Leto plné ovocia
Šťavnaté leto je tu a dopraje nám kopec šťavnatého ovocia. Prečo je dobré konzumovať dostatok ovocia? Ktoré ovocie preferovať, ktorému sa "venovať" pomenej?
Jednou z mnohých výhod najobľúbenejšieho ročného obdobia – leta je dostatok čerstvého ovocia a zeleniny. V letných mesiacoch si môžeme dopriať sladučké červené jahody, ríbezle a maliny. Supermarkety sú plné čerstvých šťavnatých ovocných plodov z rôznych končín sveta.
Dnes si stručne zhrnieme základné fakty o ovocí z hľadiska výživy. Pripomenieme si, ako často ovocie jesť. Najdôležitejšou časťou však bude definícia funkcie a vhodnosti jednotlivých druhov ovocia pri chudnutí. Poďme však pekne poporiadku.
Prečo konzumovať ovocie?
Ovocie je zdrojom vitamínov a minerálov. Množstvo jednotlivých prospešných látok sa líši v závislosti od druhu ovocia. Správnu funkciu čriev a žalúdka zabezpečuje vláknina. Kde ju nájdeme? No predsa v ovocí!
Ovocné plody obsahujú prospešné mastné kyseliny, aminokyseliny a jednoduché cukry. Laktóza a fruktóza sú rýchlym a efektívnym zdrojom pre dodanie chýbajúcej energie. Ovocie je známe vysokým podielom vody a je veľmi ľahko stráviteľné.
Koľko ovocia denne zjesť?
Ak vám stále robí problém zostavenie zdravého denného jedálneho lístka, rozdeľte si jeho zloženie na tretiny. Plánovaný obsah jedla podeľte minimálne do piatich chodov a jedzte v pravidelných časových intervaloch maximálne do 18-tej hodiny.
Správne zloženie denného jedálnička má vyzerať nasledovne:
- 1/3 denného množstva jedla patrí čerstvému ovociu,
- 1/3 dennej skonzumovanej dávky potravín prináleží zelenine,
- do poslednej 1/3 treba zahrnúť najmä obilniny a strukoviny, ktoré vhodne dopĺňa mäso, vajcia, mliečne výrobky, orechy, varená zelenina, tepelne upravené strukoviny a orechy.
Chudneme s ovocím?
Počas chudnutia si organizmus vyžaduje zvýšený príjem vitamínov a minerálov. Tento nedostatok môžeme dostatočne pokryť konzumáciou čerstvého ovocia. Pravdou však je, že nie každé ovocie je vhodné pre redukčný režim. Medzi hlavné dôvody patrí vysoký energetický obsah a podpora trávenia s následným zvýšeným pocitom hladu. Zároveň sa vyhýbajte prezretému ovociu, ktoré obsahuje veľa cukru.
Pre chudnutie nie sú príliš vhodné nasledovné druhy ovocia, preto ich odporúčame jesť s mierou:
- AVOKÁDO - obsahuje veľké množstvo kalórií a minimálny podiel vody.
- BANÁNY - napriek obsahu prospešného tryptofanu a draslíka sú energeticky veľmi bohaté a z tohto dôvodu ich konzumujte striedmo a v dopoludňajších hodinách.
- Do kategórie kalorického ovocia sa zaraďuje PAPÁJA, hoci na druhej strane je aktívnym spaľovačom tukov.
- HROZNO - je kalorickým ovocím, ale obsahuje dostatok potrebnej vlákniny, vitamínov skupiny B, vitamínu C a E – preto si ho z času na čas doprajte!
Do kategórie preferovaného ovocia vo vašom jedálnom lístku by mali patriť:
- ČERVENÝ MELÓN – je vhodný pre horúce letné dni ako doplnok pitného režimu a zároveň obsahuje cenné živiny.
- ANANÁS – je účinným spaľovacím prostriedkom tukov a odstraňovačom zápchy.
- JABLKÁ – podporujú trávenie obsahom vlákniny, obsahujú vysoký podiel vody a sú prostriedkom posilňujúcim imunitný systém človeka. Neodporúčame jesť pri pocite hladu, pretože ho ešte zintenzívnia!
- GRAPEFRUIT – ovocie stvorené pre chudnutie, výrazným spôsobom podporuje trávenie a prečistenie organizmu.
- KIVI – účinné ovocie vhodné na spaľovanie tukov. Arginín obsiahnutý v kivi pozitívne pôsobí na srdce a krvný obeh. V kivi je bohato zastúpený kráľ všetkých vitamínov – vitamín C.
- JAHODY – ovplyvňujú činnosť čriev a sú bohaté na vitamíny a minerály.