Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Stévia - ako ju použiť v kuchyni

V súčasnej dobe sa veľmi rozbehol problém obezity a zdravotných problémov s ňou spojených. Stále si totiž veľmi veľa ľudí myslí, že sa priberá z pojedania tučných jedál, zatiaľ čo v sladkostiach problém nevidia. Práve to je ale veľmi veľká chyba.

Stévia - ako ju použiť v kuchyni
Zdroj: RitaE/Pixabay.com, CC0
10. JAN 2018

Z čoho sa najviac priberá?

Z jednoduchých sacharidov alebo cukrov. Cukry majú totiž vysoký glykemický index. Kvôli tomu sa prejavuje pocit hladu skôr, ako by telo naozaj ďalšiu potravu potrebovalo. Keď mu ju dáte, nemá ju prečo využiť, veď jej má ešte dostatok, tak si ju uloží na horšie časy vo forme tuku.

Ako nahradiť cukry

Jednoduché cukry sa v dnešnej dobe dajú veľmi účinne nahradiť. Vhodnou voľbou je napríklad:

  • Xylitol.
  • Maltitol.
  • Izomalt.

Tieto látky majú tú výhodu, že hoci na jazyku spôsobujú pocit sladkej chuti, telo tieto molekuly nepozná, a tak si ich už v tráviacom systéme nevšíma a prejdú nim podobne ako vláknina. To znamená, že glykemický index nezvyšujú a zdravotné problémy nespôsobujú, hoci majú oveľa vyššiu sladivosť ako sacharóza (repný cukor).

Stévia

Veľmi dobrou voľbou je aj rastlina stévia, resp. výťažok z nej. Ide o subtropickú rastlinu, ktorá má pôvod v pralesoch Južnej Ameriky. Jej listy obsahujú veľa vitamínov a minerálov, vďaka čomu sa nevyužíva iba na sladenie, ale aj na:

  • zlepšenie krvného tlaku,
  • zlepšenie spánku,
  • zníženie cholesterolu,
  • viazanie voľných radikálov,
  • trávenie,
  • zmiernenie pocitu hladu.

Stévia môže byť v práškovej forme, ako listy alebo koncentrát.

Ako používať stéviu v kuchyni

Mali by ste ju použiť vždy, keď potrebujete niečo osladiť. Používa sa pri pečení i varení, pretože je stabilná až do teploty 180°C. Jej obrovskou výhodou je, že sladivosť nestráca žiadnym spracovaním (sušenie, varenie a pod.). Veľmi vhodné je ju používať aj na sladenie čajov, kávy, džemov a pod.

Pri používaní stévie si však treba dávať pozor na to, že je až tristokrát sladšia ako cukor, vďaka čomu bude treba množstvo spotrebovaného „sladidla“ výrazne znížiť. 

Odporúčame DAS gesunde PLUS  sladidlo na báze glykozidov steviolu, 100 ksSladidlo neobsahuje žiadne kalórie a má príjemne sladkú chuť. Výborne sa hodí k teplým nápojom ako je čaj a káva. Zakúpite v sieti obchodov dm drogerie markt.

dm produkt stevia


Autor článku

michal.lendel@cvicte.sk

Ing. Michal Lendel, fitnes tréner I. triedy

V minulosti som sa aktívne venoval viacerým športom: hádzaná, basketbal, volejbal. Posledných päť rokov sa venujem hlavne kulturistike. Zaujímam sa aj o zdravé stravovanie, vypracovávanie jedálničkov na mieru, doplnky výživy a pracujem aj ako fitnes tréner. Váš úspech je aj mojím úspechom.

http://www.facebook.com/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Stévia - ako ju použiť v kuchyni

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.