Granátové jablko - prečo je také zdravé
Malé, červené, sladkokyslé a šťavnaté klenoty ukryté v guľatom červenom obale. Tak to je v skratke granátové jablko. Čo je na ňom také výnimočné? Ako ho môžeme využiť v náš prospech? Čítajte ďalej.
Odkiaľ sa vzalo
Granátové jablko je plodom ázijského kra granátovníka púnskeho. Nepredstavujte si však nijaký maličký kríček. Tento ker dorastá do maximálnej výšky 3,5 metra.
Jeho plody teda tiež nie sú najmenšie. Granátové jablko bežne meria v priemere aj 10 cm a váži aj pol kila.
Táto rastlina je mimoriadne odolná poveternostným podmienkam a teda pestovať ju dokáže každý. Aj ten, kto k záhradníčeniu nemá veľký vzťah.
Červená sila
Červená farba sa odjakživa považovala za farbu vášne, energie, života, emócií. Je obľúbenou voľbou kreatívnych a sebaistých ľudí.
A červená je aj farbou granátového jablka. Exotického ovocia s neuveriteľnou silou pre ľudské zdravie. Toto zvonka úplne obyčajné, často klasické jablko pripomínajúce ovocie v sebe ukrýva obrovské výživové bohatstvo.
Veľké množstvo vody, ale aj bielkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, železo, zinok, fosfor, selén, horčík, meď, mangán, draslík, omega 6 nenasýtené mastné kyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E. Toto všetko sa zmestí do jedného granátového jablka. Hotový multivitamín v prírodnej podobe.
Ako pôsobí na telo granátové jablko
- Dokonale prečisťuje a detoxikuje organizmus.
- Podporuje imunitný systém.
- Ochraňuje kardiovaskulárny systém.
- Podporuje rast buniek a chráni ich.
- Podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu.
- Silné protizápalové účinky.
- Udržuje zdravý, mladý výraz pokožky.
- Napomáha očisťovať obličky a pečeň.
- Urýchľuje regeneráciu pokožky.
- Často sa využíva v kozmetickom priemysle.
Pri manipulácii s granátovým jablkom však buďte opatrní. Alebo si pri jeho príprave oblečte niečo, čoho vám nebude príliš ľúto, ak sa vám zafarbí červenou šťavou. Tá je totiž veľmi farbiaca.
Čo sa jeho využitia týka, kreativite sa medze skutočne nekladú. Či si ho pridáte do ranných vločiek, do dezertu, ozdobíte ním koláč či tortu, vylisujete z neho šťavu alebo pridáte do studených či teplých šalátov.