Pesto dodá zdravie vašim pokrmom
Klasické pesto je zmesou bazalky, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu a olivového oleja. Je veľmi chutné a oživí každé jedlo od šalátov, cez polievky až po cestoviny. Možno ho použiť aj ako náhradu masla či nátierok. A ešte aj robí dobre športujúcemu telu.
Pesto obsahuje mnoho živín a zdravé tuky. Jeho veľkou výhodou je, že neprechádza tepelnou úpravou, a tak jednotlivé ingrediencie nestrácajú živiny. Nájdete v ňom vitamín E, ktorý je významným antioxidantom. Ďalej vitamín C, železo a vápnik.
Ako pesto pomôže športujúcemu telu
Vitamín C je okrem iného dôležitý pre tvorbu kolagénu, čím chráni pred rôznymi zraneniami a pomáha pri hojení rán. Taktiež je dôležitou látkou, ktorá podporuje vstrebávanie železa. Železo zabezpečuje prenos kyslíka a zásobuje svaly kyslíkom. Jeho deficit sa môže prejaviť pocitom nedostatku dychu už pri malej námahe. Vápnik je potrebný pre zdravé a pevné kosti a správnu zrážanlinosť krvi. Zdrojom tukov sú píniové oriešky, olivový olej a parmezán, takže ide o tuky prevažne nenasýtené.
Olivový olej je zas zdrojom omega 9 mastných kyselín, ktoré chránia pred vznikom srdcovo-cievnych ochorení. Cholesterol neobsahuje, no upravuje hladinu cholesterolu v krvi a významný je aj obsah antioxidantov.
Vďaka bazalke sa tu nachádzajú aj flavonoidy. Sú to rastlinné látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami. Tá je tiež zdrojom vitamínu K, ktorého nedostatok môže spôsobiť vyššiu krvácavosť v dôsledku zníženia zrážanlivosti krvi. Cesnak podporuje imunitu, znižuje hladinu krvného cukru a má protizápalové účinky.
Pesto pod drobnohľadom
Verzií pôvodného receptu na pesto je niekoľko. Namiesto píniových orieškov môžete použiť iný druh orechov, môžete pridať paradajky a najemno pomixovať v mixéri. Tie kupované majú častokrát omnoho viac soli než je nutné pridať, niektoré až o 30%. Pripraviť domáce pesto je preto omnoho zdravšie.
Benefity v tukoch
Olivový olej v omáčke je plný zdravých tukov, nazývaných mononenasýtené tuky. Nahradenie nezdravých nasýtených a trans-tukov v strave s prospešnými olejmi prispieva k lepšiemu zdraviu. Mononenasýtené tuky môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi, stabilizovať hladinu cukru v krvi a pomôcť pri zrážaní krvi v prípade drobných poranení. Hoci olivový olej má super hodnoty v zdravých mononenasýtených tukoch, konzumovať ho treba len v miernych množstvách. Všetky tuky, vrátane tých zdravých, sú kaloricky husté a majú asi deväť kalórií na gram. Ak zmiešate veľkú lyžicu pesta s cestovinami, neúmyselne konzumujete veľké množstvo kalórií, pochádzajúcich z tuku.
Bazalka
Táto bylinka v peste pridáva do stravy veľa fytochemikálií. Zároveň ponúka flavonoidné fytochemikálie nazývané orientin a vicenin. Tieto fytochemické živiny pôsobia ako antioxidanty. Prechádzajú cez tráviaci trakt a neutralizujú škodlivé voľné radikály, ktoré ničia normálne zdravé bunky. Voľné radikály zvyšujú riziko vzniku rakoviny, srdcových ochorení a iných chronických chorôb. Preto bazalka v tejto lahodnej omáčke zaručí, že budete prijímať veľké množstvá prospešných antioxidantov.
Účinky cesnaku
Cesnak má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie. Právom patrí medzi superpotraviny. Ak máte vysoký cholesterol v krvi, konzumácia cesnaku môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu už za tri mesiace. Cesnak tiež chráni srdce tým, že stabilizuje hladinu krvného tlaku a spomaľuje vývoj aterosklerózy alebo stuhnutie artérií. Nedá sa spoliehať iba na cesnak ako všeliek, ale pravdou je, že je to taký malý zázrak prírody s mnohými benefitmi. Ak vám prekáža výrazná aróma, požuvajte po ňom petržlenovú vňať alebo vypite pohár mlieka. Výpary sa mierne deaktivujú.
Ak si nestíhate pesto pripraviť sami, siahnuť môžete po dmBio pesto Basilico s píniovými orechmi, 120 g. Chutné pesto pochádza z tradičnej rodinnej firmy a je zmiešané s píniovými orieškami. Je ideálne pre vegánske recepty, cestoviny aj rýchlu kuchyňu. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Na tomto článku pre Cvičte.sk spolupracovali:
Silvia Hadeková, trénerka, inštruktorka skupinových cvičení a autorka blogu Eat.Train.Love.
Adela Jasenovcová, redaktorka Cvičte.sk
Palo Hlubina, editor Cvičte.sk