Slovenské superpotraviny: čučoriedky
Čučoriedky sú zdravé a sladké. Okrem toho sa z nich dajú pripravovať fantastické dezerty, tinktúry, likéry, aj džemy. Ukázalo sa, že tieto obľúbené bobuľky sú vlastne superovocie, plné antioxidantov, ktoré môžu pomôcť bojovať proti chorobám. Dobre slúžia mozgu, čo im taktiež pomáha získať hrdý titul super.
Už pred tisíc rokmi sa čučoriedky využívali nielen v tradičnej medicíne, ale aj v domácnostiach, ako jedna z ingrediencií do jedál, sirupov, aj štiav. Rastú ako malý krík, podobne ako brusnice, z ktorých sa vyvinuli, a ktoré pochádzajú z Ázie, kde ich môžete nazbierať aj teraz.
Postupne sa rozšírili a dnes rastú čučoriedky prakticky po celej Európe. Vyskytujú sa tiež v severozápadnej Amerike. Čučoriedky rastú v našich lesoch, kde ich môžete zbierať od júla do septembra. Je to malý krík, dorastajúci do výšky 45 cm, s malými guľatými lístočkami.
Plody sú asi polcentimetrové, tmavo modré až fialové guľôčky, obsahujúce tmavú šťavu. Rastlinné farbivo antokyán spôsobuje, že modrofialovú farbu len ťažko dostávate zo zubov, rúk aj oblečenia.
Na zber sa používajú hrebene, ktoré sú však k rastline nešetrné. Ručný zber je omnoho namáhavejší, no zohľadňuje životné prostredie.
Prečo sú čučoriedky na zozname superpotravín
Pri 84 kalóriách obsahuje malá miska týchto plodov 14% odporúčanej dennej dávky vlákniny a 24% odporúčaného denného príjmu vitamínu C. Konzumácia jednej malej šálky čučoriedok za týždeň znižuje krvný tlak a zrýchľuje metabolizmus, a to hlavne kvôli vysokému obsahu antioxidantu – anthokya nínu.
Čučoriedky znižujú aj hladinu LDL (zlý cholesterol), čo nepriamo znižuje riziko koronárnych ochorení srdca. Čučoriedky môžu tiež brzdiť rast buniek rakoviny prsníka. Účinne bojujú aj proti zabúdaniu, znižujú príznaky depresie a študentom pomáhajú učiť sa.
Čo super obsahujú
Čučoriedky obsahujú antioxidanty, triesloviny, rastlinné farbivo antokyán, provitamín A, vitamíny B, karotenoidy, cukry (ovocné), draslík, železo, meď, mangán, horčík, chróm a mnohé iné, zdraviu prospešné látky.
Čučoriedkové muffiny
Suroviny
200 g hladkej múky, 100 g cukru, 80 ml oleja podľa chuti alebo roztopeného masla, 1 vajce od šťastnej sliepky, 100 ml plnotučného mlieka štipka soli, 1⁄2 balíčka prášku do pečiva, 1 polievková lyžica škorice 150 g čučoriedok
Postup
Rúru si dáme rozohriať na 180°C. Všetky suché suroviny zmiešame dokopy. Potom pridáme olej, vajíčko, mlieko. Keď bude mať cesto hladkú konzistenciu, pridáme čučoriedky. Košíčky na muffiny naplníme do 3⁄4 objemu a pečieme asi 25 minút.
Kapitola o pozitívnych účinkoch čučoriedok je súčasťou bonusovej e-knihy SUPERPOTRAVINY na vašom stole, ktorú dostávate ZADARMO spolu s e-knihou 10 CVIKOV pre váš zdravý deň pri zakúpení zdravej kuchárskej knihy NABITÁ KUCHÁRKA.