Repkový vs. olivový olej: Ktorý je výhodnejší pre naše zdravie?
Rastlinné oleje sú dôležitou zložkou našej stravy. Repkový olej môže dokonca konkurovať populárnemu olivovému oleju.
O benefitoch tohto oleja sme sa porozprávali s odborníčkou MUDr. Alžbetou Béderovou, CsC.
Rastlinné oleje sú zo zdravotného hľadiska veľmi významným zdrojom zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín aj rôznych vitamínov. Jednotlivé druhy olejov, ako aj ich vplyv na zdravie, sa častokrát rôznia. Odlišné sú nielen svojím zložením, ale tiež chuťou. Olivový olej je pre väčšinu z nás jednoznačným víťazom. Napriek tomu repkový olej za ním vôbec nezaostáva. Presvedčte sa sami.
Výborný zdroj mastných kyselín a vitamínov
„Skúsenosti z Poradne zdravia nasvedčujú, že väčšina našich ľudí nepozná rozdiely medzi rastlinnými olejmi. Repkový olej je u nás podceňovaný, a to z dôvodu, že málokto vie o mnohých jeho výhodách,“ uvádza MUDr. Alžbeta Béderová, CsC. Repkový olej sa nachádza na vrchnej priečke v zozname olejov s vysokým obsahom vitamínu E, nenasýtených mastných kyselín, a tiež obsahuje 10-krát viac nenasýtených omega-3 mastných kyselín než olivový olej.
Ako vzniká repkový olej a prečo je zdravý?
Repkový olej sa získava zo semien repky. Čisté semená sa drvia, čo uľahčuje získavanie tukov. Následne sú semená vystavené kondicionovaniu – čiže praženiu v ohrievačoch. Nakoniec nasleduje niekoľkonásobné vymývanie oleja zo semien. Takto získaný olej už môžeme priamo používať, alebo podstúpi ďalší proces očistenia, čiže rafináciu. Pri rafinácii sa olej dezodoruje, odvodňuje a odkysľuje. Počas celého tohto procesu lisovania a rafinácie zostáva obsah esenciálnych mastných kyslín v konečnom výrobku nezmenený.
Aj preto je repkový olej vhodný do šalátov a studenej kuchyne. Takisto je vhodný aj na úpravu jedla pri vysokej teplote, a to najmä pre svoj vysoký bod zadymenia, ktorý dosahuje až pri 242 °C. Olivový olej panenskej kvality ho, naopak, dosahuje oveľa skôr, už pri 166 °C. „Na základe týchto poznatkov odporúčame používať kvalitný repkový olej,“ dodáva odborníčka. Repkový olej je výhodný nielen vďaka svojmu širokému uplatneniu v kuchyni, ale aj vďaka svojej neutrálnej chuti. Tým nenarúša a neprebíja chuť či vôňu iných potravín.
Ďalšie výhody repkového oleja sú:
- nízky podiel nasýtených mastných kyselín, trans-mastných kyselín a stužených tukov,
- vysoký obsah omega-3 a omega-6 mastných kyselín,
- vysoký obsah kyseliny olejovej a nenasýtených mastných kyselín,
- má vyšší obsah antioxidantov v podobe tokoferolov a vitamínu E ako olivový olej,
- zlepšuje našu imunitu.
- priaznivo pôsobí na nervový systém,
- posilňuje koncentráciu a zlepšuje pamäť.
Pestrá strava je základ
Toto všetko však neznamená, aby sme prestali konzumovať olivový olej. Naša strava by mala byť rozmanitá a obsahovať viac druhov zdraviu prospešných rastlinných olejov. Nahradenie nasýtených mastných kyselín nenasýtenými mastnými kyslinami v strave pomáha udržiavať správnu hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka tomu nielen obohatíme svoju kuchyňu, ale tiež sa postaráme o svoje zdravie a dobrý pocit. Ak ste doposiaľ repkový olej nepoužívali, teraz je ten správny čas začať.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
5 potravín, ktoré nakopnú váš mozog
Ak je v strave napríklad nedostatok zdravých tukov, pamäť i mozgové funkcie nefungujú tak, ako by mali.
5 potravín, ktoré nedajú zápalu šancu
Potraviny s protizápalovými účinkami nás chránia napríklad pred obezitou, cukrovkou, zápalom ďasien, kardiovaskulárnymi chorobami, bolesťami kĺbov či rakovinou.
Ako rozlíšiť dobré a zlé tuky?
Nepriateľom nášho zdravia je hlavne cholesterol a trans-mastné kyseliny.