Mirka Luberdová radí, ako byť štíhla a krásna
Vyladiť zdravú stravu a pôžitky nie je jednoduchá úloha. Mirka prezradila, ako sa jej darí pomocou dobrého jedla vyzerať očarujúco.
Máš krásnu postavu a pôsobíš fit. Máš šťastie na gény alebo si si postavu poctivo vypracovala?
Nebola som vždy takáto štíhla. Boli obdobia, kedy som trpela aj nadváhou. Vlastne už ako dieťa. Roky, kedy som mohla pripadať iným krásna, boli pre mňa mentálne hrozné. Mala som veľké obmedzenia v strave, diktovali mi, čo mám jesť, nebolo mi príjemne, cítila som sa obmedzovaná. Mala som chuť na nezdravé jedlá. Musela som prestaviť v hlave postoj, že budem jesť tak, aby som bola zdravá. Teraz už viem, čo si mám pripraviť a čo je dobré. Napríklad som pripravila úžasnú karfiolovú polievku s batátom, chcela som, aby ju zjedla dcérka, normálne tam dávam hrášok, ale ten zas ona nemá rada. Deti ma často inšpirujú a tak je večera štvorchodová, lebo každý má rád niečo iné, preferuje iné chute, čo ma posúva v kreativite dopredu.
Prezraď ešte nejaké chutné zdravé tipy.
V zime mávam na obed veľmi hustú polievku, mám veľmi pomalé trávenie, zasýti ma aj málo. V lete to mám trochu inak. Vždy sa mi žiada zelený jačmeň, potom nasleduje šťava alebo smoothie iba zo zeleniny a ovocia, potom mám hlad až okolo 13:00. Najradšej mám sviežu kombináciu: polníček, hruška, citrón a mäta. Keď si robím šťavy, milujem jablko, mrkva, cvikla alebo potom stonkový zeler, hruška a špenát. Keď obedujem bez detí, robím si omeletu so špargľou, hráškom, cibuľkou, chia a opečeným haloumi syrom. Večer si zvyknem dávať mixovanú polievku zo špargle, mrkvy alebo hrášková, decká k tou mávajú ryžu alebo ryžové cestoviny, alebo špaldové cestoviny. Ja už si to dám napríklad so vajíčkom na hniličku alebo ak sa mi chce predvariť strukoviny, tak k tomu hrsť strukovín.
Zdravý životný štýl nie je len o počítaní kalórií.
Tvoj jedálniček je pomerne ľahký. Máš k tomu nejaký dôvod?
Áno, mám pomalší metabolizmus. Stačí mi toto množstvo. Keď je na návšteve u nás mama alebo niekto blízky, jedia zarovno so mnou a väčšinou schudnú. Ak idem nad limit, tak mi je ťažko, priberiem a cítim sa plno, nemám rada ten pocit. Iba som sa pozorovala, čo mi vyhovuje, nedokážem zjesť veľa sacharidov, maximálne quinoa, cestoviny špaldové, pohánkové, ale u mňa len na obed. Milujem letné šaláty so syrom. Čo si večer neviem v lete odpustiť, je napríklad pohár červeného vína alebo prosecco. Ak by som toto vedela vypnúť, bolo by môj jedálniček doladený do dokonalosti.
Plánuješ si jednotlivé jedlá?
Veru nie, mám voči tomu averziu po rokoch v modelingu, čo som smela a čo nie. Po rokoch som už našla to svoje. Keď aj mám doma nakúpené, mám na to už aj chuť. Asi skôr raňajky štartujem podľa toho, na čo mám chuť. Či si dám vajíčka alebo šťavu. Nezvyknem raňajkovať sladké. Zamrazený mám pohánkovo-čokoládový koláč, keď mi príde chuť, ten aj z mrazáku chutí výborne. V lete je ako mrazená torta, sú v ňom len oriešky, pohánka, čokoláda. Dobrý je aj zapečený tvarohový s vajíčkami, takisto ho mám v zásobe v mrazničke a v prípade túžby po sladkom ho rada vytiahnem. Veľa tipov je aj v knihe Nabitá kuchárka, na ktorej krste som sa zúčastnila.
Staráš sa aj o jedálničky iným ľuďom, Čo klientov najčastejšie trápi?
Nemám z toho až takú radosť. Veľa ľudí chce iba schudnúť, nerobia to preto, že chcú byť zdravší. A to nie je podľa mňa tá správna motivácia, ktorá vydrží večne. Akonáhle dosiahnu výsledok, potom ustupujú. Vkuse hľadajú, ako si spraviť voľný deň, kedy môžu zjesť, čo chcú, oklamať sa. Špekulujú, ako si dať niečo nezdravé. Ale mám aj klientov, ktorí mi robia radosť. Prídu za mnou: „Chcem byť zdravší, chcem mať slobodu, len ma nauč, ako nato.“
Čo je podľa teba dôležité pri zmene stravy?
Vždy je nutná komunikácia. Každý je unikát a zareaguje inak. Nie je to len o počítaní kalórií. Niektorí to vzdajú na začiatku, čo sa týka len komunikácie. Proces sa im zdá komplikovaný a sú na spätnú väzbu príliš leniví. Trvá zhruba mesiac, aby sme spolu boli v kontakte a zistili, čo funguje. Základná vec je aj množstvo jedla. Netreba sa najesť do prasknutia a treba počkať 5-10 minút po poslednom súste. Signál prestať jesť nie je vtedy, keď už nevládzete. Zázrak za týždeň nepríde a netreba ho ani očakávať.
Mirkine tipy na zdravší život:
- Naštudovať si správne, ako na úpravu stravovania, prípadne sa poradiť s odorníkom.
- Nezačínať diétu, ale nový životný štýl.
- Stanoviť si ciele v rozumnom čase.
- Nakúpiť si na celý týždeň, aby vás nelákali potraviny, ak budete v procese.
- Nebyť nikdy hladný, aby človek neskĺzaval k nezdravím jedlám.
- Zapojiť aj pohyb.
- Dostatok spánku.
- Vyhodiť alkohol a nechať si vodu. Smooties a šťavy brať ako porciu jedla. Ideálne ako desiata olovrant.