Stravovanie podľa krvnej skupiny: Zázračná diéta alebo výmysel?
Stravovanie podľa krvnej skupiny nabralo za posledných niekoľko desiatok rokov na popularite. Je to zázračný kľúč k lepšiemu zdraviu, alebo len zbytočné zakazovanie niektorých typov jedla?
S teóriou stravovania podľa krvnej skupiny prišiel americký lekár Peter D‘Adamo. Ľudia by podľa neho mohli žiť zdravšie a dlhšie, ak by sa držali rozdielneho stravovania na základe typu krvi.
Rozdielne krvné skupiny by mali obmedzovať určité druhy potravín, ktoré na človeka nepôsobia dobre. Tento výživový smer sa od vydania D‘Adamovej knihy rozšíril do celého sveta a má zástancov aj odporcov.
Prečo sa stravovať rozdielne podľa krvnej skupiny?
Existuje viacero teórií, prečo sa stravovať podľa krvných skupín. „Vyzdvihla by som rozdielnosť v čase vzniku jednotlivých krvných skupín vo vývoji človeka. Kvôli tomu sa odlišuje reakcia človeka na stravovanie a zdravie,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Veronika Hanáková.
Najstaršia krvná skupina je 0, ktorá vznikla približne pred 50-tisíc rokmi. Po nej nasledovali skupiny A, B a najmladší typ je AB. Ako pribúdali nové krvné skupiny, menil sa aj spôsob stravovania ľudí. Kým v počiatočných štádiách vývoja sa človek živil prevažne lovením a mäsom, neskôr prešiel na pestovanie potravín. Preto by sa podľa zástancov tohto typu stravovania mal líšiť aj náš jedálniček.
„Mala som možnosť vidieť, ako tento individuálny spôsob stravovania dokáže pozitívne ovplyvniť nielen redukciu tuku, ktorá je rýchlejšia a prirodzenejšia, ale aj celkové zdravie,“ opisuje svoje skúsenosti Veronika Hanáková.
„Jedlo má menšiu záťaž na organizmus, zlepšuje sa trávenie človeka, znižuje sa únava, zlepšia sa biochemické parametre a naštartuje metabolizmus. Zároveň sa podporuje prirodzená detoxikácia organizmu cez orgány a zmierňujú sa civilizačné ochorenia,“ dodáva.
Odporúčania stravovania podľa krvnej skupiny
Typ 0, lovec – Ľudia s najstaršou krvnou skupinou by sa mali živiť podobne ako lovci. Ich strava by mala obsahovať veľa bielkovín v podobe mäsa, rýb, no zároveň jesť aj veľa zeleniny. Obmedziť by mali obilniny, strukoviny a mliečne výrobky.
Typ A, pestovateľ – Strava „pestovateľov“ by mala byť prevažne vegetariánska. Mala by sa skladať najmä z rastlinných potravín ako zelenina, ovocie, tofu, či z celozrnných výrobkov. Títo ľudia by mali obmedziť živočíšne produkty a úplne sa vyhnúť červenému mäsu.
Typ B, kočovník – „Kočovníci“ by mali mať rozmanitú a vyváženú stravu. Môžu jesť zeleninu, ovocie, mliečne výrobky, obilniny aj mäso s výnimkou kuracieho a bravčového mäsa. Vyhnúť by sa mali kukurici, arašidom, šošovici a pšenici.
Typ AB, enigma – Najmladšia krvná skupina je kombináciou typu A a B. Jedálniček ľudí s AB by mal pozostávať z obilnín, fazúľ, morských plodov, tofu a mliečnych výrobkov. Naopak, vyradiť by mali kukuricu, hovädzinu aj kuracie mäso.
Čo hovoria vedecké štúdie?
Vedecké štúdie dokazujú, že na krvnej skupine záleží. Na základe nich sa napríklad mení náchylnosť na určité choroby. Typ 0 má nižšie riziko vzniku srdcových chorôb, ale vyššie riziko vzniku žalúdočných vredov. Nedávne výskumy tiež ukázali, že ľudia s krvnou skupinou 0 majú miernejší priebeh ochorenia COVID-19.
Na druhej strane, neexistujú žiadne relevantné vedecké štúdie, ktoré by dokazovali, že krvná skupina vplýva aj na druh stravovania. V roku 2013 vedci analyzovali výsledky viac ako tisíc štúdií a drvivá väčšina nepreukázala žiadne prepojenie krvných skupín na stravovanie. Našli sa len štyri štúdie podporujúce tento výživový smer – vedci ich ale označili za nedostatočne spracované.
Jedna vedecká štúdia z roku 2014 sa špeciálne zameriavala na diétu podľa krvných skupín. Viac ako tisíc mladých dospelých sa stravovalo podľa diéty skupiny A, ktorá je prevažne vegetariánska. Ľudia mali vďaka diéte lepšie zdravotné ukazovatele, ale bez ohľadu na to, či bol ich typ A, B, 0 alebo AB.
Ako to teda je?
Ako je možné, že výživoví špecialisti dokážu prinášať výsledky touto diétou, aj keď vedecké štúdie dokazujú, že na krvných skupinách v strave nezáleží? Jednou z možností je, že všetky štyri diéty podľa krvného typu sú založené na zdravých, celistvých jedlách. Obmedzujú vysoko spracované jedlá a dodávajú telu všetky potrebné nutrienty.
Sú teda podstatne zdravšie, ako stravovanie priemernej populácie. Ktorýkoľvek druh stravovanie podľa krvného typu by ste si zvolili - bez ohľadu na vašu krvnú skupinu – je určite lepšie riešenie, ako keby ste jedli nezdravé jedlá.
Veronika Hanáková vysvetľuje, že ide o individualizovaný spôsob stravovania a tak je k nemu aj potrebné pristupovať.
„Analýzy sú založené predovšetkým na číslach a koeficientoch vypovedajúcej štatistickej významnosti. Pri stravovaní funguje predovšetkým komplexnosť a odbornosťou, ktorou sa dosahujú výsledky. Samozrejme, je tam aj množstvo iných faktorov, napríklad psychika, ktorá je v štúdiách často vynechávaná. Je tam sledovanie vytýčených parametrov bez ohľadu na vstupujúce premenné, v ktorých sa odlišujeme.“
Nezávisle od toho, akú máte krvnú skupinu, tak cestou v jedle k vášmu zdraviu a štíhlej postave je zdravá a vyvážená strava. Chutné, rýchle a výživné jedlá, z bežne dostupných surovín, nájdete aj v našich obľúbených kuchárskych knihách na www.eshop.cvicte.sk.