Pridajte púpavu do pokrmov. Budú chutnejšie i zdravšie
Púpava je pre mnohých bezcennou burinou. V skutočnosti je zdravá a chutná. Stačí vedieť, ako ju pripraviť.
Nájdete ju takmer všade, aj preto je považovaná skôr za burinu ako liečivú rastlinu. V skutočnosti je pre zdravie prínosná úplne celá. Z kvetov sa pripravuje napríklad med alebo sladký sirup, listy možno pridať do rozličných jedál a koreň je výborný na prípravu čaju.
Poslúži pri zápaloch močového mechúra i poruchách trávenia
Púpava je cenená hlavne kvôli pozitívnym účinkom na pečeň a žlčník. Navyše podporuje trávenie, čistí krv a je nápomocná pri dne a reumatizme. V podobe obkladov má priaznivé účinky na pokožku, ktorá je náchylná na vznik kožných problémov.
Púpava lekárska nechýba ani v známej knižke od liečiteľky Márie Trebenovej: Zdravie z Božej lekárne. Bylinkárka púpavu odporúčala najmä kvôli blahodarným účinkom na žlčník a pečeň. Z jarných výhonkov pripravovala chutný šalát, ktorý vyzdvihovala nielen pre posilňujúce, ale aj očistné účinky.
V jarných mesiacoch teda môže púpava slúžiť ako prevencia proti jarnej únave, ktorá sa dostavuje po dlhých zimných mesiacoch. Púpava posilňuje imunitný systém hlavne vďaka obsahu zeleného farbiva, teda chlorofylu a vitamínu C. Lístky sú tiež zdrojom inulínu (vlákniny), ktorá prospieva tráveniu a stabilizuje hladinu krvného cukru. Aj preto je púpava liečivou rastlinou, ktorá sa odporúča i diabetikom.
Tipy na použitie púpavy v kuchyni
Mária Trebenová podávala púpavový šalát so zemiakmi a vajíčkami. Ak sa vám nepozdáva táto kombinácia, môžete púpavové listy pridať do akéhokoľvek zeleninového šalátu. Poprípade sa inšpirujte niektorým z našich tipov:
Púpavový šalát v sladko-kyslom náleve
Šalát z listov mladej púpavy môžete konzumovať ako prílohu napríklad k mäsu. Príprava je jednoduchá. Najskôr namočte púpavové listy do slanej vody aspoň na 30 minút, stratia svoju horkosť. Potom si pripravte sladko-kyslý nálev z trstinového cukru, himalájskej soli, octu, olivového oleja, obľúbených korenín a malého množstva vody. Do opláchnutých a nadrobno nakrájaných púpavových listov pridajte nadrobno nasekanú mladú cibuľku a zalejte nálevom.
Šalát z púpavových listov s bielym jogurtom
Umyté, nadrobno nakrájané listy púpavy dochuťte soľou, korením a obľúbenými bylinkami. Pridajte panenský olivový olej a biely jogurt. Premiešajte a podávajte. Môžeme dochutiť napríklad cesnakom.
Chutný šalát s balkánskym syrom
Hlávkový šalát, rukolu, špenát a púpavové listy nakrájame na malé kúsky. Môžeme pridať pažítku, poprípade žeruchu. Pridáme soľ, olivový olej, lisovaný cesnak a šťavu z citróna. Všetko premiešame. Nakoniec pridáme balkánsky syr.
Ak máte nejaký špeciálny recept, ktorý sa pripravuje z púpavových listov, kvetov či koreňa, neváhajte a napíšte nám do redakcie.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, sa tiež zaujímajú o:
Šalát z rukoly