Kto konzumuje noni, dožije sa sto rokov
„Miestni domorodci z ostrovov Polynézie tvrdia, že kto konzumuje noni, dožije sa sto rokov. O tejto rastline sa píše už v Biblii ako o zázračnej rastline,“ hovorí o ovocí noni odborný certifikovaný špecialista Pavol Mindek.
Noni (Morinda citrifolia) pochádza z tichomorských ostrovov, kde ho domorodci označujú aj ako „magické ovocie“. Patrí do čeľade Rubiaceae. Ovocné plody rastú na vždyzelených stromoch, alebo kroch s výškou do 6 metrov. Zrelé ovocie má jemne žltú až bielu farbu, nepríjemný zápach a nie príliš lákavú chuť. To však nič nemení na fakte, že Morinda citrifolia sa v tichomorských ostrovoch využíva ako liečivá rastlina.
Pre domorodcov je noni naozaj vzácne, pretože využívajú všetky jeho časti - ovocie, listy, kôru, kvety, semená i korene. Liečivé účinky, ktoré potvrdili aj niektoré vedecké štúdie, spôsobili, že dopyt po produktoch z noni neustále rastie. Aj na našom trhu je toto nevšedné ovocie dostupné vo forme výživových doplnkov – štiav i kapsúl, ktoré majú na rozdiel od ovocných plodov lahodnú chuť. „Ľudia začínajú chápať nielen na základe vedeckých výskumov, ale aj skúšaním na vlastnej koži, že niektoré prírodné produkty majú pre ľudský organizmus veľké blahodarné a liečivé účinky,“ vysvetľuje odborník Pavol Mindek, ktorý má s používaním noni bohaté skúsenosti.
Jedinečné zloženie a účinky ovocia noni
Za zaujímavým vzhľadom ovocia sa skrýva jedinečné zloženie, ktoré pomáha obyvateľom polynézskych ostrovov bojovať s chorobami už dvetisíc rokov. Skúsenosti domorodcov postupne pribúdali a pribúdali a, samozrejme, dedili sa z generácie na generáciu. Noni sa s rozvojom cestovného ruchu postupne dostalo aj do západného sveta a je predmetom vedeckých výskumov: „Vykonané výskumy dokázali, že rastliny produkujú prírodné živiny, vrátane karotenoidov a flavonoidov, ktoré plnia v organizme človeka veľmi dôležité funkcie,“ hovorí odborník. Úlohou týchto látok je ochraňovať človeka pred chorobami i naprávať škody, ktoré spôsobujú škodlivé voľné radikály z vonkajšieho prostredia.
Áno, je pravda, že fytochemikálie, najmä spomínané flavonoidy a karotenoidy, sú obsiahnuté vo viacerých rastlinách, lenže noni obsahuje aj irydoidy, ktoré nestrácajú svoj účinok ani pri spracovaní a skladovaní. „Dlhoročné výskumy dokázali, že irydoidy sú najúčinnejším prírodným elementom obranyschopnosti pre ľudské telo. Noni má niekoľkonásobne väčšiu účinnosť ako dlhodobé užívanie vitamínov, minerálov a výťažkov z rastlín,“ upresňuje Pavol Mindek.
Zároveň pripomína výsledky skúmania vedcov z firmy Morinda, ktorá je lídrom v oblasti výskumu a predaja TAHITIAN NONI. Práve oni upozorňujú na vysoký obsah biologicky viazaného mangánu v noni, ktorý patrí medzi najdôležitejšie zložky noni produktov. „Mangán pomáha chrániť bunky pred poškodením radikálov. Tiež napomáha udržiavať zdravé kosti a normálny metabolizmus, prispieva k tvorbe nového tkaniva. Tahitian noni je najprirodzenejším zdrojom dopĺňania mangánu do tela,“ vysvetľuje Mindek. Upozorňuje aj na obsah známych i unikátnych vitamínov, enzýmov a ďalších živín, vďaka čomu noni prospieva psychike, bojuje proti plesniam a baktériám, pomáha pri detoxikácii, regenerácii organizmu a cukrovke, upravuje činnosť hormonálneho systému, zvyšuje celkovú výkonnosť.
Odborný certifikovaný špecialista Pavol Mindek má niekoľkoročné skúsenosti s používaním nápoja TAHITIAN NONI, pretože sa zaoberá alternatívnou diagnostikou a medicínou. „Za pomoci bioaktívneho nápoja z noni som pomohol viacerým ľuďom s problémami ako glaukóm (zelený zákal), anémia, rakovina hrubého čreva, rozličné kožné problémy, akné, bolesti hlavy, nespavosť, únava, potlačenie pooperačných bolestí, úprava krvného tlaku,“ hovorí špecialista a dodáva, že predtým boli klienti liečení na vysoký krvný tlak na tabletkách, a po asi trojmesačnej kúre mohli s užívaním liekov prestať.