Slovenské superpotraviny: Med a včelie produkty
Pozitívne účinky medu boli známe už pred 9 000 rokmi. Potvrdzuje to nález z tohto obdobia zo Švédska, kde sa našiel skamenený kúsok živice zmiešanej s medom, v ktorom bol odtlačok chrupu dieťaťa. Starí Slovania hovorili, že med je šťava z nebeskej rosy, ktorú včely zbierajú a má veľkú silu. Včely okrem medu produkujú peľ, propolis, materskú kašičku, jed a vosk.
Med má neobvyklé chemické zloženie. Má unikátne nízky obsah vlhkosti a extrémne kyslé prostredie, čo odrádza baktérie a mikroorganizmy. Včely doň pridávajú enzým, glukózu, aby sa vytvoril peroxid vodíka ako vedľajší produkt. Podľa Medzinárodného inštitútu zdravia, je med hydroskopický, antibakteriálny, protizápalový a má pozoruhodnú regeneračnú schopnosť.
Prečo je med zaradený medzi superpotraviny?
• Tlmí kašeľ.
Upokojuje dráždivý kašeľ najmä v noci a zlepšuje spánok. Deťom stačí dať dve čajové lyžičky medu 30 minút pred spaním a ich podráždené dýchacie cesty sa upokoja.
• Posilňuje pamäť.
Po štyroch mesiacoch užívania kvalitného domáceho medu sa zlepšuje stav pamäte, najmä tej krátkodobej.
• Hojí rany, zmierňuje opuch a lieči jazvy.
Antiseptické vlastnosti medu pomáhajú tlmiť rast baktérií a plesní v ranách a na miestach, kde je poškodená prirodzená bariéra pre prenikanie týchto patogénov – koža. Pomocou medu udržiavali rany čisté a bez infekcie už starí Egypťania. Je schopný absorbovať vlhkosť zo vzduchu a podporuje hojenie. Jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú rozvoju infekcie v rane a med funguje aj ako protizápalový prostriedok.
• Poskytuje nenahraditeľné živiny.
Med obsahuje už v malom množstve širokú škálu vitamínov, napr. niacín (B3), riboflavín (B2), kyselinu pantoténovú (B5) a minerály vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík a zinok.
• Zabraňuje úbytku počtu bielych krviniek.
Med síce nelieči rakovinu, ale jeho antikarcinogénne vlastnosti je možné využívať v prevencii vzniku nádorových ochorení.
• Pomáha metabolizovať alkohol.
Rozvrat bežného chodu organizmu po nadmernom pití alkoholu je vhodným obdobím pre užitie medu. Med je šetrný k žalúdku a obsahuje zmes prírodných cukrov, pričom fruktóza urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečeni. Postupujte podľa tohto domáceho receptu: 15 ml tekutého medu, 80 ml pomarančovej šťavy a 70 ml prírodného bieleho jogurtu. Vymiešajte dohromady a užite.
• Zdroj energie.
Odporúča sa pridať med do fľaše s vodou, čo zabezpečí zvýšenie prísunu prírodnej energie počas tréningu. Občerstvenie s medom môže byť vhodné pred a po tréningu, a medové tyčinky možno použiť počas pretekov vo vytrvalostných disciplínach.
• Lieči pokožku hlavy aj lupiny.
Ľudia s chronickou seboroickou dermatitídou a lupinami si môžu na problémové oblasti aplikovať med, zriedený s teplou vodou a nechať pôsobiť tri hodiny pred opláchnutím teplou vodou. Problémy sa riešia v priebehu pár dní kúry bez recidívy.
Grécky dezert (takmer) bez výcitiek
Suroviny:
250 ml plnotučného bieleho jogurtu gréckeho typu 100 g vlašských orechov 3 lyžice medu
Postup:
Všetky ingrediencie zmiešame v miske dokopy a podávame. Výborné ako desiata alebo olovrant.
Kapitola o pozitívnych účinkoch bryndze je súťasťou bonusovej e-knihy SUPERPOTRAVINY na vašom stole, ktorú dostávate ZADARMO spolu s e-knihou 10 CVIKOV pre váš zdravý deň pri zakúpení zdravej kuchárskej knihy NABITÁ KUCHÁRKA.
Diskusia k článku - Slovenské superpotraviny: Med a včelie produkty
Nový príspevok
Dobrý deň, akú značku bieleho jogurtu gréckeho typu odporúčate?
dakujem
pekny den