Prečo sú tuky dôležité v strave športovca nielen v zime
Tuky sú dôležitou súčasťou stravy človeka, o tom už dnes niet pochýb. Dlhé roky sa považovali predovšetkým za zdroj energie. Dnes je už známe, že vhodné tuky majú veľmi priaznivý účinok na ľudské telo. Čím aktívnejší človek je, tým viac ich potrebuje počas celého roka. Poďme sa teda pozrieť, aké užitočné sú pre naše telo.
Čím je športovec aktívnejší, tým viac energie využíva. Ako zdroj energie slúžia najmä sacharidy a tuky v strave. Ich vzájomný pomer závisí od druhu a intenzity počas tréningu a praktizovaného športu. Športovci predovšetkým by mali dodržiavať zásady správnej výživy, na základe ktorých sa odporúča konzumovať kvalitné tuky. Tuky sa môžu skladať z rôznych mastných kyselín. Omega-3 a omega-6 patria medzi nenasýtené mastné kyseliny. Nenasýtené mastné kyseliny nie sú produkované v ľudskom organizme, preto je nevyhnuté ich prijímať z potravy. Bohatý zdroj týchto mastných kyselín možno nájsť v potravinách rastlinného pôvodu - napríklad v repkovom oleji, ale aj orechoch či rybách. Repkový olej môže byť použitý mnohými spôsobmi – na varenie (tu používanie jeho rafinovanú verziu) i na studeno.
Rastlinné tuky ako zdroj esenciálnych mastných kyselín vzhľadom na ich zloženie sú pre ľudské telo cennejšie ako tuky živočíšneho pôvodu(1). Z hľadiska zdravej výživy obsahuje teda repkový olej v porovnaní s inými olejmi najmenej nezdravých nasýtených mastných kyselín (obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji)(2). Charakteristický je aj vysokým obsahom kyselín omega-3 (3). Dôležité však nie je iba množstvo prijímaných nenasýtených mastných kyselín, ale aj ich vzájomný pomer. Z hľadiska výživy je ideálny pomer omega-6 k omega-3 približne 2:1. Väčšina olejov nedosahuje tento podiel, avšak v repkovom oleji kompozícia mastných kyselín spĺňa tento pomer. Okrem toho denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja pokrýva fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3 u človeka (4).
V repkovom oleji nájdeme aj provitamín A a vitamíny E a K. Okrem toho sú tuky zdrojom koncentrovanej formy energie chrániacej nás pred stratou tepla. Pomáhajú nášmu organizmu vyrovnávať sa s negatívnymi vplyvmi pri pobyte v chladnom alebo mrazivom prostredí. Tento olej je možné použiť do zeleninového smoothie či zeleninových polievok, ktoré nás dokonale zahrejú. Vďaka použitiu repkového oleja na úkor tukov s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a kyselín omega-6 dosiahneme aj požadovanú zmenu – zlepšíme štruktúru príjmu všetkých mastných kyselín.
1) J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
2) Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
3) ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 116/2010 z dnia 9 lutego 2010 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wykazu oświadczeń żywieniowych
4) Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
Zdroj: PR