Zamiluj si beh a zlepšuj sa v BEŽECKEJ VÝZVE - začať môžeš kedykoľvek!

PREMIUM

Je popcorn fit?

Adela Jasenovcova

Popcorn je typické občerstvenie pre kino a gaučovú kultúru. Na druhej strane existuje veľa zdravotných výhod spojených s týmto snackom. V niektorých krajinách ho dokonca podávajú ako prílohu k hlavnému jedlu.

Je popcorn fit?
14. JUN 2017

Zdravotné výhody popcornu sú: regulácia hladiny cukru v krvi, zníženie hladiny cholesterolu, lepšie trávenie, ochrana pred osteoporózou, prevencia proti rakovine, predchádzanie predčasnému starnutiu a pomocník pri chudnutí. 

Popcorn sa teší popularite po celom svete, takmer na každom mieste, kde sa konzumuje bežná kukurica. Ibaže - vlastnosti tohto zdravého jedla končia vtedy, keď ho nadmerne osolíte, pridáte veľa masla, polevu a umelé arómy. V rozumnej miere je to pre mnohých ľudí lahodné a prospešné občerstvenie. Samotné teplo na prípravu stačí, preto sa vyhnete príprave na oleji.

Popcorn je úplne jednoduchý typ kukurice, ktorý má tvrdú šupku s vysokým obsahom škrobu. Keď sa kukurica zahrieva, tlak sa vo vnútri zvyšuje a nakoniec pukne. Existuje niekoľko odrôd popcornu, vrátane typov, ktoré sú určené na prípravu v mikrovlnnej rúre.

Zdravotné výhody popcornu sú odvodené najmä od vysokého obsahu vlákniny, polyfenolických zlúčenín, antioxidantov, komplexu vitamínov skupiny B, vitamínu E, mangánu a obsahu horčíka.

Dokázalo sa, že popcorn existuje už viac ako 6000 rokov, veď aj kukurica bola v dávnych dobách dôležitou súčasťou mnohých kultúr. Archeologické objavy popcornu pochádzajú z Peru, ale našli sa aj v Novom Mexiku a Strednej Amerike pred približne 5000 rokmi.

Trávenie

Popcorn obsahuje celé zrno, čiže aj šupku a otruby, čo je podobné celozrnným obilninám, ryži a pečivu, ktoré tiež obsahujú tieto dôležité časti. Pokiaľ ide o trávenie, vysoký obsah vlákniny udržuje črevá v pohybe, a teda zabraňuje zápche. Vlákna stimulujú peristaltické pohyby hladkých črevných svalov a vyvolávajú vylučovanie tráviacich štiav.

Hladina cholesterolu

Šupky odstraňujú prebytok cholesterolu z cievnych stien a artérií, čím sa znižuje celková hladina cholesterolu, aj riziko vzniku nebezpečných kardiovaskulárnych ochorení ako ateroskleróza, infarkty a mŕtvica. 

Krvný cukor

Tretia kľúčová úloha vlákniny v popcorne je vplyv na krvný cukor v tele. Keď má telo dostatočné množstvo vlákniny, reguluje uvoľňovanie a reguláciu hladiny cukru v krvi a inzulínu lepšie ako ľudia, ktorým vláknina chýba. Pokles cukru v krvi je hlavným bonusom pre diabetických pacientov, takže popcorn sa im odporúča, ak trpia touto chorobou.

Prevencia rakoviny

V popcorne je veľké množstvo antioxidantov. Bol považovaný za relatívne nezdravé jedlo, ale výskumy to vyvracajú. Obsahuje veľa polyfenolických zlúčenín - najsilnejších typov antioxidantov, ktoré môžete telu dopriať. Antioxidanty sú silné obranné látky, ktoré zachytávajú a odstraňujú voľné radikály, vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré sú spojené s rôznymi chorobami, najmä s rakovinou. Voľné radikály sú známe kvôli mutácii zdravých bunkových DNA do rakovinových buniek. Popcorn môže pomôcť znížiť tieto riziká.

Anti-Aging

Voľné radikály spôsobujú oveľa viac škôd ako rakovina. Boli úzko spojené s príznakmi súvisiacimi s vekom, ako sú vrásky, pigmentové škvrny, degenerácia a slepota, svalová slabosť, osteoporóza, Alzheimerova choroba, demencia, vypadávanie vlasov a množstvo iných.

Chudnutie

Asi 250 gramov popcornu obsahuje len 30 kalórií, čo je približne 5-krát menej ako rovnaké množstvo mastných zemiakových lupienkov. Navyše obsah vlákniny v popcorne vás zasýti a zabraňuje uvoľneniu hormónov hladu. To môže zabrániť prejedaniu. Popcorn má tiež veľmi nízky obsah nasýtených tukov a jeho prírodné oleje sú zdravé a nevyhnutné pre vaše telo.

Varovanie

Popcorn je síce zdravé jedlo, ale drvivá väčšina ľudí to preháňa so soľou, maslom alebo inými dochucovadlami, ktoré negujú veľkú časť pozitívneho vplyvu. Vyhnite sa aj popcornu, určenému na prípravu v mikrovlnke, lebo už samotný obal je mastný a slaný. Pripravte si ho radšej v hrnci na ohni s trochou olivového oleja a len jemne osoľte. Spravíte telu dobrú službu a najesť sa ho môžete skutočne dosýta.

Zdroj ilustračnej fotky: Shelburn, CC0
Zdroj informácií: http://jn.nutrition.org/
https://link.springer.com/article/10.1007/s11032-012-9816-6

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Je popcorn fit?

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.