Kakao vás zbaví depresie a dodá pozitívnu energiu
Drieme sa vám a máte náladu pod psa? Pomôže kakao, ktoré má aj ďalšie zdravotné výhody.
Kvalitné kakao je pre ľudský organizmus prínosom. Potvrdzuje to množstvo vedeckých štúdií. Možno to použiť do rozličných sladkostí a nápojov, jednoducho do maškŕt od výmyslu sveta.
Nie je jedno, po akom kakau siahnete
Bežne dostupné kakao má často s ozajstným kakaom len málo spoločného. Je plné cukru a pridaných látok. Ak chcete z kakaa čerpať maximum benefitov, siahnite po takom, ktoré vzniklo lisovaním kakaových bôbov za studena. Pri kakau je teda dôležité nielen zastúpenie a kvalita kakaových bôbov, ale aj spôsob spracovania. Úpravou pri vysokých teplotách dochádza k strate výživných látok.
Ak sa rozhodnete pre horkú čokoládu, čítajte etiketu a vyberte si takú, v ktorej je zastúpenie kakaa aspoň 80 percent. Aj odborník na výživu upozorňuje na kvalitu kakaa: „Je veľmi dôležité, aby sa používalo kvalitné kakao z kvalitných kakaových bôbov.“
Odporúčame: Alnatura odtučnené kakao, BIO, 125 g, je vyrobené zo starostlivo vyberaných kakaových bôbov, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Kakao môžeme použiť na prípravu nápojov, ale aj pri pečení koláčov a zákuskov. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Čo v kakau nájdete?
V kvalitnom kakau nájdete vysoký podiel horčíka, ale aj draslík, vápnik, železo, rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Kakao je známe aj vysokým obsahom antioxidantov. Z nich sú pozoruhodné najmä polyfenoly, ktoré podľa The American Heart Association zlepšujú najmä zdravie srdca.
Kakao obsahuje aj látky, ktoré zlepšujú náladu. Známa je napríklad aminokyselina tryptofán a fenyletylamín, ktorý pôsobí ako mierne antidepresívum. V malom množstve sú zastúpené aj stimulačné látky teobromín a kofeín. Nechýbajú ani vitamíny zo skupiny B či vitamín E. V kakaových bôboch sú vo väčšom množstve zastúpené aj tuky, hlavne kyselina palmitová, stearová a olejová.
Pozitív kakaa je viacero
Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že kakao má na ľudské telo a psychiku veľa pozitívnych účinkov. Podľa odborníkov z The University of The West Indies at St. Augustine, Trinidad kakao napríklad podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému, znižuje hladinu cholesterolu, má antidepresívne a stimulačné účinky a spomaľuje starnutie.
Kakao dodáva energiu. Kedy po ňom siahnuť?
Stáva sa vám občas, že počas dňa nemáte čas na plnohodnotné jedlo? V tomto prípade si môžete dovoliť siahnuť po kakau. „Kakao je zdrojom energie napríklad v situáciách, keď človek nemá čas kvalitne sa najesť. Potom môže túto potravinu využiť ako dostatočný zdroj energie. Treba si však uvedomiť, že keď je dostatočný prísun energie aj z iných zdrojov v priebehu dňa, kakao by malo byť prijímané v optimálnych množstvách kvôli udržaniu stabilného príjmu energie,“ radí Ing. Libor Javro.
Zdroje:
https://sta.uwi.edu/cru/Healthbenefits.asp
http://circ.ahajournals.org/content/119/10/1433.full
Zdroj foto: flickr.com
Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Kakaové cookies trošku netradične
Cookies nepatria medzi najzdravšie pochúťky.
Táto kávovo-kakaová quinoa vám určite ulahodí, a navyše je hotová do 15 minút.
Máte chuť na niečo dobré? Čo poviete na kakaový nápoj s kešu orieškami?