Skvelé recepty pre telo aj dušu
Jednou z dôležitých oblastí nášho života je strava. Je pravda to, čo sa hovorí: "Sme to, čo jeme."
Aj preto Iveta Papcunová, vyznávačka zdravého životného štýlu so všetkým, čo k tomu patrí (psychika, pohyb, strava, napísala knihu Skvelé recepty pre telo aj dušu, ktorá ponúka inšpiráciu práve tohto druhu. Jedlá sú jednoduché na prípravu i suroviny, bez použitia modifikovaných. Použitím alternatívnych obilnín je väčšina z nich prirodzene bezlepková. Spolu s nápojmi sú pripravené podľa piatich elementov.
Dopĺňajú ich zaujímavé citáty, vzorový jedálny lístok podľa ročných období, desatoro telesného, duševného a duchovného zdravia.
Najdôležitejšou prísadou všetkých domácich jedál je láska k tým, pre ktorých ich pripravujete.
Sophia Loren
Suroviny máme doma, začíname čarovať. Pre tieto recepty je typická ešte jedna vlastnosť, upozorňuje Iveta Papcunová: ich príprava vyžaduje 7 a pol, 17 a pol, 27 a pol, 117 a pol atď. minúty. Ak by sa vám stalo, že by ste boli šikovnejší, ako my a prípravu zvládli skôr, zostávajúci čas do limitu na prípravu odporúčame využiť na objatie partnera, detí, svokry a kohokoľvek, kto sa v tom momente objaví v kuchyni.
V knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu nájdete množstvo prírodných a „láskavých“ receptov. Napríklad:
Hokkaido chrumkavá polievočka (bezlepková)
- 1 kg tekvice hokkaido
- 1 l vody
- 1 pór
- kúsok morskej riasy Wakame
- 7 guličiek borievky
- 1 lyžica sójovej omáčky Tamari
- štipka kurkumy
- štipka soli
- za hrsť slnečnicových semienok (tekvicových, sezamových)
Postup:
Tekvicu umyjeme, vyberieme zrnká a nakrájame na menšie mesiačiky. Vložíme do studenej vody aj s borievkou a dáme variť. Po zovretí pridáme riasu, o 7 minút šťipku soli a šikmo nakrájané kolieska póru s kurkumou. Necháme na miernom ohni 7 minút. Vypneme, ochutíme sójovou omáčkou Tamari. Na tanieri posypeme nasucho opraženými slnečnicovými (tekvicovými, sezamovými) semienkami.
Nepečené kokosové guľôčky
- 250 g nesírených hrozienok
- šťava z jedného citróna
- pár kvapiek umeoctu špeciál
- 250 g strúhaného kokosu
- 1 lyžica Mikawa Mirinu (nemusí byť, môže byť aj rum)
POSTUP:
Hrozienka pomelieme na mäsovom mlynčeku, alebo rozmixujeme. Pridáme do nich umeocot, citrónovú šťavu a zapracujeme kokos. Z hmoty tvarujeme guľôčky, alebo iné tvary, ktoré obalíme v kokose. Do stredu môžeme vložiť nasucho opraženú mandľu, lieskový alebo iný oriešok.
Množstvo chutných receptov nájdete v novej knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu.
Zdroj: PR