Top 5 receptov pre fit tekvicu Hokkaido
Hokkaido sa hodí nielen na vyrezávanie príšer, ale aj na tanier. Na rozdiel od iných typov tekvíc, má práve táto kráska omnoho všestrannejšie využitie.
Tekvica Hokkaido sa najviac pestuje na východe, odkiaľ sa postupne sa presunula do Ameriky. Pôvodne však pochádza z Nového Anglicka. Dá sa použiť nielen ako príloha, ale aj ako hlavné jedlo, či dezert. Dokonca ju viete pripraviť aj ako nápoj chai latte.
Je bohatá na vitamíny A, B, C a minerály ako vápnik, horčík, fosfor, draslík, beta-karotén. Pomáha liečiť ochorenia pankreasu, sleziny, žalúdka a zmierňuje problémy obličiek a srdca. Aj semienka tekvice sa dajú využiť, nielen jej dužina. Tekvica Hokkaido je vhodná ako súčasť stravy pri znižovaní hmotnosti, obsahuje veľa vlákniny a má nízky glykemický index.
A poďme na recepty.
Krémová polievka s kokosovým mliekom
400 ml kokosového mlieka
1 stredne veľká tekvica Hokkaido (1 kg)
3veľké batáty
Soľ, škorica, zázvor
Uvaríme tekvicu, ktorú sme predtým naporcovali na štvrtiny a vydlabali semienka. Až po uvarení ošúpeme a pomixujeme. Medzitým uvaríme batáty, potom ošúpeme a pomixujeme spolu s tekvicou. Následne dáme variť pár minút s kokosovým mliekom a doladíme koreninami podľa vlastných preferencií.
Pečená tekvica so zemiakmi
Tekvica Hokkaido
½ kg zemiakov, vhodných na pečenie
Tymián, soľ, korenie
Olivový olej
250 ml kyslej smotany
Neošúpanú tekvicu nakrájame na mesiačiky, semená vyberieme. Nakrájame aj zemiaky, ideálne rovnakej hrúbky ako tekvicu, aby sa piekli rovnomerne. Pokropíme olivovým olejom, posypeme soľou, tymiánom a korením. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C približne na 40 minút. Podávame s kyslou smotanou.
Tekvicový džem
200 g cukru, respektíve zdravšej verzie obľúbeného sladidla
1 kg tekvice
1 celá škorica
1 balíček vanilkového cukru
100 g hrušiek alebo jabĺk
Hokaido aj ovocie ošúpeme a rozvaríme na kašu. Ochutíme škoricou a cukrom, prípadne sladidlom. Môžeme rozmixovať dohladka a vlažné vložiť do pohárov.
Tekvicové rizoto
300 g hnedej ryže
1 kg tekvice
1,5 l kuracieho vývaru
¼ l bieleho suchého vína
1 cibuľa
70 g masla
100 g parmezánu
Soľ, korenie
Na masle opražíme cibuľu, pridáme ryžu a mierne opečieme. Ryžu uvaríme vo vývare, prilievame biele víno. Medzitým si uvaríme Hokkaido a prihodíme k ryži. Nakoniec ochutíme soľou a korením. Pred servírovaním posypeme parmezánom.
Sladká maškrta – tekvicový perník
250 g očistenej tekvice
250 g polohrubej múky
100 g hnedého cukru
100 ml plnotučného mlieka
50 ml oleja
2 domáce vajcia
1 balíček prášku do pečiva na perník
2 lyžice kakaa
Hrsť posekaných orechov
Štipka soli
Kyslý džem a čokoládová poleva
Hokkaido upečieme a rozmixujeme v jednej miske spolu s vajciami, mliekom a olejom. V druhej miske zmiešame suché suroviny. Následne spojíme vlhké aj suché suroviny do jedného cesta a primiešame nasekané orechy. Vylejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri 170°C asi 50 minút. Po vychladnutí na vrch perníka natrieme tučnú vrstvu pikantnejšieho džemu a naň vylejeme čokoládovú polevu. Tip: čokoládová poleva je najlepšia z kvalitnej čokolády, ktorej obsah kakaa je minimálne 40%. Polámeme ju, dáme do sklenej misky a spolu s lyžicou masla a lyžicou mlieka dáme zohriať do mikrovlnky asi na 30 sekúnd. Môžeme roztopiť aj nad parou. Miešame dovtedy, kým nevznikne hladká lesklá poleva bez hrudiek.
A ešte informácie o tekvici na záver. Energetická hodnota tekvice Hokkaido na 100 gramov je približne:
Sacharidy: 8,8 g
Bielkoviny: 8,8 g
Tuky: 0,23 g
Vláknina: 1,6 g
Kalórie: 37 kcal
Zdroj údajov: www.hokkaidopumpkin.com
Zdroj titulnej fotky: Antranias, CC0