Slnečnicová múka a tri recepty
Slnečnicová múka predstavuje dokonalú alternatívu múky, ktorá zabezpečí možnosť dopriať si jedlá z múky, aj keď máte problémy s lepkom. Neuveríte, aké jednoduché je si ju vyrobiť a variť z nej.
Ako si vyrobiť slnečnicovú múku
Suroviny: surové neochutené slnečnicové semiačka.
Pomôcky: mlynček na kávu.
Postup je úplne jednoduchý – semiačka vložte do mlynčeka a pomeľte ich. :)
Energetické snacky zo slnečnicovej múky
Muffiny
Ingrediencie na 12 porcií:
250g slnečnicovej múky
40 g kakaa
30 g čokoládového proteínu
2 vajcia
240 g bieleho jogurtu
120 ml mlieka
80 g slnečnicového oleja
30 g kokosového cukru
70 g horkej čokolády
1 lyžičku jedlej sódy
1 lyžičku kypriaceho prášku
štipku soli
Postup:
V jednej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a kakao. V šľahači vyšľahajte vajíčka s cukrom a pridajte k nim mlieko, olej a jogurt. Túto zmes nechajte chvíľku odstáť a následne ju zmiešajte so suchou zmesou. Do vzniknutej zmesi nalámte ešte kúsky horkej čokolády. Cesto vlejte do formy na muffiny a pečte pri 220 °C približne 20 minút. Potom stiahnite teplotu na 180 ° a dopečte ešte asi 5 minút.
Banánové sušienky
Ingrediencie:
2 zrelé banány
2 vajcia
30 g čokoládového proteínu
1 čajová lyžička prášku do pečiva
50 g ovsených vločiek
120 ml mlieka
30 g slnečnicovej múky
na dosladenie odporúčam použiť výťažok zo stévie
použiť môžete aj kúsky čokolády, chia semienka, hrozienka a pod.
Postup:
Banány roztlačte na pyré a následne k nim pridajte všetky mokré ingrediencie, zamiešajte ich a na záver k nim pridajte aj všetky suché. Tým vám vznikne tuhšie cesto, ktoré pomocou lyžice nadávkujete na papier na pečenie. Sušienky pečte 15-20 minút pri 170°C.
Palacinky
Ingrediencie:
600 ml mlieka
250 g slnečnicovej múky
3 polievkové lyžice kvalitného kakaa
2 vajcia
štipka soli
náplň podľa chuti (tvaroh, ovocie, med...)
Postup:
V miske si poriadne zmiešajte všetky ingrediencie, okrem náplne. Na premiešanie použite metličku, aby sa vám nevytvorili hrudky. Hotové cesto (nesmie byť ani príliš husté a ani príliš tekuté) dávkujte na rozohriatu panvicu a palacinky opekajte z oboch strán. Používajte kvalitnú panvicu, aby ste na opekanie nepotrebovali olej.
Tip pre vás
Odporúčame dmBio slnečnicová múka, 300 g. Je zložená z BIO lúpaných jemne mletých odtučnených slnečnicových semien. Vďaka jemnej orieškovej chuti je ideálna na pečenie sladkého pečiva. Slnečnicová múka je bohatá na zinok, selén a vďaka svojim vlastnostiam sa označuje za hodnotný zdroj bielkovín so zníženým obsahom sacharidov.
Zdroj:PR