Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Dušan Plichta: V pozícii zamestnanca mi chýbala sloboda a sebarealizácia

„Aj napriek neistote a i istému strachu som opustil dobrú pozíciu v práci a vrhol som sa do realizácie svojich snov,“ hovorí zakladateľ úspešnej značky POWERLOGY. 

Dušan Plichta: V pozícii zamestnanca mi chýbala sloboda a sebarealizácia
13. JAN 2017

Ak stále váhate nad splnením svojich snov, možno vás nakopne príbeh blogera i podnikateľa Dušana Plichtu, ktorého fanúšikovia označujú aj ako dobrodruha jedla. I jemu určitý čas trvalo, kým sa rozhodol splniť si svoj sen, a keď sa konečne odhodlal, nie všetko išlo ako po masle. Lenže on to nevzdal, a preto je dnes tam, kde je, a my si môžeme vychutnávať jeho úžasnú kávu, kvalitné oleje či maslá. Ako to celé začalo?

Ani by som neveril, čo všetko mi dá cestovanie

Dušan pokladá za jeden zo základných princípov jeho neskoršieho úspechu poznávanie nových kultúr, varenie a ochutnávanie svetových kuchýň. Už odmalička ho lákalo cestovanie, nové krajiny, ingrediencie a kultúra, ktoré sa úzko spájajú s jedlom. Navyše sa venoval folklóru a na vysokej škole sa stal súčasťou Lúčnice, s ktorou precestoval veľkú časť sveta. „Tance v Lúčnici sa dynamickým nasadením môžu pokojne porovnať s ktorýmkoľvek výkonnostným športom a mne sa tak podarilo spojiť svoje dve veľké vášne – prekonávanie fyzických limitov a cestovanie,“ hovorí Dušan.

Plichta
Zdroj foto: Dušan Plichta

Víziu podnikania i prvé reálne skúsenosti mu priniesol pobyt v Austrálii

Po skončení vysokej školy a vyštudovaní strategického manažmentu Dušan odišiel do austrálskeho Melbourne, kde pobudol skoro dva roky. Ak si myslíte, že sa tu venoval práci biznis konzultanta, ste na omyle, pretože práve v krajine protinožcov sa rozhodol počúvnuť hlas svojho srdca a začal pracovať v kaviarňach a reštauráciách. Nuž a práve v Austrálii mu učarovala káva. „Nemal som ani tušenie, že žijem v jednom z hlavných miest výberovej kávy a kultúry, ktorá mi zmenila pohľad na význam kávy v našom živote. Aj keď som už na vysokej škole inklinoval k lepšej ako instantnej káve, a kamarátom som aj v ,intrákovej᾿ kuchynke pripravoval mokka talianske kávy, až v Austrálii som objavil čaro čerstvo praženej výberovej kávy,“ spomína na toto pekné obdobie Dušan a dodáva, že z obyčajného záujmu o kávu sa stalo jeho celoživotné poslanie a objavovanie všetkého, čo súvisí s kvalitnou kávou. V tom období sám sebe sľúbil, že bude bojovať proti instantným kávam, lacným zmesiam komerčnej kávy a polotovarom. S týmto odhodlaním odišiel na Slovensko, lenže slovenská realita pre neho príliš nádejne nevyzerala.

Plichta
Zdroj foto: Dušan Plichta

Plichta
Zdroj foto: Dušan Plichta

Slovenská realita nebola zo začiatku ružová

Hoci mal Dušan v srdci pevné odhodlanie ukázať ľuďom, že káva nie je nezdravá, svoj sen sa rozhodol odložiť. „Na otvorenie vlastnej kaviarne som nemal kapitál a ani odvahu, zatiaľ som si na to netrúfol. Môj sen živiť sa kávou som tak veľmi rýchlo odložil a falošne sa uspokojil s tým, že musím nejakých tých 5 rokov drieť a prepracovať sa k lepšiemu platu, a potom to pôjde ľahšie,“ priznáva bez okolkov. Mladý muž teda pracoval ako konzultant. Bola to náročná práca, ktorej venoval veľa času a energie. Problém bol však v tom, že hoci zarábal slušne, cítil sa prázdno, chýbala mu sloboda a sebarealizácia. To boli kľúčové pocity, ktoré ho napokon priviedli k zmene.

