Uznávaný gastroenterológ Kužela: Namiesto počítania kalórií sa zamerajte na kvalitu jedla
Kapacita v problematike črevného zdravia – aj tak by sa dal nazvať doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD., MPH, renomovaný doktor a autor mnohých úspešných publikácií. Jeho osvedčené tipy pre zdravší život dokážete zaradiť do toho vášho jednoducho aj vy.
Vo vašich blogoch a článkoch vyzdvihujete silu stravy – ak by ste mali v skratke uviesť, čo by nemalo chýbať na našom tanieri na dennej báze, čo by to bolo?
Jedna z najvýznamnejších publikácií, ktorá odporúča najzdravšie stravovanie na základe medicíny založenej na dôkazoch, opísala zdravý tanier nasledovne: „Mal by obsahovať ovocie a zeleninu, pričom tieto by mali tvoriť asi polovicu taniera. Druhá polovica by mala pozostávať z celozrnnej stravy, ďalej by mali byť prítomné bielkoviny z rastlinnej stravy, nenasýtené rastlinné oleje a iba mierne množstvo zvieracieho zdroja bielkoviny“. Čiže je to pomerne jednoduché. Experti jasne zadefinovali, že väčšinu taniera by mali tvoriť rastlinné produkty, pričom mäso a mliečne produkty nie sú pre naše zdravie až tak veľmi potrebné. Veda ale nehovorí, že sa mäsa treba úplne vzdať, treba iba poznať správny pomer príjmu živočíšnej ku rastlinnej strave. Dôležité je taktiež vedieť, že nie je podstatný celkový obsah bielkovín, ktoré prijímame v potrave, ale dôležitý je ich zdroj. Čiže podstatná je kvalita toho, čo si dávame na tanier.
Každým navýšením vlákniny o 10 gramov na deň, klesá riziko predčasného úmrtia až o 11 %.
Je niečo, čo by ste zo stravy vylúčili?
Existujú jasné dôkazy, na základe ktorých sa ukazuje, že môžeme žiť zdravšie, ak minimalizujeme v strave ultraspracované jedlo – potraviny obsahujúce prísady, ktoré by ste pri domácom varení do jedla nepridávali, ako aj zvieracie produkty.
S akými najväčšími paradoxmi v rámci stravovania ste sa počas vašej praxe stretli?
Nie je zriedkavé, že sa stretávam s pacientmi, ktorí postupom času vysadili rôzne skupiny potravín a jedia iba 3-4 jedlá, čo z pohľadu črevného, ako aj nášho celkového zdravia, môže mať významne negatívny dopad. Pritom jednou z najdôležitejších vecí pri zdraví čriev je to, čo si pridáte a nie o tom, čo vyškrtnete zo svojho jedálnička.
Experti jasne zadefinovali, že väčšinu nášho taniera by mali tvoriť rastlinné produkty, pričom mäso a mliečne produkty nie sú pre naše zdravie až tak potrebné.
Žijeme dobu extrémov – vegetariánstvo, vegánstvo, paleo stravovanie ... Rezonujú keto diéty a mnohé ďalšie smery. Ako v tomto mixe rôznych názorov na stravovanie nájsť podľa vás balans?
Kdekoľvek sa dnes človek pozrie, nájde knihy, články, podcasty, ktoré sľubujú zaručené recepty na zdravie. Niekto vám vysvetľuje prečo je zlý cukor, iný vám zase tvrdí, že vysokotuková diéta zostavená zo zvieracích jedál, je tou život zachraňujúcou stravou alebo, že iba ak sa stanete 100 % vegánom, tak jedine to je tá správna cesta k nekonečnému zdraviu a dlhovekosti. Treba však vedieť, že zázračná diéta, či zázračná strava, alebo zázračná potravina neexistuje. Jedenie „skutočného“ – doma pripravovaného jedla s príjmom čo najrozmanitejšej rastlinnej vlákniny vo forme ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, strukovín, orechov, korenín, byliniek a semiačok, je vedecky najviac podložený spôsob ako žiť dlhšie a zdravšie.
Čím sa teda riadiť?
Namiesto toho, aby sme sa zamerali na počítanie kalórií, skúsme sa zamerať na kvalitu jedla, ktoré si dávame na tanier.
Aký máte názor na diéty vo všeobecnom meradle?
Vhodné je zamerať sa v prvom rade sa na to, aby sme hovorili o životnom štýle a nie o diéte, nakoľko diéta je vlastne výživa zodpovedajúca zdravotným požiadavkám alebo liečebným potrebám. To znamená, že nejde o návod na správne stravovanie pre zdravých ľudí. Diéta a životný štýl sú síce príbuzné, ale zároveň odlišné pojmy. Diéta sa vzťahuje na konkrétne jedlá a nápoje, ktoré človek pravidelne konzumuje. Pričom strava, ktorú konzumujeme, sa môže značne líšiť v závislosti od faktorov, ako je kultúra, geografia či osobné preferencie.
Diéta je výživa zodpovedajúca zdravotným požiadavkám alebo liečebným potrebám. Nie je to návod na správne stravovanie pre zdravých ľudí.
Ako je to teda s tým životným štýlom?
Ten sa týka našich celkových návykov, správania a činností. Zahŕňa faktory ako sú fyzická aktivita, spánkový režim, úroveň stresu a sociálne interakcie, ako aj stravovacie návyky. Aj keď je strava dôležitým aspektom životného štýlu, je len jednou zložkou väčšieho súboru správania a praktík, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu a pohode. Pozitívny výber životného štýlu, ako je pravidelné cvičenie, dostatok spánku a zvládanie stresu, má popri udržiavaní zdravej výživy významný vplyv na zdravie a kvalitu života človeka.
Je niečo, čím si ľudia v rámci svojich návykov škodia?
Áno. V rámci zlého stravovania si škodia nízkym príjmom rastlinnej vlákniny a vysokým príjmom ultraprocesovaných potravín. Pritom sa ukazuje, že každým navýšením vlákniny v strave o 10 gramov na deň, klesá riziko predčasného úmrtia až o 11 %. Na druhej strane konzumácia ultraspracovaného jedla je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny celkovo a so zvýšeným rizikom úmrtia na rakovinu.
Diskusia k článku - Uznávaný gastroenterológ Kužela: Namiesto počítania kalórií sa zamerajte na kvalitu jedla