Všade samé sladkosti
Ako “nabehnúť” na nízkosacharidovú diétu už počas Vianoc?
Vianočné obdobie je plné sladkých pochúťok, ktoré na nás vyskakujú z každého rohu. Medovníky, vanilkové rožky, praclíky či medovina. Dá vôbec odolať týmto lákadlám a udržať si svoju váhu, prípadne chudnúť aj počas najkrajších sviatkov v roku?
Cez Vianoce si radi posedíme s našimi najbližšími pri stole plnom sviatočných pochúťok. Po jedle si dáme dobré víno, koláče, sladkosti, cukrovinky. Podľa odporúčaní WHO by sme denne mali prijať maximálne 5 až 10 čajových lyžičiek cukru. Priznajme si však, že počas Vianoc je táto dávka niekoľkonásobne prekročená .Veľakrát si ani neuvedomujeme, čo všetko zjeme a aký je náš celodenný energetický príjem. No prejedanie sa môže viesť k tráviacim ťažkostiam a nežiaducemu priberaniu!
Najväčšie nástrahy vianočného jedálnička podľa výživového poradcu
Jednoznačne medzi najmenej vhodné jedlá patria tučné a príliš sladené pokrmy. Vyprážané jedlá sú strašiakom zdravia kvôli vysokému obsahu tukov. „Porcia vyprážanej ryby s tučným majonézovým šalátom predstavuje až 800-900 kilokalórií, “ vysvetľuje odborná garantka kvalifikácie výživových poradcov NUTRI FOOD PLAN, PhDr. Iveta Nemcová, MBA.
Veľakrát na návštevách nechýba ani alkohol - varené víno alebo likéry. „Jeden hrnček vareného vína obsahuje 200 kcal s vysokým obsahom cukru. Jeden deciliter vaječného likéru má 90 kcal a čokoládový likér môže dosiahnuť až 300 kilokalórií,“ dopĺňa Iveta Nemcová.
Z vianočných cukroviniek v každej domácnosti nájdeme salónky, z ktorých človek zje denne cca 6-8 kúskov, čo predstavuje 350 kcal. Na vianočnom stole nesmú chýbať orechové a makové záviny. Dva kúsky z nich dodajú až 400-500kcal! Ak by sme to chceli spočítať, sviatočný obed nám spolu vyjde na 1570 kcal.
Jedlá a potraviny, ktoré škodia postave a zdraviu najmenej
Na sviatočnom stole nájdeme aj zdravé potraviny. Medzi ne patria orechy s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, med s množstvom minerálnych látok a vitamínov (železo, draslík, horčík, vitamíny skupiny B), jablká, bohaté na polyfenoly, vitamín C a vlákninu. Ďalej tiež kapusta, ktorá je jednou z najzdravších a zároveň najlacnejších zelenín, navyše má protirakovinové účinky. Nezabudnime na strukoviny - šošovica, fazuľa, či hrach, plné bielkovín, vitamínu B a vápnika. A aké by to boli Vianoce bez ryby? Kapor, tuniak, či losos sú mastnejšie, za menej tučné sa považuje ostriež, sumec, treska. Ak vám ryby nechutia, stavte na morčacie mäso s nízkym obsahom tuku.
Zdravé sladkosti NUTRI FOOD PLAN bez výčitiek
Chcete jednoducho nahradiť nezdravé sladkosti? Vyberte si z produktov NutriFood. Napríklad smoothie (čokoláda, mango, jahoda), tyčinky (kokosová, oriešková, jahodová v čokoláde) s veľmi nízkym obsahom sacharidov alebo nutrične vyvážené palacinky. Vyskúšajte tiež bielkovinové ovsené kaše ako maškrtu pri redukčných programoch a chudnutí.
Diétne vianočné pečenie – ako na to?
- Namiesto rafinovaného cukru použite prírodné sladidlá, med alebo pár zrelých banánov.
- Do koláčov pridajte ovocie- cesto bude chutiť sladšie, bez potreby cukru.
- V prípade sušienok a muffinov namiesto masla používajte za studena lisovaný rastlinný olej.
- Bielu múku nahraďte celozrnnou alebo zmesou iných múk(sójová, pohánková, špaldová...)
- Ovsené vločky s nízkym glykemickým indexom môžu byť základom chutných koláčov.
- Pre zvýšenie nutričnej hodnoty môžete sušienky obohatiť orechami, arašidmi, semienkami.
Čokoládovo-orechové sušienky
(3 porcie. 1 porcia: 400 kcal/1674 kJ)
Ingrediencie:
- 2 vrecúška NutriFood vanilkového koktailu
- 2 lyžice kokosovej múky
- ¼ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 65 g arašidového masla
- 125 g gréckeho jogurtu
- 2 bielky
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- stévia podľa chuti
- 12 kociek (60 g) horkej čokolády
Postup:
Zmiešajte všetky suché ingrediencie a následne primiešajte arašidové maslo, jogurt, bielky a extrakt. Môžete dosladiť stéviou. Dobre premiešajte a pomocou naberačky na zmrzlinu ukladajte na plech guličky, približne s 2-3 cm medzerami. Pečte 6-8 minút v predhriatej rúre na 180 °C, potom zatlačte na vrch každej sušienky 1 čokoládovú kocku a pečte ďalšie 2 minúty.
Maková roláda s džemom
(8 porcií, 1 porcia: 347 kcal/1454 kJ)
Ingrediencie:
Cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc medu
- 9 lyžíc mletého maku
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Náplň:
- 250-300 ml smotany na šľahanie
- džem podľa chuti
Postup:
Bielky vyšľahajte na sneh a postupne vmiešajte med. V miske rozmiešajte žĺtky, pridajte mak a kypriaci prášok. Zľahka vmiešajte bielky s medom. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte cca 10 minút na 180 °C. Hneď po upečení vyklopte na navlhčenú utierku, stiahnite papier a opatrne zrolujte a nechajte vychladnúť. Potom rozviňte, celú natrite džemom a vyšľahanou šľahačkou. Nakoniec opatrne zviňte a dajte schladiť.
Viac inšpirácii nájdete v novej kuchárskej knihe Zdravší život s NUTRI FOOD PLAN. Ak premýšľate, čím na Vianoce obdarovať blízkeho a zároveň mu pomôcť pri jeho ceste za zdravým životným štýlom, táto kniha je tým pravým darčekom. Vďaka nízkosacharidovým potravinám NutriFood, nutričnej vyváženosti, fantázii a zdravým receptom si vytvorí jedálniček podľa vlastnej chuti.