Zamiluj si beh a zlepšuj sa v BEŽECKEJ VÝZVE - začať môžeš kedykoľvek!

BEŽECKÁ VÝZVA 2025

Pšeno ocenia športovci, aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami

CVIČTE.SK

Proso, jačmeň, pšenica. Určite ste sa s nimi už stretli. Patria medzi tie najzákladnejšie druhy obilnín aké poznáme. Dnes si však našu úplnú pozornosť získa proso siate. A pšeno, ktoré sa z neho získava.

Pšeno ocenia športovci, aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami
Zdroj: coopmart/Pixabay.com, CC0
25. MAR 2018

Jeho pôvodnou domovinou je Čína, India a východná Ázia. V Európe bolo nejaké to proso nájdené v niektorých stavbách dokonca už v dobe kamennej. Odhaduje sa, že do skorého novoveku bolo pre ľudí hlavnou obilninou. Postupne však nad ním začali vyhrávať iné obilniny, ako napríklad pšenica, raž, ryža, kukurica a zemiaky.  

Existuje niekoľko druhov (odrôd) prosa. Podľa farby šupky by sme mohli odlíšiť hnedé proso a žlté, resp. zlatožlté proso. Zo žltého prosa sa po odstránení šupky získava pšeno. Hnedé proso sa mlynsky spracováva na múku a vločky. Zaujímavosťou je, že vankúše naplnené šupkami prosa sa považujú za exkluzívne výrobky.

Proso ako súčasť zvykov a tradícií

Ešte dodnes sa zachovala tradícia a pekný zvyk podávať prosnú kašu na svadbách, hlavne na tých na Morave, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov. Tí ho konzumovali v podobe mimoriadne výživnej kaše, placiek alebo polievok.

Najviac využívaná a konzumovaná časť prosa je pšeno. To sa z prosa získava odstránením plevy zo zrna prosa. A práve pšeno má na ľudské zdravie výrazne pozitívny vplyv.

Čo je to pšeno

Má optimálne výživné vlastnosti, je veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Obsahuje veľa bielkovín, tuky a sacharidy. V dobe mnohých potravinových intolerancií a alergií je dôležité, že pšeno neobsahuje lepok a preto ho môžu konzumovať aj ľudia odkázaní na bezlepkovú diétu.

Obsahuje asi 70% sacharidov, 10% bielkovín a 4% tuku, čo je o niečo viac ako tomu býva pri lepkových obilninách (napr. pšenica má cca 2% tuku). Obsahuje vyšší pomer nenasýtených mastných kyselín, čo znamená, že rýchlejšie oxiduje. Preto ho treba skladovať v chlade a suchu. Tukový povlak spôsobuje nahorklú chuť. Zbavíme sa ho tak, že pšeno najprv niekoľkokrát prepláchneme vriacou vodou a až potom dáme variť. Obsah vlákniny sa pohybuje okolo 3%.

proso

Jeho výhodou je ľahká stráviteľnosť, čo ocenia športovci, ale napríklad aj deti, či ľudia s tráviacimi ťažkosťami. Pochváliť sa môže pomerne vysokým obsahom kremíka, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy, zuby a nechty, a tiež vysokým obsahom železa, preto sa odporúča ľuďom, ktorých trápi chudokrvnosť. Má priaznivý vplyv na žalúdok a slezinu, posilňuje obličky aj imunitu.

Obsah minerálnych látok a vitamínov v semene prosa je vyšší ako u pšenice, kukurice či ryže.

V ére, v ktorej momentálne žijeme, sa často spomínajú aj tzv. superpotraviny. Ľudia si čoraz viac dávajú záležať na tom, čo kúpia a čo do svojho tela dajú. Dbajú viac na bio produkty, produkty z udržateľných hospodárstiev či raw (surové, nespracované alebo minimálne spracované) produkty.

Jedným z takýchto produktov je práve hnedé proso. Je zásobárňou už spomínanej kyseliny kremičitej. Má blahodárny vplyv má kĺby a kosti. Obsahuje kyselinu kremičitú, fluór, síru, fosfor, železo, horčík, kálium a zinok. Tepelne neupravené hnedé proso je zásadotvorné, neobsahuje lepok a je zvlášť bohaté na vitamíny skupiny B, najmä B1, B2, B6 a B17.

Mleté hnedé proso sa melie spolu so šupkou, ktorá sa melie dvojakým spôsobom. Úplne, teda na jemnú hladkú múku, alebo na celozrnno, ktorá už obsahuje aj malé časti šupky. Takáto celozrnná múka sa odporúča pridávať buď do hotovej kaše, do smoothies alebo rôznych štiav.

Náš Tip:

Odporúčame dmBio pšenové vločky, 500 gVločky, bohaté na minerály a stopové prvky, sú jemne naparené a zlisované celé zrná pšena. Sú vhodné do müsli, koláčov, mliečnych kaší, polievok či fašírok. Kúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.

dm produkt

Recept - Nákyp z lúpaného prosa

Príprava prosa:

Pred samotnou úpravou by sa malo 1-3krát spariť pod vriacou vodou, aby zmizla jeho horká pachuť. Varí sa podobne ako ryža, čiže v pomere jeden diel pšena ku dvom dielom vody. Varí sa 5-10 minút a potom sa nechá napučať pod pokrievkou.

Suroviny:

  • 2 šálky lúpaného prosa
  • 4 šálky plnotučného mlieka, prípadne rastlinného mlieka podľa preferencií
  • 2 vajíčka od šťastnej sliepky
  • 2 polievkové lyžice medu alebo iného tekutého sladidla
  • ½ šálky nasekaných mandlí
  • 3 jablká

Postup:

Proso uvaríme podľa postupu. Necháme napučať a oddychovať. Medzičasom si dáme rozohriať rúru na 200°C. Ošúpeme jablká, zbavíme jadrovníka a pokrájame na tenké plátky. Z vajíčok vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na moment odložíme do chladničky. Vo veľkej mise zmiešame uvarené proso, žĺtka, med a nasekané mandle. Nakoniec jemne pridáme sneh a len zľahka premiešame. Vymastíme si plech alebo zapekaciu misu a vložíme masu dovnútra. Zarovnáme a navrch poukladáme plátky jabĺk. Pečieme zhruba 30 – 40 minút. Servírujeme podľa chuti buď posypané škoricou alebo inou pikantnejšou sladkou koreninou.

Na tomto článku pre Cvičte.sk spolupracovali:
Silvia Hádeková, inštruktorka skupinových cvičení a autorka stránky Eat.Train.Love
Veronika Sheobridge, redaktorka Cvičte.sk
Adela Jasenovcová, redaktorka Cvičte.sk
Palo Hlubina, editor Cvičte.sk

 


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Pšeno ocenia športovci, aj ľudia s tráviacimi ťažkosťami

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.