Prečo by športovci mali jesť šošovicu
Šošovica je jednou z najrozšírenejších a najpoužívanejších plodín na Slovensku. Patrí tiež k mimoriadne zdravým a výživným plodinám. No vedeli ste o nej napríklad aj tieto fakty?
Šošovica je síce zdravá, no mnohým ľuďom spôsobuje tráviace ťažkosti, nadúva a môže spôsobovať krče v žalúdku či bolesti brucha. Práve preto sa jej mnohí ľudia oblúkom vyhýbajú. Nemusí to tak však byť. Riešením môže byť červená šošovica, ktorá preto, že je zbavená šupky, nenadúva a je ľahko stráviteľná. Preto je vhodnejšia aj pre deti. Varí sa rýchlo a ľahko.
Čo prináša šošovica telu
Zdravé srdce
Konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako je šošovica, znižuje riziko srdcových ochorení.
Zdravé zažívanie
Vláknina v šošovici, ktorá sa nerozpúšťa, pomáha predchádzať zápche a iným poruchám trávenia, ako je syndróm dráždivého čreva a iné problémy s trávením.
Krvný cukor pod kontrolou
Vláknina okrem iných benefitov zachytáva uhľohydráty, spomaľuje trávenie a stabilizuje hladinu cukru v krvi.
Kvalitný proteín
Vynikajúci zdroj bielkovín pre vegánov a vegetariánov.
Zvyšuje energiu
Šošovica má výhodu, že pomaly spaľuje energiu v dôsledku vlákniny a komplexných sacharidov. Je tiež výborným zdrojom železa, ktoré prenáša kyslík v tele a je kľúčovým faktorom pri výrobe energie a správnom fungovaní metabolizmu.
Znižuje telesnú hmotnosť
Jedna šálka varenej šošovice obsahuje asi 230 kalórií, no aj napriek tomu dodáva pocit nasýtenia.
Čím je šošovica významná spomedzi strukovín
Proteín
Dobrá správa pre vegetariánov. Pri kombinácii s celozrnnou potravinou poskytuje šošovica rovnakú kvalitu bielkovín ako mäso. Šošovica je dobrým zdrojom bielkovín. Polovica šálky suchej šošovice poskytuje asi 26 gramov bielkovín. S takýmto vysokým obsahom bielkovín si určite energeticky vystačíte celý deň.
Vláknina
Len 100 gramov suchej zelenej šošovice obsahuje 80% dennej dávky vlákniny. Okrem priaznivých účinkov na pohyblivosť čriev je vláknina dobre známa aj kvôli mnohým iným benefitom pre zdravie. Vysoký príjem vlákniny je spojený s nižšou hladinou cholesterolu v krvi a ochranou proti rozvoju rakoviny hrubého čreva a cukrovky.
Draslík
Len 100 gramov suchej červenej šošovice má viac draslíka ako veľký banán. V dnešnej dobe sa bazíruje na redukciu soli v jedle. Ale úplne uniká druhá stránka tejto rovnice: nedostatok draslíka. Draslík môže pôsobiť proti škodlivému účinku sodíka a ukázalo sa, že znižuje krvný tlak. A práve draslík šošovica obsahuje.
Kyselina listová
Zo všetkých rastlinných potravín obsahuje šošovica najviac folátov. Je výborným zdrojom kyseliny listovej. Typ vitamínu B pomáha podporovať tvorbu červených krviniek a správne fungovanie nervovej sústavy. Folát tiež hrá dôležitú úlohu pri znižovaní homocysteínu, poškodzujúceho artériu. Navyše vitamín rozpustný vo vode môže pomôcť predchádzať anémii a chrániť pred ochoreniami srdca, rakoviny a demencie. Folát je zvlášť dôležitý aj pre ženy v plodnom veku, pretože je potrebný na podporu zvýšenia objemu krvi matky.
Železo
Len 100 gramov šošovice poskytuje 45% dennej potreby železa. Železo zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe hemoglobínu v krvi a myoglobínu vo svaloch, z ktorých obidve látky prenášajú do buniek kyslík. To je dôvod, prečo sa cíti človek unavene a vyčerpane. Únava je zvyčajne prvým príznakom, ktorý si ľudia všimnú, keď majú nedostatok železa.
Mangán
Len 100 gramov červenej šošovice poskytuje 100% dennej dávky mangánu. Tento minerál sa koncentruje hlavne v kostiach a v hlavných orgánoch vrátane pečene, obličiek a pankreasu. Mangán zohráva úlohu pri udržiavaní hladiny cukru v krvi a pomáha chrániť pred poškodením voľnými radikálmi.
Čosi o šošovici
Šošovica pochádza z Indie a je to len jednoročná rastlina. Dorastá do maximálnej výšky 40 cm a jej semienka sa pred svetom ukrývajú v tzv.luskoch a vždy po dvoch.
Šošovica je súčasťou ľudskej potravy už od dôb neolitu. Je mimoriadne bohatým zdrojom bielkovín. Konkrétne tretím najbohatším zdrojom po sójových bôboch a konope.
Šošovica ale nie je iba jedna. Líši sa veľkosťou i farbou semien. Môže byť červená, hnedočervená, zelená alebo čierna.
Podľa ľudovej múdrosti je šošovica zdrojom a znakom hojnosti.
V oblasti Stredného východu sa šošovica objavila už pred viac ako 8000 rokmi. V judaistickom náboženstve sa šošovica považuje za jedlo pozostalých. Je to vraj kvôli tvaru semienok, ktoré sú okrúhle a symbolizujú kruh života.
V Indii je šošovica viac známa pod pojmom dal alebo daal a je často konzumovaná, keďže veľké množstvo Indov je vegetariánov.
V mnohých kultúrach je šošovica považovaná za jedlo chudobných. V katolíckych kultúrach sa jedávala počas pôstneho obdobia namiesto rýb, ktoré si mnohí nemohli finančne dovoliť.
Recept: Šošovicová panvička
Suroviny:
- 50 g anglickej slaniny (voliteľné)
- 100 g uvarenej šošovice
- 1 pór
- 1 cibuľa
- 250 g mletého hovädzieho mäsa (prípadne tofu)
- 1 malá lyžička škorice, soľ, korenie
- 200 ml zeleninového vývaru
Postup:
Cibuľu nakrájame na malé kocky, slaninku tiež. Pór dôkladne očistíme pod tečúcou vodou, aby na ňom nezostala hlina. Následne ho nakrájame na tenké slíže. V hlbšej panvici necháme opražiť na cibuľke slaninu. Cibuľa musí byť do sklovita. Na tomto základe restujeme mleté mäso. Ideálne je hovädzie, no použiť môžeme aj kuracie, morčacie, či bravčové. Pre vegetariánov odporúčame tofu. Keď sa už jednotlivé kúsky mäsa oddeľujú, pridáme uvarenú šošovicu, korenie, soľ. Všetko podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme nakrájaný pór a dusíme asi dve minúty. Podávať môžeme so zeleninovým šalátom alebo s celozrnným pečivom.
Na tomto článku pre Cvičte.sk spolupracovali:
Veronika Sheobridge, redaktorka Cvičte.sk
Adela Jasenovcová, redaktorka Cvičte.sk
Palo Hlubina, editor Cvičte.sk