Ako si užiť Vianoce a zostať fit? Máme pre vás 10 tipov
Aj vy sa desíte predstavy, že po vianočnom hodovaní budete o tri kilá ťažší, unavení a bez energie? Máme pre vás tipy, ako sa tomu vyhnúť.
1. Skúšajte nové recepty
Mnoho Slovákov sa drží tradičných jedál. No najmä klasické vianočné koláče sú tou najväčšou nezdravou bombou po každej stránke. Skúste preto experimentovať a staviť na nové recepty. Pokiaľ sa tradičných sladkých receptov vzdať nechcete, vymeňte aspoň bielu múku za špaldovú, biely cukor za med alebo hnedý cukor.
2. Kofola a alkohol
Kofola, punč a iný alkohol k Vianociam neodmysliteľne patria. Avšak treba ich piť s mierou, pretože obsahujú množstvo sacharidov. Práve tieto nápoje by ste mali hneď po sladkostiach obmedziť na minimum. Keďže kofola a jej podobné sladké nápoje obsahujú kofeín, je nevhodným variantom aj pre deti.
3. Vyprážané
Pokiaľ si na štedrovečernom stole neviete predstaviť grilovanú rybu, vyprážaného kapra si odopierať nemusíte. Vymeňte len tuk, na ktorom rybu pripravujete. Zvoľte radšej kvalitné tuky, ako napríklad kokosový olej alebo bravčovú masť. Napriek tomu dávajte pozor, aby ste vyprážané nekonzumovali počas sviatkov každý deň.
4. Zradné salónky
Salónky sú nebezpečné v tom, že visia len tak na stromčeku a vždy, keď idete okolo, si jednu odtrhnete. Na konci dňa tak vôbec neviete, koľko salóniek a čokoládových dobrôt ste zo stromčeka okrem riadnych koláčov pojedli. Skúste sa preto salónkam tento rok vyhnúť.
5. Pozor na ovocie
Ovocie je zdravé a určite ho netreba vynechávať. Nesmieme však zabúdať, že prílišnou konzumáciou ovocných plodov môžeme takisto pribrať. Pozor by sme si mali dávať najmä na banány či sladké jablká. Stavte radšej na citrusové plody, najmä na ananás a grapefruty, ktoré dokonca pomáhajú pri chudnutí.
6. Orechy a sušené ovocie
Tieto dve potraviny sú síce skvelým zdrojom zdravých tukov a minerálov, no len v malých množstvách. Mnoho ľudí sa im počas roka vyhýba, alebo ich konzumuje len veľmi málo. Počas vianočných sviatkov sa tieto potraviny hojne objavujú v koláčoch alebo len tak ako večerné zobkanie. Pozor si však treba dávať najmä na sušené ovocie (hlavne figy a datle), ktoré obsahuje veľké množstvo sacharidov a často aj rôzne iné chemické látky a cukry, používané pri ich konzervácii.
7. Aktivita a šport
Počas sviatkov máme príležitosť zájsť si zakorčuľovať, prípadne navštíviť plaváreň alebo sa môžeme ísť lyžovať. Ak sa vám nič z tohto nepozdáva, využite každý slnečný deň aspoň na polhodinovú prechádzku. Nielen že trochu rozhýbete a naštartujete svoj organizmus, ale udržíte si aj dobrú náladu a psychickú pohodu.
Tri rady od ododborníka na stravu Dušana Plichtu
8. Nešťastné sacharidy
„Naše tradičné vianočné jedlá sú príliš sacharidové, múčne a aj nesprávne kombinované,“ upozorňuje Dušan Plichta. Pri takomto nesprávnom kombinovaní sa potom telo môže dostať do inzulínovej slučky a vylučuje príliš veľa inzulínu. Telo potom väčšinu energie prijatej z potravín nevyužije správne a uloží ju do tukových zásob. „Slováci konzumujú neadekvátne množstvo koncentrovaných sacharidov, akými sú napríklad cukor, koláče, múka, pečivo či zemiaky v nevhodnej kombinácii s mäsom. Potom fungujeme na takzvanom nervóznom cukrovom metabolizme, ktorý si žiada stále viac a viac,“ upresňuje Dušan.
9. Pozor na cukry a zlé tuky
„Treba si dať pozor na „zlé“ tuky, čiže rastlinné a spracované tuky ako margaríny a rastlinné oleje. Nepriateľom je však cukor, dokonca konkrétne škroby. Dokážu rozhádzať rovnováhu hormonálneho systému,“ vysvetľuje Dušan. Najvhodnejším variantom je používanie zdravých a kvalitných tukov, akými sú napríklad bravčová masť, olivový či kokosový olej a podobne. „Lepšou voľbou ako opekance je vyprážaná ryba v bravčovej masti, na masle ghee alebo na kokosovom oleji so zeleninou. Napríklad taká kapustnica, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc, je dokonca jedno z jedál, ktoré by som pokojne zaradil aj do knihy fitnes receptov,“ vysvetľuje Dušan.
10. Vyskúšajte čiastočné hladovanie
„Stratégiu čiastočného hladovania odporúčam aj cez sviatky. Ráno a cez deň jeme menej venujeme sa radšej športu a príprave vianočných jedál či iným aktívnym činnostiam a večer sa môžeme trebárs aj prejesť, pričom je potrebné kontrolovať množstvo koncentrovaných sacharidov a kvalitu zloženia jedál,“ hovorí Dušan.
Viac tipov od Dušana Plichtu si môžete prečítať na www.dusanplichta.com.
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
3 tipy na zdravé vianočné pečenie
Základom je použiť múku s vysokým obsahom živín, kvalitný tuk a koláčiky vhodne osladiť.
Hlad sa môže stať veľmi ľahko nepriateľom. Regulácia hladu a jeho hravé zvládnutie však nemusí byť ťažkým orieškom, ak máte potrebné znalosti.
Čo večerali na Štedrý deň odborníci na výživu? Zhrešili, alebo odolali?
Majú stravovanie pod kontrolou vo všetkých situáciách?