Tekvicová bomba plná vitamínov
Patrí k top variabilným a populárnym druhom zeleniny, dá sa spotrebovať takmer celá, pripraviť rýchlo na slaný aj sladký spôsob. Okrem toho, že skvele chutí, dodáva vášmu telu potrebné vitamíny a minerály.
Všetko sa vonku farbí do typicky jesenných farieb oranžovej, červenej, žltej a hnedej. Oblečenie, aktuálne módne kolekcie v obchodoch a ponuky kaviarní, pretekajúce sa, ktorá urobí to najlepšie tekvicové latte. Tekvica je jednou z najpopulárnejších a najrozšírenejších jesenných plodov. Populárna nielen pre svoje krásne, sýte farby ale aj pre neuveriteľnú variabilnosť, chuť a výživové hodnoty. No tekvica je populárna aj pre svoju schopnosť vyčarovať doma tú pravú jesennú atmosféru ako krásna dekorácia pred dverami či malé jesenné zátišie na dvore či balkóne.
Tekvica má paradoxne veľmi málo kalórií, takže si ju môžete dopriať kedykoľvek počas dňa, keď si strážite líniu. To je poteujúca správa, keď váhate, či ju môžete zjesť aj na večeru.
Historické okienko
Tekvica sa na naše územie dostala z ďalekej Strednej a Južnej Ameriky. Ľudia ju pestovali už v roku 4500 pred naším letopočtom. Jej účinky poznali a využívali už Indiáni. V 15. storočí sa tekvica dostala do Ázie a dodnes je jednou z hlavných ingrediencií v orientálnej kuchyni. V Európe sme ju začali používať až o sto rokov neskôr.
Tekvica má niekoľko druhov a odrôd, ktoré sa od seba líšia veľkosťou, farbou, tvarom, chuťou, využitím. Spomenieme napríklad:
- tekvica obyčajná – záhradná
- tekvica muškátová
- tekvica veľkoplodá
- tekvica figolistá
- Langenária
Variabilná zelenina, level expert
Tekvica je typom zeleniny, ktorá sa dá využiť takmer celá. V podstate okrem svojej šupky celá. Vnútro tekvice je mimoriadne chutné a dajú sa z neho vykúzliť slané alebo sladké jedlá, prílohy, šaláty, dezerty alebo polievky. Dokonca z nej existuje múka, ktorá je bohatá na vlákninu, bielkoviny a je oceňovaná pre vysoký obsah vitamínu E.
Je tiež prirodzene bez lepku, teda vhodná pre celiatikov, vegánov a vegetariánov. Tekvicová múka je veľmi vhodnou náhradou za mandľovú a gaštanovú múku napríklad pri alergiách na orechy, ktoré sú bohužiaľ v dnešnej dobe pomerne časté. Vďaka nízkemu obsahu sacharidov je vhodná pri redukcii hmotnosti aj pre ľudí stravujúcich sa podľa Paleo diéty.
Dá sa z nej upiecť chlieb, pagáče, placky. Môžeme ju využiť na zahustenie lebo obsahuje veľa tuku a tekutín.
Z pohľadu výživy sú tekvicové jadierka – či už so šupkou alebo bez nej najhodnotnejšou časťou tekvice. Majú podobné zloženie ako orechy. Obsahujú úžasné nutričné hodnoty ako napr: 20 % bielkovín, 15 % sacharidov, 40 % tukov a 4 % vlákniny. Čo sa tuku týka tak tam je to rozdelené nasledovne: 40 % kyseliny olejovej a linolovej a tiež 1 až 5 % omega-3 mastných linolenových kyselín.
Sú perfektné ako malý snack medzi jedlami, do ranných vločiek alebo kaše a môžeme nimi nahradiť aj nezdravé čipsy večer pred telkou. Samozrejme v primeranom množstve.
Tekvica má kilogramy živín
Tekvicové semiačka majú dve mimoriadne špeciálne a pre zdravie vzácne látky a tými sú: cucurbitacín, ktorý zabraňuje zväčšovaniu prostaty a cucurbitín, ktorý má protiparazitický účinok.
Sú bohaté aj na vitamín E, na celú skupinu vitamínov B a kyselinu listovú, a teda aj B17, ktorý má protinádorový účinok. Okrem toho jadrá obsahujú minerály, ako sú horčík, vápnik, draslík, fosfor, železo, selén, mangán a najmä zinok, ktorý prospieva reprodukčným orgánom a imunitnému systému. Znižujú cholesterol a vplývajú na dobrý stav ciev. Využívajú sa aj proti vypadávaniu vlasov, zmierňujú močové infekcie, pomáhajú pri klimakterických problémoch a tiež udržiavať zdravé kosti. Pomáhajú pri únavovom syndróme.
