Hitom v sladení je kokosový cukor
Kokosový cukor je zdravší variant klasického bieleho či trstinového cukru.
Odkiaľ sa vzal?
I keď je kokosový cukor u nás ešte stále novinkou, v ázijských krajinách si ním miestni obyvatelia sladia životy už dlhé roky. Kokosový cukor sa získava z nektáru kvetov kokosových paliem. Po ručnom zbere týchto kvetov sa následne nektár šetrným spôsobom spracúva tak, že sa z neho nechá odpariť voda, po ktorej zostane hustá hmota. Po jej ochladení a rozdrvení vzniká kokosový cukor. Väčšina kokosového cukru pochádza buď z Indonézie, alebo z Filipín.
Odporúčame: dmBio cukor z kokosových kvetov, BIO, 250 g. Tento vysokohodnotný prírodný produkt je tradičnou súčasťou ázijskej kuchyne. Cukor vyrobený z nektáru kvetov kokosovej palmy chuťou pripomína karamel. Výborne sa hodí na dochutenie šalátových dressingov a jedál robených na woku. Toto prírodné sladidlo je tiež exotickou alternatívou k bežnému cukru, a preto má v domácnosti mnohostranné využitie. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Telo sa vám poďakuje
Kokosový cukor je doslova malý zázrak. Najmä čo sa zdravotných účinkov a vplyvov na ľudský organizmus týka. Keďže sa cukor získava veľmi šetrným a z veľkej miery ručným spracúvaním, prirodzene si zachováva veľa výživných látok. Je veľmi bohatým zdrojom vitamínov skupiny B ako i železa, draslíka, horčíka, zinka, mangánu a mnohých iných. Okrem obsahu veľkého množstva dôležitých živín vám kokosový cukor môže výrazne pomôcť aj inak. Napríklad:
- má antivírusové a antibakteriálne účinky,
- prospieva ľuďom s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami,
- posilňuje imunitu,
- je prevenciou anémie, čiže nedostatku železa,
- posilňuje kosti,
- vláknina, ktorú obsahuje, prospieva tráviacemu traktu,
- na rozdiel od rafinovaného cukru má nízky glykemický index, čo ocenia najmä diabetici.
Povedzte bielemu cukru zbohom!
Kokosový cukor sa dá využiť všade tam, kde ste doteraz používali klasický rafinovaný biely cukor. Môžete si ním osladiť čaj alebo kávu, pridať ho ako sladidlo do koláčov, do akejkoľvek torty, keksov, sušienok, pudingu alebo rôznych smoothies. Dokonca si ním môžete poprášiť vaše ranné ovsené vločky. Fantázii sa medze nekladú.
Všetkého však veľa škodí. To znamená, že ani s kokosovým cukrom by sa to nemalo preháňať. Je síce ďaleko zdravšou alternatívou ako jeho biely kolega rafinovaný cukor, no čo sa kalórií týka, sú na tom podobne. A preto by ste ho mali používať s rozumom a nepreháňať to.
Kokosový verzus palmový cukor
Pozor, je v nich rozdiel. Kým kokosový cukor sa získava výhradne z kvetov kokosových paliem, ten palmový z miazgy rôznych druhov paliem. Palmový cukor taktiež nemá ani zďaleka také zdravotné benefity a má okrem inej konzistencie či chuti aj vyšší glykemický index.
Preto, ak chcete mať 100 % istotu, že cukor, ktorý kupujete je naozaj kokosový, kupujte ho v bio obchodoch.
Zdroj foto: flickr.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Ako využívať karnitín pri športovaní?
Karnitín je využívaný ako spaľovač tukov a pripisujú sa mu aj viaceré pozitívne účinky na zdravie. Funguje, alebo sa jedná iba o ďalší reklamný trik?
Prečo jesť chia semiačka a ako ich používať?
Sú zdravé, ľahko stráviteľné a univerzálne na použitie. Pred konzumáciou ich môžete namočiť, zomlieť či nechať naklíčiť.
Je kokosová voda lepšia ako športové nápoje?
Pozitívom kokosovej vody je to, že sa jedná o prírodný produkt.