Vitamíny alebo čerstvé ovocie a zelenina?
Ak máte dlhodobo nedostatok alebo prebytok vitamínov, prejaví sa to oslabenou imunitou, únavou, nespavosťou alebo ako zdravotný problém. Čo s tým? Dozviete sa.
Príroda je najlepší zdroj
Ideálne je prijímať vitamíny v ich prirodzenej forme. Medzi najlepšie prirodzené zdroje patrí najmä čerstvé ovocie a zelenina, nakladaná, prípadne varená zelenina, ďalej orechy, semienka či bylinky. Vyvážená a pestrá strava s bohatým zastúpením čerstvej zeleniny a ovocia vám poskytne vitamíny v ich prirodzenej forme a v takej kombinácii ako ich vaše telo potrebuje a vie najlepšie využiť.
Aby ste vyťažili z ovocia a zeleniny maximum pre svoj organizmus, treba jesť sezónne plodiny. Každá plodina rastie v takom období, kedy ľudské telo najlepšie využije to, čo mu dokáže poskytnúť.
Väčšina ľudí však, žiaľ, nemá dostatočne rozmanitú stravu a nedokážu ňou prijať dostatok biologicky aktívnych látok. Vtedy prichádzajú na rad doplnky stravy či už vo forme tabletiek alebo v tekutej či práškovej podobe. Sú to vitamíny často v syntetickej a veľmi koncentrovanej forme.
Menej je viac
Väčšinou sa zdôrazňuje, aby ľudia prijímali dostatok vitamínov. Následkom toho ich však mnohí konzumujú viac, ako je potrebné, predovšetkým vo forme doplnkov výživy. Nadbytočný príjem vitamínov je zbytočný, lebo prejdú telom bez toho, aby ich využilo – to je ten lepší prípad. Uvedené platí pre vitamíny rozpustné vo vode, ktoré si telo neukladá do zásoby a ich nadbytok vylúči. Ide o vitamín C a vitamíny B komplexu (s výnimkou B12). Tieto vitamíny treba pravidelne dopĺňať.
V horšom prípade môže prebytok vitamínov spôsobiť človeku ťažkosti. Ide o vitamíny rozpustné v tukoch. Tieto sa ukladajú v tele a ich zásoba vydrží niekoľko týždňov až mesiacov. Znamená to, že sa nimi na rozdiel od vitamínov rozpustných vo vode, možno predávkovať. Sú to vitamíny A, D, E, K.
Nadmerný príjem niektorých látok môže napríklad utlmiť pozitívny vplyv iných živín. Prebytok vitamínu D spôsobuje vyplavovanie vápniku z kostí. Dlhodobé užívanie vysokých dávok vitamínu E zhoršuje vstrebávanie vitamínu K. Aj pri vitamínoch teda platí, že menej je niekedy viac a treba sa držať odporúčaných denných dávok.