pripravuje šťava zo špargle v kombinácii s mrkvou, cviklou a uhorkou.
Samotná príprava
Najviac si môžeme vychutnať chuť špargle, keď je čerstvá a pri ohnutí praskne a vytečie z nej šťava. Čím je tenšia, tým má jemnejšiu a sladšiu chuť.
Najjednoduchší spôsob prípravy je uvariť ju alebo pripraviť v pare. Pri varení sa odporúčajú vysoké hrnce, do ktorých sa položí špičkami hore, aby sa úplne nerozvarili. Netreba zabudnúť ju očistiť od drevnatej kôry. Variť sa odporúča približne 10-15 minút, záleží od hrúbky stoniek. Do vody sa pridá štipka soli, cukru a maslo, prípadne zopár kvapiek citrónovej šťavy. Z vývaru možno ďalej pripraviť napríklad zeleninovú polievku.
Samostatne sa môže použiť ako príloha k ryži spolu s parmezánom, olivovým olejom, vínnym octom, alebo grilovaná a tiež aj zaváraná.
Ak máte fázu chudnutia, nemusíte si pri špargli strážiť dôležité látky. Ale z lekárskeho pohľadu pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi je potrebné špargľu konzumovať v obmedzenom množstve.
Zdroj titulnej fotky: Pixabay, CC0