Zamiluj si beh a zlepšuj sa v BEŽECKEJ VÝZVE - začať môžeš kedykoľvek!

BEŽECKÁ VÝZVA 2025

Nový trend vo svete. Sacharidy sú jedlo chudobných

Veronika Shoebridge

Cukor je všade a veľa, dokonca aj v jedlách a potravinách, kde by ste ho vôbec nečakali. Najnovšie trendy vo svete ukayujú, že cukor konzumujú ekonomicky slabšie krajiny a jednotlivci. Zhodujete sa s týmto názorom aj vy?

Nový trend vo svete. Sacharidy sú jedlo chudobných
Zdroj: pixabay.com
6. SEP 2018

Cukor ako lacná potravina sa pridáva všade, aby nahradila drahšie suroviny. Aj tento fakt má za následok to, že ľudia na tejto planéte rapídne priberajú a civilizačné ochorenia, akými sú cukrovka, vysoký krvný tlak či obezita doslova vládnu svetom.

Chudoba a strava súvisia

Na svete žije momentálne niečo vyše 7,6 miliardy ľudí a mnoho z nich pod hranicou alebo na hranici chudoby. Zdravá a vyvážená strava je pre mnohých z nich takmer neznámym pojmom. Stravujú sa najlepšie, ako vedia a na čo majú. Hlavne aby prežili. Žiaľ to znamená, že nie práve najzdravšie a najkvalitnejšie. Ich strava častokrát pozostáva z veľkého množstva sacharidov a tukov a obsahuje iba málo živín a dôležitých vitamínov. Dá sa teda tvrdiť, že sacharidy sú jedlom chudobných?

Lacné nemusí byť nezdravé

V Amerike, kde je s obezitou obyvateľstva už dlhé roky problém, sa robili rôzne výskumy, zamerané práve na túto problematiku a jeden bol robený aj v hlavnom meste USA, vo Washingtone.

Vedci tam zistili priamy link medzi ľuďmi, ktorí trpia nadváhou, prípadne sú obézni a ich finančným príjmom. Ten bol nižší. Porovnali ich s ľuďmi, ktorí zarábali viac a zároveň boli aj štíhlejší. Dokonca urobili aj experiment, kam smeruje v potravinách človek, ktorý má na jedlo k dispozícii iba 1 dolár.

Takýto človek chce tento dolár využiť čo najlepšie, preto zamieri k potravinám s čo možno najvyššou energetickou hodnotou typu keks či sušienka a nie k zdravým potravinám, typu ovocie či zeleninové šaláty. Ide o prirodzené správanie ľudí, ktorí majú mimoriadne okresané rozpočty na jedlo.

Jedlá a potraviny, ktoré sú plné jednoduchých cukrov, tukov a soli jednoducho lepšie chutia, zároveň sú lacné a tým pádom uspokoja ľudí a hlavne ich chuťové bunky.

Čo jesť, nepribrať a ušetriť?

Možností je skutočne veľa, i keď sa vám to na prvý pohľad nemusí zdať.

Treba sa len lepšie poobzerať po policiach v supermarketoch a nenaplniť si nákupné košíky najmodernejšími trendovými potravinami, ktoré majú aj patrične vysokú cenovku.

Dávame do pozornosti niekoľko takýchto lacných a nutrične bohatých tipov:

Ovsené vločky, celozrnná ryža či cestoviny, vajíčka, konzervované ryby, fazuľa, šošovica, tradičná kyslá kapusta alebo klasické biele jogurty. Stačí teda len viac fantázie a jedálniček môže byť pestrý, zdravý, chutný, výborne chutiť a zároveň nenáročný na peňaženku.


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Nový trend vo svete. Sacharidy sú jedlo chudobných

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.