Sezóna šalátov začína. Aké oleje sa k nim hodia?
K letu patrí dobrá zmrzlina, osviežujúci drink aj grilovačka s priateľmi. A pokojne k tomu môžeme pripojiť aj veľkú misu čerstvého šalátu, ideálne ochuteného kvalitným olejom.
V sezóne šalátov nesmie chýbať kvalitný olej, ideálne za studena lisovaný, tzv. panenský. Používa sa často v studenej kuchyni ako zálievka, pretože nemá vysoký obsah antioxidantov.
Južanskí Európania pridávajú olej aj do teplých jedál, pripravujú na ňom takmer všetko. Tvrdia, že kvalitný olej dodáva špecifickú arómu, viaže na seba ostatné chute a používajú ho spolu s parmezánom ako korenie.
Pozor však na jeho množstvo. Mnohí sa nazdávajú, že keď budú konzumovať veľa zeleninových šalátov, rýchlejšie schudnú. Zeleninu síce tvorí z veľkej časti voda a vláknina, ale veľmi zradné sú pridané potraviny navyše.
Napríklad keď do šalátu pridávate tuniaka v oleji, zelené olivy alebo syr feta, prípadne paradajky nakladané v oleji. To všetko výrazne zvyšuje kalorický príjem. A v neposlednom rade aj množstvo oleja, ktorým šalát polejete. Na to, aby sa živiny vstrebávali, postačí šalát pokvapkať olejom, nemusí byť v ňom "naložený" naložený ako dobre známy hermelín.
Malá poznámka od Talianov – pokvapkajte olej aj šťavou z čerstvo vytlačeného citróna. Jednotlivé druhy olejov striedajte, nepoužívajte stále ten istý, hoci ho máte v obľube.
Olivový olej
Získava sa z plodov mastného ovocia, ktoré rastie na olivovníku. Benefity tohto oleja sú už preskúmané. Medzi najznámejšie patria:
- Výborný antioxidant.
- Pomáha predchádzať vzniku rakoviny.
- Redukuje pálenie záhy.
- Obsahuje omega-6 a omega-3 mastné kyseliny.
- 73% obsahu tvorí mastná kyselina, mononenasýtený tuk.
- Konzumáciou sa predchádza ochoreniam srdca.
- Má protizápalové účinky.
Repkový
Získava sa z repky olejnej. Napriek tomu, že sa u nás pestuje, nie je veľmi docenený. V kuchyni sa používa aj v panenskej verzii, aj rafinovaný. Jeho najväčšími benefitmi sú práve tieto:
- Obsahuje niekoľkonásobne viac omega-3 mastných kyselín ako olivový olej.
- Je stabilný, čo sa týka svojich vlastností, dlhšie vydrží z hľadiska spotreby.
- Obsahuje veľké množstvo alfa-linolénovej kysliny a vitamínu E6 a K.
- Ideálny pomer omega-6 a omega-3 mastných kyselín, a to 2:1.
- Repka olejná je prezývaná aj ako oliva severu, lebo má veľký obsah kyseliny olejovej.
Slnečnicový
Tento olej sa extrahuje zo slnečnice. Napriek tomu, že je dobre známy, iné druhy olejov ho v poslednej dobe trochu zatienili. Najviac sa ho vyrába v Rusku, na Ukrajine a v Argentíne, no kvôli jeho benefitom sa používa takmer na celom svete. A to najmä z týchto dôvodov:
- Má schopnosť zlepšiť stav srdca.
- Dodáva energiu.
- Posilňuje imunitný systém.
- Zlepšuje zdravie pokožky aj vďaka vitamínu E a selénu.
- Predchádza vzniku rakoviny.
- Znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
- Chráni telo pred astmou a znižuje zápal.
Tip pre vás
Odporúčame dmBio extra panenský olivový olej, 500 ml. Kvalitný olivový olej je získavaný priamo z olív a plnený v Taliansku. Vďaka svojej stredne ovocnej chuti je perfektný na ľahké dusenie a pečenie zeleniny a rýb, ako aj do šalátových dresingov. Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.
Zdroj: PR
Diskusia k článku - Sezóna šalátov začína. Aké oleje sa k nim hodia?
Nový príspevok
moj tip do tuniakoveho alebo mozzarellového salata je rozmarýnový olej bio-bachovky je chutný ozaj poriadne a aj vôňa láka, že jesť zdravšie sa dá aj chutne