Ovocie, z ktorého až tak nepriberiete
Hovorí sa, ak chcete schudnúť, jedzte ovocie. Ovocné šťavy, smoothies, či surové ovocie. Dodá vám energiu, vitamíny, vodu. Je to však skutočne tak? Schudnete naozaj alebo práve naopak?
Ovocie treba zaradiť do svojho jedálnička. Najlepšie čerstvé, sezónne a podľa možností ešte aj bio alebo dopestované bez pomoci akejkoľvek chémie. Tiež by sme nemali zabúdať na jedenie hneď niekoľkých druhov ovocia, nie iba jediného a samozrejme ich pravidelne meniť.
Aj pri ovocí je jeden háčik, i keď je jeho pravidelná konzumácia pre naše zdravie skutočne nenahraditeľná. Okrem veľkého množstva vlákniny, vitamínov, minerálov a rôznych antioxidantov má aj cukor, resp. ovocný cukor (fruktózu). Niektoré veľa a niektoré menej.
No a ak sa práve snažíte schudnúť na váhe a nejde to veľmi ľahko dolu, problémom môže byť práve ovocie, ktoré toho cukru obsahuje viac. než by nám bolo v tomto období treba. Tak sme sa rozhodli zamerať sa na také, ktoré môžete jesť aj v prípade, že sa snažíte svoje telo o pár nechcených kilogramov odľahčiť.
Málo cukru, veľa zdravia
Ak si myslíte, že fruktóza je zdravšia, iba preto, že ju nájdeme obsiahnutú v ovocí, nie je to úplne stopercentne tak. Treba mať stále na pamäti, že je to stále len cukor, a preto si treba dávať pozor na to, koľko ho skonzumujeme. Na názor kedy ovocie jesť a kedy nie sme sa samozrejme spýtali aj odborníka, Michala Páleníka, experta na zdravú výživu:
“Ovocie môžete jesť celý deň, kľudne aj každý deň dokonca aj v poobedných hodinách. Záleží najmä od pohybovej aktivity ktorú vykonávate. Čím viac pohybovej aktivity človek vykonáva, tým si môže dopriať viac ovocia. Samozrejme záleží primárne na množstve a to sa odvíja od mnohých faktorov pričom najdôležitejší je koľko máme pohybovej aktivity a akým máme celkový výdaj vs. príjem energie za 24 hodín a čo je našim cieľom (z hľadiska hmotnosti napríklad). Ovocie obsahuje viac alebo menej cukru v závislosti od druhu ovocia avšak v tejto potravine sa vyskytuje v prirodzenej forme spolu s vlákninou. Z toho dôvodu je potrebné ovocie jesť celé, prípadne rozmixovať a nie odšťavovať.
Pri odšťavení sa zbavujeme potrebnej vlákniny a efekt odšťaveného ovocia sa dá prirovnať ku efektu sladeného nápoja z hľadiska dávky cukru ktorú do tela dostaneme a následných negatívnych vplyvov, ktoré to na organizmus má. To že ovocie obsahuje vitamíny neznamená, že ho môžeme konzumovať ľubovoľne veľa,” vraví Michal na margo ovocia.
Ovocie s minimom cukru
Keďže poznáme obrovské množstvo rôznych druhov ovocia, ktoré z nich vlastne obsahuje najmenej cukru a je z hľadiska redukcie hmotnosti náš najlepší kamarát?
Napríklad také avokádo, o ktorom si mnohí mylne myslia, že je to zelenina. Alebo rebarbora, brusnice, černice, maliny, citróny či v lete a letných drinkoch populárne limetky. Na výber je mnoho druhov, nezabúdajte však popri ovocných bombách aj a na pravidelný prísun zeleniny.
Tip pre vás
Odporúčame dmBio sušené marhule, 200 g. Na slnku vyzreté, sušené marhule sú vynikajúca alternatíva k sladkostiam. Prirodzená sladkosť a aromatická chuť týchto sušených plodov z nich robí lahodnú pochúťkou počas dňa. Sú vhodné do müsli a obilninových kaší, k dezertom alebo do kompótov. Majú vysoký obsah vitamínov a minerálov.Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.
Zdroj:PR