Odštartujte leto v zdravom štýle s tými správnymi potravinami
Hoci väčšina z nás už tradične plánuje privítať leto v tip top forme, pravda je taká, že obvykle sa spamätáme až na jeho začiatku. Ešteže sa v tomto období chudne ľahšie. Aj vďaka týmto potravinám.
Málokto má dostatok odhodlania bojovať s faldíkmi už počas zimy, kedy všetky problémové partie hravo ukryjeme pod hrubé svetre a kabáty. No začať s diétou práve teraz taktiež nemusí byť na škodu.
Pestrá strava, dostatok ovocia a zeleniny, žiadne sviatky hojnosti, pekné počasie, možnosť športového vyžitia, čas ako stvorený na večerné prechádzky mestom. To je len niekoľko plusov, ktorými nás leto každým rokom priam nabáda k zdravšiemu spôsobu stravovania. Aj preto je na mieste posvietiť si na 6 potravín, ktorých konzumáciou si zabezpečujeme lepší zdravotný stav a kondičku.
Odporúčame prečítať: Ako hydratovať svoje telo počas horúcich letných dní
6 potravín pre zdravie a kondíciu
1. Ananás – toto ovocie je pre diétu či očistné kúry ako stvorené. Obsahuje až 90% vody, zvyšné percentá sú rozdelené medzi vitamíny, minerály, vlákninu a enzým bromelaín, ktorý dokáže veľmi efektívne zatočiť s tukmi a tým prispieť k štíhlej línii.
2. Broskyňa – vysoký podiel vody, vláknina, vitamín A, vitamín C, beta karotén a železo. Presne tieto látky z nej robia jednu z najzdravších letných potravín vôbec.
3. Mango – hádam neexistuje ovocie, ktoré dokáže tak rázne uspokojiť chuť na sladké. Mango je taktiež nabité vlákninou, antioxidantmi, draslíkom, vitamínom B i zinkom, vďaka čomu mimoriadne prospieva pleti a vlasom dodáva žiarivý ráz.
4. Paprika – žiadna diéta by sa nemala zaobísť bez papriky, o to viac, ak obľubujete jej štipľavú verziu. Práve tá totiž obsahuje kapsaicín - čiže látku, ktorá podporuje spaľovanie tukov a okamžite naštartuje váš metabolizmus.
5. Slivky – v zozname najzdravších letných potravín, vďaka ktorým sa dostanete zaručene do formy, nemôžu chýbať ani tieto fialové poklady. Už roky sú považované za prírodné preháňadlo, napomáhajú telu zbaviť sa škodlivín, zabraňujú tuku usádzať sa v brušných partiách, okrem toho obsahujú vápnik, fosfor, draslík, horčík i vitamíny skupiny B, dôležité pre správnu krvotvorbu.
6. Olivový olej – znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a naopak, dvíha hladinu dobrého HDL cholesterolu. Vedci navyše zistili, že olivový olej má protizápalové účinky, čím chráni nielen srdce a steny tepien, ale i celý organizmus. Najväčšia spotreba olivového oleja je v Stredomorí, len pre porovnanie: v Grécku pripadá priemerná ročná spotreba olivového oleja na osobu 15 litrov, kým v Austrálii len 1,5 litra. Olivový olej pomáha k lepšiemu tráveniu, je neoddeliteľnou súčasťou zdravých šalátov, nájdeme v ňom vitamíny E a K, mononenasýtené tuky a samozrejme antioxidanty.
Odporúčame prečítať: Čo nám prináša letné ovocie
Vedeli ste, že?
Leto nepochybne praje aj grilovačkám a dobrotám pripraveným v prírode na ohni. Ak si niečo grilujete, prípadne pripravujete steak a máte tú možnosť, k mäsu si dožičte aj brokolicu. Grilované mäso obsahuje rakovinotvorné látky, ktoré poškodzujú bunky. Zelenina typu brokolica, ružičkový kel a karfiol sú zas bohaté na protirakovinové látky, ktoré telu napomáhajú zbaviť sa týchto zlúčenín prv, než stihnú v tele narobiť šarapatu.
Potravín, na ktoré v lete netreba zabúdať, je samozrejme viac. Z kapacitných dôvodov sme však vymenovali aspoň tie, na ktorých konzumácii by ste si mali dať naozaj záležať. V rámci vyváženého a ľahkého letného jedálnička však nezabúdajte ani na kvantá zeleniny a dostatočný pitný režim. Vylúčte sladené nápoje a stavte na osvedčenú vodu s citrónom. Tá vašu snahu vyzerať krásne a štíhlo ešte väčšmi umocní.