Tip pre vás
Odporúčame dmBio tekvicové jadrá, 225 g. Svojou jemnou orechovou chuťou sú tekvicové jadierka chutnou prísadou do müsli, do pečenia, na vylepšenie pikantných jedál alebo na posypanie šalátov a nákypov. Sú lahodnou chuťovkou medzi hlavnými jedlami. Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.
Toto boli len semiačka ale čo samotná tekvica?
90 – 95 % tekvice tvorí voda, čiže má nízku energetickú hodnotu. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ a 0,7 – 1 g bielkovín, 6,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku. Je ľahko stráviteľná. Dobrá správa je, že v 100 g tekvice pokryjete až 41 % dennej dávky vitamínu A a 29 % potreby betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, vápnik, železo, horčík.
Ak ste tak trošku gurmán a potrpíte si na rôzne potravinové vychytávky, od ktorých vás neodradí ani vyššia cena tak určite skúste tekvicový olej. Tí najlepší experti na tento olej sú v rakúskej spolkovej krajine Štajersko, kde sa nachádza mnoho rodinných fariem, špecializujúcich sa na pestovanie tekvíc a výrobu a spracovanie produktov práve z nich. Ich absolútnou špecialitou je tento olej.
Je tmavý, hustý a dokonalým doplnkom tekvicovej polievky ale taktiež skvelým, netradičným dressingom do šalátov alebo jednoducho len tak nakvapkaný na teplej hrianke. Nemusíte však chodiť až do Štajerska. Olej je ľahko dostupný aj v našich supermarketoch i keď jeho cena sa pohybuje niekde v rozmedzí 7- 13 eur za fľašu.
Ako ich správne pestovať?
Všetky tekvice pestované v našich podmienkach sú jednoročné. Väčšina koreňov sa nachádza pod povrchom v hĺbke asi 40 cm. Sú veľmi náročné na prísun vody aj vzduchu. Vyžadujú si kyprú, dobre prevzdušnenú pôdu s vysokým obsahom humusu a dostatočnú vlhkosť. Vtedy dokážu za krátky čas prijať veľké množstvo živín. Najlepšie vám vyklíčia 2- až 4-ročné semená. Pri hnojení pôdy pod tekvice nepoužívajte žiadne chlórové hnojivá.
Tekvice neznášajú chlór. Tekvice potrebujú na dobrý rast a plnú plodnosť miesto na plnom slnku a dennú teplotu 16 až 30 °C; v polotieni sa im až tak dobre dariť nebude.Teplota pri klíčení by mala byť 20 až 25 °C, pri nízkej teplote semená plesnivejú. Priesady veľkoplodých tekvíc vysádzajte v riadkoch na vzdialenosť 150 až 200 cm od seba.
Zaujímavosti o tekviciach
- Najväčší tekvicový koláč vážil 1678 kg a mal priemer neuveriteľných 6 metrov. Upiekli ho v roku 2010 v USA a na jeho prípravu spotrebovali 187 plechoviek tekvice, 233 tuctov vajec, 414 litrov mlieka, 236 kg cukru, viac ako 3 kilogramy soli, 6,5 kg škorice a viac ako kilogram korenia.
- Najväčšia vypestovaná tekvica vážila neuveriteľných 921,7 kilogramov. Vypestoval ju Tim Mathison (USA) a do knihy rekordov sa zapísala 12. októbra 2013.
- Tvorila základ jedálničkov Indiánov. Využívali aj sušené prúžky tekvice, ktoré vplietali do podložiek. Dlhé prúžky tekvice Indiáni upravovali na otvorenom ohni a následne jedli.
- Radí sa do čeľade tekvicovitých spolu s uhorkou, melónom a dyňou.
- Jediný kontinent, kde tekvicu nedopestujete, je Antarktída. Má totiž rada leto a teploty okolo 30 stupňov Celzia.
- Tekvica pravdepodobne získala svoje meno z gréckeho „pepon“, čo znamená veľký melón. Pomenovanie sa neskôr zmenilo na francúzske „pompon“, Angličania si pomenovanie zmenili na „pumpion“ z čoho bolo neskôr odvodené americké „pumpkin“, teda tekvica.