Prečo namáčať strukoviny, semienka, orechy a obilniny?
Všetky tieto vymenované druhy potravín sú pre nás veľkým prínosom. Majú však jednu spoločnú negatívnu vlastnosť a tou je obsah antinutrientov.
Konkrétne ide o fytáty, taníny, goitrogény a inhibítory enzýmov. Fytáty sa napríklad viažu na vápnik, magnézium, zinok, meď a železo v tráviacom trakte a bránia ich vstrebávaniu. Preto strava bohatá na nenamáčané obilniny vedie k deficiencii mnohých minerálov a dokonca k osteoporóze. U mnohých ľudí sa konzumácia nenamáčaných obilnín prejavuje nafukovaním. Ak však obsah týchto nežiaducich látok znížime, alebo dokonca ich úplne odstránime, získame takmer dokonalé potraviny. A najlepšie na tom je, že celý tento proces nás bude stáť minimum času.
Mám taký pocit, že ľudia boli kedysi oveľa múdrejší i napriek tomu, že nemali taký prístup k informáciám, ako máme dnes my. Kedysi sa väčšina receptov z obilnín či orechov začínala tým, že sa tieto suroviny predpripravili. A predpripravili sa jednoduchým namáčaním. Dnes sa doba zrýchlila. Zistilo sa, že námačanie nie je nevyhnutné a zabudlo sa na to, prečo sa vlastne orechy či obilniny namáčali.
Namáčaním však odstraňujeme nielen antinutričné látky, naopak, týmto procesom dokonca tvoríme prospešné látky pre naše telo alebo zvyšujeme využiteľnosť niektorých minerálov.
Namáčaním teda:
- odstraňujeme fytáty
- taníny
- neutralizujeme enzýmové inhibítory
- vytvárame množstvo prospešných enzýmov
- zvyšujeme množstvo vitamínov (špeciálne vitamíny skupiny B)
- obilniny s obsahom lepku (raž, pšenica, špalda, jačmeň atď.) sa stávajú ľahšie stráviteľné a menej nafukujú
- bielkoviny sú lepšie využiteľné
- odstraňujeme minerálne deficiencie
Ako na namáčanie obilnín?
Čo sa týka správneho namáčania, tak obilniny namáčame tak, že pridáme teplú vodu, acidofilné mlieko, kefír, citrónovú šťavu alebo jogurt a necháme cez noc na teplom mieste. Ráno ich môžeme prepláchnuť vodou, ale je možné použiť aj tú, v ktorej boli namáčané
Do strukovín pridáme jablčný ocot
Strukoviny zalievame teplou, až horúcou vodou s pridaním octu (najlepšie jablčného) a namáčame minimálne 48 hodín. Vodu často meníme. Na varenie už použijeme čistú vodu, nie tú, v ktorej sa máčali. Ak vás aj po takomto precíznom namáčaní strukoviny stále nafukujú, skúste k nim pridať morské riasy. Zlepšíte chuť, zvýšite stráviteľnosť, minimalizujete nafukovanie a navyše si doplníte veľmi nedostatkový minerál – jód. Medzi najchutnejšie riasy patria kombu, nori vločky alebo kelp.
Do orechov a semienok dávame himalájsku soľ
Orechy a semienka namáčame v teplej vode, do ktorej pridáme lyžicu soli (najlepšie himalájskej). Minimálny čas namáčania je u väčšiny orechov 7 hodín, kešu orechy sa namáčajú 6 hodín. Po namočení ich prepláchneme v studenej vode a necháme vysušiť alebo ihneď konzumujeme.
Čo sa týka múk z orechov, tak tie sa namáčať nemusia. Mandľová múka sa vyrába z mandlí bez šupky a tým pádom je v nej množstvo antinutrientov oveľa menšie. Ak si robíme doma múku z naturálnych mandlí, najlepšie spravíme, ak ich najskôr namočíme do mierne slanej vody na 12 hodín, potom vodu zlejeme a usušené mandle melieme na múku.
Referencie:
http://blog.radiantlifecatalog.com/bid/69542/That-s-Nuts-A-Complete-Guide-to-Soaking-Nuts-and-Seeds
http://nourishedkitchen.com/soaking-grains-nuts-legumes/
http://foodmatters.tv/articles-1/the-benefits-of-soaking-nuts-and-seeds
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ako si udržať energiu počas celého dňa
Keď sa vám dni zdajú krátke, ale práce máte stále vyše hlavy, je veľmi ťažké si udržať dobrú náladu a vysokú hladinu energie.
Ako vplýva jedlo na našu náladu?
Krátky pôžitok z nezdravého jedla rýchlo vystrieda nervozita, úzkosť či pocit viny.
Chia semiačka obnovujú svalovú hmotu po tréningu
V Južnej Amerike sú súčasťou stravovania stovky rokov. Predstavujú výborný doplnok jedálnička pre bežného človeka, ale i pre tých, ktorí milujú šport alebo chudnú.