Napriek strachu si začal plniť svoj sen

Pre plnenie svojho sna sa Dušan rozhodol v roku 2013. Aj napriek neistote a strachu nechal zamestnanie vo firme – začal  plávať a makať na splnení svojich vízií. Začal tým, že zarobené peniaze investoval do vzdelania a cestovania, aby sa dozvedel čo najviac o vylepšenej životospráve, gastronómii a výberovej káve.

Plný nových informácií sa začal venovať kurzom varenia v Chefparade, robil prednášky o káve a spustil svoj vlastný blog. Hoci to nebolo ľahké, pozitívna spätná väzba od ľudí Dušana nakopla a pokračoval ďalej. „Neboli to ľahké časy. Tí, ktorí začínali podnikať, vedia, o čom hovorím. Pracoval som ako živnostník, ale dôležitý bol pre mňa progres a najmä pocit, že si na seba zarobím vďaka vlastnej kreativite a tvorbe hodnoty produktu či služby,“ hovorí. Hoci bol mladý muž v tomto období pomerne spokojný, túžil po vlastnej a lepšej značke kávy. Nuž a keď niečo veľmi chcete a snažíte sa o to, zákon príťažlivosti vám do života pošle ľudí, ktorí vám so splnením sna pomôžu. Presne tak to bolo aj u Dušana.

Učil sa od jedného z najskúsenejších pražiarov kávy

Dušan mal možnosť učiť sa od profesionála v oblasti praženia kávy. To bol ďalší veľký krok k splneniu jeho sna. „Ten sa ma ujal, hoci spätne netuším, prečo. Asi som ho zaujal nadšením a naivitou. Prišiel som totiž s tým, že ma už komerčná káva na Slovensku naozaj nebaví, a že chcem vyvinúť vlastnú, bezchybnú kávu, ktorá splní moje kritériá,“ hovorí s úsmevom. V tom období vytvoril prvú bio zmes pre espresso. „Pražiar sa len pousmial, že na to budeme potrebovať čas a pustili sme sa do výberu, testovania a ladenia. Po 3 mesiacoch vznikla prvá PowerCoffee. Moje vysnívané Organic espresso bolo na svete,“ dodáva.

Na vzostupe bol aj Dušanov blog

Po šiestich mesiacoch blogovania popri všetkých aktivitách, návštevnosť blogu rástla. „Pochopil som, že ak chce niekto detailné poradenstvo, potrebuje prejsť viacerými testami a je potrebné merať konkrétne hodnoty – ,biomarkery᾿. Inak sa môže stať, že budeme podliehať rôznym ilúziám a zbytočne sa naťahovať o to, ktorý výživový smer je najlepší. Aj preto vidím oveľa väčší zmysel v inšpirácii pre získanie nadhľadu a hlavne uvedomelejšieho prístupu k výberu nášho jedla,“ myslí si Dušan, ktorý zastáva názor, že pre motiváciu potrebujeme skôr pozitívnu inšpiráciu ako negatívne správy o tom, že sme tuční a slabí. 

Práve táto myšlienka sa stala kľúčovou. „Po čase som si tak uvedomil, že práve tu je moja najväčšia pridaná hodnota. Napĺňa ma tvoriť recepty, zdieľať tipy a skúsenosti, či prednášať o tom, že zdravý životný štýl nie je o vode a klíčkoch, ale skôr o správnom POWER prístupe a sebarealizácii,“ dodáva.

