Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Štedrovečerná hostina u známych odborníkov na výživu a fitnes trénerov

Mirka

Sú verní tradíciám, alebo sa držia zásad zdravého stravovania i počas vianočných sviatkov? Spýtali sme sa Petra Minárika, Júliusa Karabinoša, Denisy Lipovskej i Dušana Plichtu.

Ako vyzerá štedrovečerná hostina u známych odborníkov na výživu a fitnes trénerov?
24. DEC 2014

Po celý rok sa snažia naučiť nás, ako sa zdravo stravovať a vhodne športovať. Samozrejme, sami sú nám najlepším príkladom toho, čo všetko správna strava a šport dokážu. Držia sa však zásad zdravého životného štýlu aj počas Vianoc, alebo si doprajú aj niečo nezdravé?

Pre Petra Minárika sú najväčším pokušením vanilkové rožky

U známeho odborníka na obezitu, výživu a zdravý životný štýl, Petra Minárika, sa bude štedrovečerná hostina niesť v duchu „upravenej klasiky“ z východného Slovenska. Na slávnostnej večeri nechýbajú vianočné oblátky s cesnakom a medom, hubová polievka bez klobásy, sladká fazuľová polievka s klobásou, pričom klobása nie je povinná a polievka výborne chutí i bez nej. Súčasťou predjedla sú opekance s makom a mliekom, z ktorých každý dostane iba symbolickú porciu. Nesmie chýbať losos pečený v rúre so zemiakovým šalátom bez majonézy a pre tých, ktorí chcú, sa ponúka bohatá zeleninová obloha.

Ako je to s koláčikmi? „U nás letia napríklad vanilkové rožky a linecké pečivo. Obľúbené sú guľky z ovsených vločiek a sušeného ovocia, ktoré sú veľmi zdravé. Mne však najviac chutia tradičné vanilkové rožky s orechmi alebo s mandľami. Z hľadiska zdravej výživy je pre mňa jediným problémom práve vianočné pečivo. Je absolútne nemožné, aby som odolal vanilkovým rožkom. To bude jediné, na čo si musím dať pozor. Doprajem si maximálne 4-5 kusov, ale pokojne by som ich zjedol aj 20,“ hovorí s úsmevom známy lekár. Čo ešte nesmie na slávnostne prestretom stole chýbať? Určite čerstvé a sušené ovocie, orechy, čierna káva bez mlieka a  cukru, čistá voda a dobre vychladené biele suché víno.

Na záver sme si neodpustili otázku, ako cez Vianoce nepribrať? "Všetko ohľadom výživy je o zdravom rozume, nachádzaní správnej miery a primeranej striedmosti. Na prvý pohľad sa zdá, že štedrovečerné menu je o mnohých jedlách, ktoré sa konzumujú naraz, ale pri zachovaní symbolických porcií to vôbec nie je veľa jedla, ba ani kalórií. Mierne nadbytky jedla počas vianočných sviatkov sa dajú spáliť 10 000-15 000 rýchlymi krokmi denne,“ radí odborník.

U Júliusa Karabinoša vyhráva tradičné štedrovečerné menu v zdravšej verzii

V domácnosti profesionálneho osobného trénera a špecialistu na premenu má prípravu vianočného menu „pod palcom“ Júliusova životná partnerka Lenka. Ako to u nich vyzerá? „Štedrovečerná hostina je v podstate tradičná, len sa snažíme uprednostniť zdravšie alternatívy surovín a prípravy jedál. Ako prípitok podávame ,hriate`, teda slivovicu s medom. Nasleduje šošovicová polievka so sušenými slivkami a ako hlavný chod grilovaný losos alebo pstruh so zemiakovým šalátom, do ktorého dávame namiesto majonézy grécky jogurt,“ prezrádza zloženie vianočného menu Július Karabinoš.

Ako je to s vianočným pečivom? „Na stole nechýbajú ani koláčiky, ktoré si zásadne pečieme doma a používame do nich zdravšie alternatívy múky (špaldová, pohánková), tukov (kokosový olej) i cukru (trstinový, brezový, kokosový cukor, med),“ hovorí fitnes tréner a dodáva, že okrem koláčikov si spoločne pochutnávajú aj na čerstvom i sušenom ovocí, rozličných druhoch naturálnych orieškov, vianočných oblátkach a doprajú si aj suché víno.

