Prečo sú mandle dobré pre športovcov
Mandle sú rovnako ako ostatné druhy orechov cenným zdrojom zdravých tukov. Obsahujú rastlinné oleje (cca 52%), pomerne vysokú dávku bielkovín a (20%) a vlákniny (10%). Množstvo sacharidov sa pohybuje tiež okolo 20%. Vďaka tomu vás zasýtia na dlhšiu dobu a sú ideálnym snackom.
Majte ich vždy pri sebe a keď vás prepadne hlad, máte po ruke prvú pomoc a nemusíte siahať po nezdravých hlúpostiach. Nepreháňajte to však s ich množstvom. Mala by vám stačiť hrsť nepražených a nesolených mandlí.
Čo dajú telu mandle
Športovci ocenia obsiahnuté minerály – najmä vápnik, draslík a horčík. Obsah vápnika je v mandliach asi 250 mg na 100 g. Je dôležitý pre pevné kosti a správnu činnosť svalov. Jeho antagonista, horčík, sa zúčastňuje na tvorbe energie a je potrebný pre svalovú relaxáciu. Nedostatok horčíka môže spôsobovať svalové kŕče. Draslík reguluje tlak a množstvo tekutín v tele. Taktiež podporuje premenu krvného cukru na glykogén, čo je forma energie, ktorú si telo ukladá do zásob vo svaloch a pečeni. Z tejto čerpá pri fyzickej námahe.
V menšom množstve nájdete v mandliach aj ďalšie minerály ako zinok, selén, meď a fosfor. Sú bohaté tiež na vitamín E, ktorý patrí medzi najdôležitejšie antioxidanty.
Najlepšie je kupovať mandle v šupke a pred konzumáciou ich na niekoľko hodín namočiť. Zvýšite tým využiteľnosť živín a zlepšíte ich stráviteľnosť. Vyvarujte sa mandliam v čokoláde a rôznych zmesiach, pretože takéto mandle majú tendenciu sa rýchlejšie kaziť, čo však pod vrstvou čokolády nie je vidieť.
Okrem čerstvých mandlí môžete vo svojej kuchyni využívať aj mandľovú múku, ktorá je dnes už veľmi dobre dostupná. Cena je síce o niečo vyššia, no je skvelou bezlepkovou prísadou do pečenia, či na výrobu raw dezertov. Vyrába sa z lúpaných aj nelúpaných mandlí, ktoré sa pomelú najemno.
Využitie mandľovej múky v kuchyni
Rastlinné mlieka dnes zaznamenali veľký boom. Jedno z najpopulárnejších je mandľové. Ak ste jeho fanúšikom, isto ste sa stretli s dilemou, čo urobiť so zvyškom mandlí.
Máte dve možnosti - zvyšok použite ako vlhkú mandľovú pastu a spotrebujte do pár dní, alebo ju vysušte a môžete skladovať dlhší čas. Pastu je možné aplikovať do hladkých jedál, zamiešať do jogurtu alebo ovsených vločiek, upiecť s granolou alebo zamraziť na horšie časy. Pridaním do jedál zvýšite podiel bielkovinovej zložky.
Sušenie zvyšku mandlí na múčku je trošku zložitejší proces, ak nemáte dehydrátor. Pomôže vám klasika. V rúre rozložte mandľovú pastu na plech na pečenie a nechajte niekoľko hodín piecť pri teplote 100°C, až kým nebude úplne suchá a rozdrvená, príležitostne prehrabte.
Potom môžete, ale aj nemusíte pomixovať ešte na úplne hladkú konzistenciu. Skladujte pri izbovej teplote vo vzduchotesnej nádobe po dobu niekoľkých týždňov alebo v mrazničke po dobu až troch mesiacov.
Nápady na využitie mandľovej múky
1. Ovocie sa rozpadá?
Spoľahlivo pomôže mandľová múčka, ktorú prisypete k ovociu. Len pridáte cukor a maslo a dáte piecť ako koláč.
2. Cookies a pečivo.
Chutné koláčiky a mufffiny vyrobené z mandľovej múky budú mať mierne hustejšiu štruktúru než tie, ktoré sa vyrábajú iba z múky, ale tieto suroviny môžete kombinovať. Skúste pridať mandľovú múčku a o štvrtinu až polovicu ubrať z univerzálnej múky do obľúbených receptov na pečenie. Nezabudnite jednotlivé múky dobre premiešať skôr, ako dáte koláč piecť.
3. Chrumkavá kôrka pre ryby, kurča a bravčové mäso.
Mandľová múčka spôsobí chrumkavý povrch na pečenom mäse, keď pred pečením obalíte mäso vo vajíčku a potom vyváľate v mandľovej múke. Môžete pridať aj korenie podľa chuti. Povrch bude upečený do zlatista.
4. Domáce sušienky.
Majú jemnú textúru a ostružinovú vôňu, ideálne sa dopĺňajú na slano aj so syrom a sušeným ovocím ako predjedlo. Nebojte sa použiť polovicu klasickej múky a polovicu mandľovej múky.
5. Zapekaný syr.
Na tento recept je vhodný akýkoľvek tvrdý syr, ktorý sa dá pokrájať na tyčinky približne 3 cm hrubé. Posypte ich mandľovou múkou, posoľte a dajte na pár minút piecť. Vznikne naozaj výborný snack.
Odporúčame dmBio mandľová múka, 300 g. Je zložená z BIO lúpaných jemne mletých odtučnených mandľových jadier. Mandľová múka je bohatá na vápnik, magnézium a vďaka svojim vlastnostiam sa označuje za hodnotný zdroj bielkovín so zníženým obsahom sacharidov. Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.
Na tomto článku pre Cvičte.sk spolupracovali:
Silvia Hádeková, inštruktorka skupinových cvičení a autorka stránky o zdravom životnom štýle - Eat.Train.Love.
Adela Jasenovcová, redaktorka Cvičte.sk
Palo Hlubina, editor Cvičte.sk