Sušené ovocie: V primeranom množstve prospieva, vo veľkom škodí
Sušenie je jednou z najjednoduchších a najprirodzenejších metód konzervovania ovocia. Vplyvom tepla sa koncentrácia niektorých látok zvyšuje, iných, naopak, znižuje, či úplne stráca.
Človek by mal v jedálničku uprednostňovať čerstvé ovocné plody. V zimných mesiacoch však nie je ponuka taká pestrá ako počas sezóny. Tu môže prísť na rad sušené ovocie, ktoré do organizmu doplní potrebné látky. Dôležité je však sušené ovocné plody konzumovať s mierou, pretože obsahujú veľa cukru, čo môže viesť k vzniku nadváhy, zubného kazu či ďalších zdravotných problémov.
Obsah sušeného ovocia
Zloženie sušeného ovocia sa líši v závislosti od druhu. V marhuliach či slivkách nájdete slušné množstvo vitamínu E, betakaroténu, vitamínov skupiny B, draslíka, horčíka, železa i vápnika. Výhodou je určite žiadny, alebo len veľmi malý obsah tuku. Naopak, sušené ovocie je bohatým zdrojom jednoduchých cukrov (fruktózy).
Prečo si sušené ovocie dopriať?
Sušenie je jednou z najvhodnejších metód spracovania ovocia. Ak sa pri sušení dodržiavajú všetky pravidlá, potom sa v ňom koncentrácia niektorých živín zvyšuje. Samozrejme, závisí to od druhu ovocia a spôsobu sušenia. Ak si porovnáme šálku sušených a čerstvých marhúľ, tak potom v sušených sa nachádza zhruba raz také množstvo vlákniny ako v čerstvých. Sušené marhule obsahujú i viac železa a retinolu.
Odporúčame prečítať: 4 druhy bobuľového ovocia, ktoré vás nadopujú vitamínmi
Negatíva sušeného ovocia
Azda najväčším negatívom sušeného ovocia je vysoký obsah cukru, preto si treba uvedomiť, že medzi konzumáciou čerstvého a sušeného ovocia je, čo sa týka kalórií, naozaj veľký rozdiel. Šálka sušených sliviek obsahuje cca o 140 kalórií viac ako šálka čerstvých! Ak si to však uvedomíte a budete sušené ovocie konzumovať s mierou, môžete z jeho konzumácie čerpať mnoho pozitív.
Kedy sa sušené ovocie hodí do jedálnička?
Sušené ovocie je skvelou voľbou v prípade, že sa venujete náročnej fyzickej aktivite, môže ísť o šport (preteky, niekoľkohodinové športové podujatia a pod.) či namáhavú prácu. Oceníte ho ako rýchly zdroj energie aj pri dlhšie trvajúcich vonkajších aktivitách, ako napríklad turistika, nordic walking či nordic running. Sušené ovocie je aj vhodnou náhradou sladkostí. Môžete si ho dopriať v práci ako zdravú desiatu, napríklad v kombinácii s orechmi. Nemali by ste však skonzumovať viac ako dve polievkové lyžice. Pravidelná konzumácia sušeného ovocia sa tiež odporúča tým, ktorí potrebujú pribrať.
Na čo si dať pozor?
Konzumujte sušené ovocie z overených zdrojov. Ak máte možnosť, usušte si ho sami v sušičke. Vyhýbajte sa ochutenému sušenému ovociu (v čokoláde či v jogurtovej poleve) a tiež balenému ovociu, ktoré obsahuje konzervačné látky a aj pridaný cukor.
Domáce sušenie ovocia
Na sušenie si vyberáme zdravé a zrelé ovocné plody, ktoré treba umyť, očistiť a nakrájať na menšie kúsky. Všetko závisí od druhu ovocia. Napríklad jablká zbavíme jadierok, nakrájame na vzhľadné 0,5-1 cm kolieska (z jabĺk neodstraňujte šupku, pretože obsahuje mnoho živín) a sušíme pri 30-50 stupňoch Celzia. Jednoduché je aj sušenie banánov. Nakrájame ich na 0,5 cm kolieska a sušíme pri teplote 40-50 stupňov Celzia. Sušené ovocie sa skladuje v sklenených alebo platových nádobách, ktoré sú uzatvárateľné.