Podľa Denisy Lipovskej patria na vianočný stôl predovšetkým tradície

Fitnes trénerka Denisa Lipovská patrí k budúcim mamičkám, ktoré sa športu a zdravého stravovania nevzdali ani v tehotenstve. V akom duchu sa nesú vianočné zvyky v jej domácnosti? „Ak sa človek stravuje po celý rok zdravo a vyvážene, počas vianočných sviatkov si môže bez následkov dopriať niečo výnimočné. Pred hlavný chod patria oblátky s medom a čerstvým cesnakom. Potom sa podáva tradičná východniarska kapustnica, pretože moja mama pochádza z východného Slovenska. Zachovávame aj tradíciu z otcovej strany a tou je rybacia polievka, pripravená ako vývar z rybacej hlavy a zeleniny. Podáva sa s krutónmi a  ikrami. Ako hlavné jedlo nesmie u nás doma chýbať vyprážaný kapor a majonézový šalát. So zdravšími variantmi týchto jedál sa veľmi nezaťažujem a ani sa nesnažím ich nejakým spôsobom obmieňať, pretože majú pre mňa hodnotu rodinnej tradície, ktorú si nadovšetko cením,“ prezrádza osobná trénerka. Dodáva, že chuť vianočných jedál je pre ňu výnimočná, k Vianociam jednoducho patria a teší sa na ne už niekoľko týždňov vopred.

Je niečo, na čo si Denisa dáva pozor? „Snažím sa ustrážiť si porcie a nejesť jedno cez druhé. Čo sa týka vianočných koláčikov, nepečieme tony sladkostí, ako to väčšinou býva,“ dodáva Denisa.

Dušan Plichta miluje kapustnicu s klobásou a pozor si dáva iba na sacharidy

Pre inšpiratívneho trénera životosprávy, dobrodruha a experta na zdravú kávu, Dušana Plichtu, je Štedrý deň aj výbornou príležitosťou na tréning metabolizmu. „Ráno si doprajem kávu s kokosovým olejom a maslom. V čase obeda ochutnávam z orechovníka a ingrediencií, ktoré idú do vianočných jedál, ako je napríklad čerstvá kapusta či kúsok klobásy. Najradšej mam hustú kapustnicu aj s klobásou či kvalitným domácim údeným. ,Nazabíjam` ju však chlebom. Ako dezert mám počas celej večere kvalitné červené víno (španielsku Riberu, alebo Chille či Argentinu). Na záver si dám poriadne espreso so štipkou hnedého cukru na rozbehnutie trávenia,“ hovorí Dušan, ktorý si počas sviatkov dáva pozor len na príjem sacharidov alebo ich kombinácie. „Pokojne si doprajem orechovník (štrúdľu), v ktorom je však viac orechov ako cesta. Nemám rád ,suché veci`, ktoré nemajú šťavu, a tak si k nemu pridám plátky masla a škoricu. Takto sa zasýtim a mám dosť energie na zimné športy ako lyžovanie či otužovanie, v ktorých sa doslova vyžívam,“ prezrádza tréner životosprávy.

Na čo by sme si mali dať počas vianočných sviatkov pozor? Dušan odporúča počas štedrej večere vynechať hlavne pečivo, vyprážať na inteligentnom tuku a všetko si pokvapkať citrónom. „Niekedy aj malé detaily majú vplyv na to, či si ľudské telo kalórie uloží, alebo spracuje. Pričom vôbec nemusí ísť o množstvo kalórií. Aj preto funguje ,tučný` francúzsky paradox,“ dopĺňa odborník. 

Odporúčame prečítať: 5 pravidiel, vďaka ktorým schudnete dokonca aj cez sviatky

Zdroj foto: www.freedigitalphotos.net (Apolonia)

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Štedrovečerná hostina u známych odborníkov na výživu a fitnes trénerov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.