Revolúcia v zdravom stravovaní vypukne aj na Slovensku!
„Najväčší problém vidím v tom, že ľudia sa prestali zaujímať o to, čo naozaj jedia. Nečítajú etikety, nesledujú krajinu pôvodu,“ hovorí o najväčších chybách v stravovaní Slovákov ambasádorka projektu Food Revolution Day na Slovensku Janica Lacová. Stovky organizácií po celom svete sa v tento deň snažia zvyšovať povedomie ľudí o tom, čo jedia.
Pridajte sa aj vy a šírte myšlienku tohto dňa doma, v práci, alebo v škole. Práve 17. máj 2013 je zasvätený zdravému jedlu a umeniu variť.
Osveta zdravého jedla sa šíri po celom svete
Po prvýkrát sa Food Revolution Day uskutočnil v roku 2012 a zúčastnilo sa ho 62 krajín z celého sveta. Cieľom nadácie Jamieho Olivera je motivovať ľudí k zdravému stravovaniu a vareniu, ktoré nie je možné bez kvalitných zdrojov potravín.
Predstavitelia a partneri Food Revolution Day sa snažia, aby ľudia pochopili, aké je dobré jedlo dôležité pre zdravie a život človeka. Pod záštitou tejto organizácie sa po celom svete konajú akcie, ktoré pomáhajú napĺňať toto jedinečné posolstvo. Uskutočnia sa aj na Slovensku, napríklad v Košiciach a v Bratislave. V hlavnom meste sa v rámci neho konajú napríklad farmársky trh a viaceré workshopy. Osláviť tento deň dobrým a kvalitným jedlom môže každý, spôsobov je hneď niekoľko:
- V prvom rade si zistite, či sa 17. mája nekonajú akcie Dňa revolúcie jedla vo vašom okolí. Nie je nič lepšie, ako sa priamo zúčastniť. Ak ste takúto udalosť nenašli, môžete ju uskutočniť sami – v škole, v práci, alebo v obľúbenej reštaurácii. Máte pekáreň? Ponúkajte v tento deň svojim zákazníkom celozrnné pečivo. Majitelia reštaurácii môžu servírovať zdravé menu pripravené výlučne zo surovín miestnych farmárov. Učíte deti? Pripravte si zaujímavú prednášku na tému zdravého jedla, alebo varte spolu s deťmi priamo na hodine.
- Zúčastniť sa a podporiť myšlienku tohto dňa môžete aj tými najjednoduchšími (a predsa účinnými) spôsobmi. Prineste svojim kamarátom do školy ovocie zo záhradky, alebo farmárskeho trhu. Potešte kolegov zdravými koláčikmi vlastnej výroby, alebo ovčím syrom z blízkeho salaša. Piatkový večer je stvorený na balkónovú party v znamení dobrého jedla z vlastnej kuchyne – so surovinami zo záhradky, miestneho trhu, alebo aspoň od slovenského výrobcu. Fantázií a iniciatíve sa medze nekladú.
- To najmenej, čo môžete pre celú vec urobiť, je zdieľať myšlienku Food Revolution Day na sociálnych sieťach, a tak šíriť informácie o kvalitných slovenských produktoch a zdravej príprave jedál. To všetko ponúka aj webová stránka ambasádorky projektu Food Revolution Day v SR www.jemine.sk. Inšpiratívne a hlavne zdravé recepty nájdete aj na našom webe v sekcii Recepty.
Podlomené zdravie je daň za vlastnú lenivosť a ľahostajnosť
Sme obklopení mnohými zdrojmi potravín, napriek tomu nás sužujú civilizačné choroby, alergie, depresie. Sme tuční, ale napriek tomu podvyživení. Dôvod? Chýbajú nám základné živiny, ktoré by nás ochránili pred nástrahami životného prostredia. Nemáme vedomosti a zručnosti, ktoré by nám pomohli konzumovať zdravé potraviny, variť z čerstvých a hodnotných surovín. Je to problém väčšiny sveta, teda aj Slovákov.
Potvrdzujú to aj slová ambasádorky projektu Food Revolution Day na Slovensku Janice Lacovej: „Najväčší problém vidím v tom, že ľudia sa prestali zaujímať o to, čo naozaj jedia. Nečítajú etikety, nesledujú krajinu pôvodu. Na Slovensku máme veľa kvalitných výrobkov a produktov, ktoré možno nemajú až taký výrazný marketing a ľudia ich prehliadajú. Veľakrát treba v obchodoch siahnuť aj do "zadných políc" a všímať si slovenské či české výrobky. Ďalším problémom je, že ľudia spohodlneli a veľakrát sa vyhovárajú na nedostatok času. Je to však len o prioritách. Argument, "nemáme na to peniaze" je krátkozraký. Veľakrát sa za cenovo výhodnými výrobkami skrýva menšia gramáž a veľmi nízka kvalita, ktorá sa v budúcnosti prejaví na zdraví. Následne prichádza nemalá investícia do liekov a farmaceutických doplnkov, ktorú si však už neuvedomujeme."
Nestavajte sa k svojmu zdraviu ľahostajne a žite zdravšie! Skvelým začiatkom novej životnej éry môže byť aj oslava piatkového Food Revolution Day!