Ak chcem zmeniť návyky ľudí k lepšiemu, musí to chutiť

Hovorí sa, že raňajky sú základ dňa a práve toho sa Dušan „chytil“. Túžil ľuďom ponúknuť zdravú alternatívu k fitnes cereáliám, ovocným jogurtom, párkom či pečivu, čiže opäť sa pustil do experimentovania. Testoval rozličné cereálne kaše, miešal smoothie a pripravoval steaky s orechmi. Vyskúšal všetko. „Avšak ten najväčší AHA moment som zažil práve vo chvíli, keď som vyskúšal asi trochu šialenú kombináciu kávy s maslom a MCT olejom. Sám som tomu neveril, ale ono to naozaj fungovalo a ja som sa už po žiadnych iných raňajkách necítil rovnako produktívny,“ spomína nadšený experimentátor.

„Jednoducho povedané, to, čo má dlhodobo fungovať, musí chutiť. Ak chcete byť úspešný, tak vám musí chutiť prekonávanie prekážok a riešenie problémov. Ak chcete byť v top forme a zdraví, tak vám musí chutiť vzdelanie, tréning a neustále zlepšovanie. Tieto princípy som postupne preklopil do mojej životnej filozofie. Keď sa obzriem spätne, tak práve vďaka nim som dokázal zmeniť svoj život,“ pokračuje v zaujímavom rozprávaní úspešný podnikateľ a dodáva, že dnes žije svoj sen. No zároveň priznáva, že nie každý deň je úžasný a aj on musí čeliť rozličným problémom. Avšak spätná väzba od ľudí a pocit, že im prináša niečo prospešné, ho posúvajú ďalej a zároveň sa snaží to, čo už dosiahol, vylepšovať. „Život však nie je len o radostiach, ale aj o problémoch alebo, lepšie povedané, o výzvach. Tých je vždy dosť a ako som už spomenul, na to, aby sme ich prekonávali, potrebujeme veľa energie. Energia, ktorá rozhoduje, nielen o našom fyzickom stave, ale aj o mentálnom a emocionálnom rozpoložení.“

Pre Dušana je momentálne jednou z veľkých výziev rola otca. Teší sa z pokrokov svojho potomka a takisto si váži ocenenia, ktoré dostal. Napríklad sa stal slovenským blogerom roku 2016 a jeho mandľové maslo získalo cenu Great Taste Awards. Zároveň verí, že jeho príbeh ešte len začína, pretože má mnoho plánov a chystá množstvo projektov. „Ten pocit, keď vďaka chutným a funkčným ingredienciám spájate aktívnych ľudí, niekedy až pre životné zážitky, mi fakt stojí za to. Či už realizujeme vlastný kurz varenia, dobrodružnú výpravu na Filipíny, návštevu plantáže v Brazílii, alebo spustíme do predaja 3 výnimočné čokoládové novinky,“ dodáva na záver.

My v redakcii Dušanovi držíme palce vo všetkom, do čoho sa pustí a zároveň veríme, že jeho príbeh naštartuje mnohých ľudí na Slovensku, aby si začali plniť svoje sny.

Zdroj foto: Dušan Plichta

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Vďaka ukrutným bolestiam dnes pomáha ľuďomVďaka ukrutným bolestiam dnes pomáha ľuďom

Nič nie je náhoda a všetko sa deje pre niečo. Svoje o tom vie aj mama, psychologička a masérka Silvia Lidajová. 

 

Katka má o 10 kíl menej. baby, čítajte, čo vám radíKatka má o 10 kíl menej! Baby, čítajte, čo vám radí

Je to o prioritách. Aj keď sa vám akokoľvek nechce, vždy si treba spomenúť na to, prečo sme začali, aký je náš cieľ a čo sme zatiaľ dosiahli,“ hovorí čitateľka Katarína.

 

Ži, miluj, tancuj!FOTO a VIDEO: Ži, miluj, tancuj!

Miluje tanec, žije ním, je v ňom veľmi dobrá. Zuzana Kaduková nám prezradila viac o svojej vášni k tancu a o tom, ako sa ním udržiava v top forme.


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Dušan Plichta: V pozícii zamestnanca mi chýbala sloboda a sebarealizácia

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.