Huspenina urobí kĺbom dobre
Každému človeku sa časom opotrebúvajú kĺby, a preto by sa mal o ich regeneráciu dostatočne starať.
V oveľa väčšej miere to platí pre športovcov, u ktorých sa počas pohybových aktivít, respektíve používaním záťaží pri cvičení tento jav ešte znásobuje. Veľmi dobrým doplnkom stravy, ktorý kĺbom pomáha je huspenina.
Prečo je huspenina pre kĺby prospešná?
Ide o zdroj bielkovín živočíšneho pôvodu, z ktorých telo získava dôležité aminokyseliny potrebné na tvorbu kolagénu.
Kolagén je bielkovina nerozpustná vo vode a tvorí základ spojivových vlákien. Tvorí približne 70% kože, 25% všetkých proteínov v našom tele a dokonca 10% našej celkovej hmotnosti. To sú dosť vysoké čísla. Okrem toho je väzivo súčasťou všetkých ľudských orgánov.
Kolagén má v tele tieto úlohy:
- Ovplyvňuje pevnosť a pružnosť vlasov a nechtov
- Chráni kĺby pred artrózou
- Ovplyvňuje pružnosť šliach a stav zubov
- Udržuje pohybový aparát v dobrej kondícií
- V detstve vytvára sieť pre ukladanie vápnika
- Zmierňuje vznik celulitídy
- Ovplyvňuje pružnosť cievnych stien
Ako huspeninu získame
Huspenina alebo aspik sa získava varením častí s kožou bravčového alebo hovädzieho mäsa. Tradičnými jedlami z toho sú potom huspenina alebo tlačenka. Okrem toho sa želatína nachádza aj v gumených medvedíkoch, alebo sa dá kúpiť priamo ako doplnok výživy.
Čo ešte kĺbom pomáha
- Pravidelné športovanie
- Rehabilitácia a regenerácia
- Otužovanie
- Dostatočný pitný režim
- Prísun minerálov a vitamínov
Želatína, by mala byť súčasťou jedálnička nielen športovcov, ale tiež ľudí s nadváhou a seniorov.
Zdroj titulnej fotografie: Gratisograpgy, CC0