Top 5 dôvodov, prečo jesť morské riasy
Žiada sa vám svoj jedálny lístok oživiť niečím menej tradičným, ale veľmi zdravým? Stavte na morské riasy, ktoré sú minimálne také výživné ako niektoré druhy zeleniny.
Morské riasy (zelené, hnedé i červené) sú nabité živinami, ktoré podporujú celkové zdravie. Dajú sa pridať do mnohých jedál. Šalátom či polievkam dodajú nezameniteľnú chuť i menej tradičný vzhľad. Môžete ich konzumovať aj s celozrnným obloženým pečivom, alebo ich použiť pri varení širokej škály jedál. Hodia sa k cestovinám, zemiakom, ryži i k dusenému mäsu. Ak im dáte šancu, zamilujete si ich. K dispozícii máte viac ako desaťtisíc druhov rozličných morských rias. Ak chcete naplno čerpať benefity, ktoré ponúkajú, je potrebné jesť ich 2-3 razy týždenne v malých dávkach.
Odporúčame prečítať: Chlorella a spirulina očisťujú organizmus. Čo by ste o nich mali vedieť?
5 dôvodov, prečo jesť morské riasy
1. Sú zdrojom prospešnej vlákniny
Vláknina je pre zdravie ľudského tela nevyhnutnosťou a plní niekoľko dôležitých úloh. V prvom rade má schopnosť zasýtiť na dlhší čas, a tak zabraňuje nechcenému prejedaniu, ktoré vyvoláva nielen nepríjemné pocity, ale v dlhodobejšom horizonte aj nadváhu, obezitu a s nimi spojené ochorenia. Pravidelná a dostatočná konzumácia rozpustnej i nerozpustnej vlákniny teda prospieva tráviacemu traktu, ale aj kardiovaskulárnemu systému (napríklad sa podieľa na znížení cholesterolu v krvi).
2. Obsahujú vitamíny, minerály a ďalšie živiny
Morské riasy sú zdrojom jódu, minerálu, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy. Okrem jódu je v morských riasach zaujímavý aj obsah vápnika. Ten sa podieľa hlavne na udržaní zdravia kostí a zubov. Nechýbajú ani železo, draslík, horčík, zinok, selén a mnohé ďalšie minerály a stopové prvky. Z vitamínov je hojne zastúpená kyselina listová, ktorá je jedným z kľúčovým vitamínov pre zdravý a dobre fungujúci nervový systém. V morských riasach, hoci množstvo závisí od konkrétneho druhu, sú obsiahnuté aj vitamíny A, C, E, K atď.
3. Dopĺňajú do organizmu zdravé tuky
Zdravé tuky, a to hlavne nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, sú nevyhnutné pre zdravie kardiovaskulárneho systému. Jednou z ich hlavných úloh je to, že sa podieľajú na znížení „škodlivého LDL“ cholesterolu a naopak, zvýšení „dobrého“ HDL cholesterolu.
4. Dodávajú telu ľahko stráviteľné bielkoviny
Bielkoviny sú jednou zo základných stavebných jednotiek ľudského organizmu. Tie v morských riasach sú navyše ľahko stráviteľné, a preto sú výbornou voľbou i pre všetkých športujúcich.
5. Posilňujú imunitný systém a bojujú proti civilizačným chorobám
Morské riasy disponujú viacerými antioxidačnými a protizápalovými látkami, ktoré majú schopnosť posilniť imunitný systém (karotenoidy, flavonoidy) a ochrániť človeka pred civilizačnými ochoreniami. Jednou z nich je aj rakovina. V tomto smere však stále prebiehajú vedecké výskumy. Čo je však isté, živiny v morských riasach posilňujú ľudskú obranyschopnosť. Práve od nej závisí, ako dokáže ľudský organizmus bojovať so škodlivými voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú ľudské bunky a spôsobujú vznik chorôb.
Odporúčame prečítať: Železo je pre športovcov kľúčové. Čo robiť, keď v tele chýba?
Pozor na jód, sodík i ťažké kovy
Aj pri konzumácii morských rias platí, že ich treba jesť s mierou. Jedným z hlavných dôvodov je vysoký obsah jódu (zastúpený hlavne v hnedých druhoch rias ako wakame, kombu, arame), ktorý vo vyšších dávkach, hlavne ľuďom s určitými zdravotnými ťažkosťami, neprospieva. Ľudia so srdcovocievnymi problémami by tiež mali byť opatrní kvôli obsahu sodíka, čo však tiež závisí od konkrétneho druhu morských rias. Ďalším rizikom, vyplývajúcim z neprimeranej konzumácie morských rias, tiež môže byť obsah ťažkých kovov, hlavne arzénu. Ten bol nájdený hlavne v morských riasach hijikata.