Topinambur – lahodný zdroj živín počas zimy
Dajú sa pripraviť na stovky spôsobov, sú pokladom pre trávenie i obranyschopnosť. Prečo jesť topinambury?
Topinambur hľuznatý (Helianthus tuberosus L.) je pôvodom z Mexika a názov dostal podľa brazílskeho indiánskeho kmeňa Tupinambov. Topinambur je známy aj ako židovský zemiak, jeruzalemský artičok alebo slnečnica hľuznatá, čo naznačuje, že patrí do čeľade hviezdicovité, podobne ako slnečnica.
Ešte pred niekoľkými rokmi bola rastlina zaradená medzi invázne druhy. Dnes to však neplatí a využíva sa na rôzne účely, a dokonca je predmetom výskumov. Napríklad v susednej Českej republike, konkrétne vo Výskumnom ústave bramborářskem v Havlíčkovom Brode, skúmajú rôzne odrody topinamburov a spôsoby ich využitia.
Na tejto nenáročnej rastline je zaujímavé aj to, že odmieta prijímať škodlivé látky z pôdy, vody či vzduchu. Čiže aj topinambur pochádzajúci z neekologického prostredia nemá v sebe nahromadené toxické chemikálie a možno ho označiť za „bio“ produkt.
Prečo jesť topinambur?
Do tela doplní množstvo živín
Sto gramov hľuzy slnečnice hľuznatej obsahuje 73 kcal, 79 % vody, 2,44 % bielkovín, 0,41 % tukov, 15,8 % inulínu, 0,7 % vlákniny. Je bohatý najmä na vitamíny skupiny B, minerály a stopové prvky. Obsahuje 478 mg draslíka, 10 mg vápnika, 3,7 mg železa, 78 mg fosforu. Okrem toho 0,2 mg tiamínu, 0,16 mg riboflavínu, 1,3 mg niacínu a 4 mg vitamínu C.
Pravidelná konzumácia topinamburov teda prospieva celkovému zdraviu a posilňuje obranyschopnosť.
Pomôže tráveniu
Hľuzy sú zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Za zmienku stojí najmä inulín – nestráviteľná vláknina, ktorá je rozpustná vo vode. Slúži ako prebiotikum, čiže potrava pre prospešné črevné baktérie. Tento druh vlákniny na seba naviaže väčšie množstvo vody, čiže napučí, vďaka čomu predstavuje výbornú prevenciu zápchy.
Navyše podľa štúdie odborníkov z Nemecka má inulín schopnosť potláčať a blokovať rast rakovinových buniek v hrubom čreve.
Znižuje krvný tlak
Za tento účinok je zodpovedný hlavne vysoký obsah draslíka, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Podľa vedcov z Malajzie však predstavuje prevenciu kardiovaskulárnych ochorení aj inulín. Pripisujú mu antihypertenzívne účinky – znižuje vysoký krvný tlak a zároveň je jeho prevenciou.
Zabraňuje vzniku anémie
Jednou z hlavných príčin chudokrvnosti je deficit železa v organizme. Výborným spôsobom, ako ho do tela doplniť, je pravidelná konzumácia topinamburov.
Odporúčaná denná dávka železa je 15 mg, 100 g slnečnice hľuznatej obsahuje takmer 4 mg.
Je stvorený na oživenie zimného jedálnička
Topinambur môžeme pestovať v záhrade a využiť jeho pozitívne účinky i lahodnú chuť. Zber sa odporúča až na jeseň po premrznutí vňate, vtedy má hľuza najvyššiu výživovú hodnotu. Možno tak robiť až do jari, pokiaľ to mráz a sneh dovolia.
To znamená, že topinambur môže slúžiť ako zdroj živín práve počas zimy. Surové hľuzy sú príjemným spestrením šalátov, pretože sú mierne sladké a disponujú jemnou orieškovou príchuťou. Samozrejme, topinambury možno aj tepelne upraviť, čiže z nich urobiť polievku, pyré či omáčku. Hodia sa aj do placiek či nákypov.
Pripravuje sa podobne ako zemiaky
Pri príprave jedál z topinamburov postupujeme podobne ako pri zemiakoch. Napríklad pyré pripravíme tak, že topinambury ošúpeme, nakrájame na menšie časti a dáme variť. Po uvarení ich jednoducho roztlačíme, pridáme maslo, mlieko a dochutíme. Jeruzalemské artičoky sa dajú variť aj so šupkou, ktorá však treba dobre vyčistiť kartáčom. Zo židovských zemiakov sa pripravujú aj chutné šťavy. Stačí ich skombinovať s mrkvou, cviklou, zelerom, alebo s jablkami či dokonca jahodami.
Veríme, že vás topinambur zaujal. Najlepším spôsobom, ako sa s ním zoznámiť, je priamo v kuchyni. Chutné, zdravé a navyše rýchle recepty z topinambura nájdete aj v kuchárskej knihe ZDRAVÉ RÝCHLOVKY 2. Okrem týchto receptov kniha obsahuje 85 tipov na chutné jedlo počas celého dňa od 50 známych slovenských trénerov a osobností. A všetky recepty máte hotové do 30 minút.