Ako používať výživnú pohánkovú múku v kuchyni?
Pohánková múka má špecifickú chuť, ale pokiaľ ju použijete v správnom množstve, chuť koláčov priveľmi nezmení a dodá im množstvo živín.
Pohánka patrí medzi výživné bezlepkové obilniny s nízkym glykemickým indexom. Čoraz obľúbenejšia je aj v podobe múky, ktorá je ľahko stráviteľná. 100 g pohánkovej múky obsahuje 335 kcal, 71 g sacharidov (z toho 10 g patrí vláknine), 3 g tukov, takmer 13 g proteínov s vyváženým pomerom aminokyselín. Z vitamínov sú slušne obsiahnuté B vitamíny, vrátane kyseliny listovej. Nechýba ani vitamín E a K.
Oveľa zaujímavejšie je však zastúpenie minerálov a stopových prvkov. Sto gramov pohánkovej múky pokryje dennú potrebu mangánu na 101 %, horčíka na 63 %, fosforu na 34 %, medi na 26 %, železa na 23 %, zinku na 21 %, draslíka na 16% a vápnika na 4 %. Pohánka obsahuje aj bohatstvo v podobe rutínu, ktorý má priaznivý vplyv na pružnosť ciev.
Niektoré zdravotné benefity pohánky
Vďaka obsahu živín môže pohánka prispieť k zdravému tráveniu, je prevenciou zápchy a pomáha z tela odstraňovať toxíny. Vláknina má tiež vplyv na zníženie cholesterolu. Rutín prispieva k pevnosti a pružnosti ciev, ale má aj protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Pohánku by teda mali jesť tí, ktorí majú problém s kŕčovými žilami, hemoroidmi či zrážanlivosťou krvi. B vitamíny sú potrebné pre fungovanie nervovej sústavy a metabolizmu. Meď sa podieľa na výrobe červených krviniek a horčík zmierňuje kŕče, bolesti hlavy a eliminuje vznik depresií.
Tipy na použitie pohánkovej múky
Pohánková múka disponuje výraznejšou chuťou a to treba zohľadniť pri kombinovaní s inými múkami. Väčšinou sa odporúča pomer 1:3, teda jeden diel pohánkovej múky a tri diely ostatných múk. Pri dodržaní tohto pomeru pohánková múka príliš neovplyvní výslednú chuť a textúru pokrmov. Hodí sa na prípravu rozličných koláčov, palaciniek, lievancov, ale aj ako prostriedok na zahusťovanie jedál a prísada do chlebového cesta.
Odporúčame: dmBio celozrnná pohánková múka, BIO, 500 g, bezlepková, celozrnná pohánková múka s jemnou orieškovou arómou sa výborne hodí na prípravu lahodných slaných aj sladkých jedál ako lievance, wafle alebo palacinky. Kúpite v sieti dm drogerie markt.
Ako vydrží čo najdlhšie?
Pohánkovú múku nasypte do sklenenej vzduchotesnej nádoby a uložte na chladné miesto. Takto zostane dlhšie čerstvá s obsahom všetkých dôležitých látok.
Pripravte si skvelé lievance
Chcete svoju rodinu prekvapiť cez víkend niečím chutným a zdravým? Tieto lievance sú skvelá voľba. Čo budete potrebovať? 100 g pohánkovej múky, 50 g jemných ovsených vločiek, 250 g kefíru, 1 vajíčko, 2 PL chia semiačok, 1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov, 2 PL javorového sirupu, štipka soli, kôra z jedného citróna a kokosový olej na smaženie. Postup je naozaj jednoduchý – stačí zmiešať všetko dokopy a 20 minút nechať cesto odpočívať. Potom panvicu vymastíme troškou kokosového oleja a robíme lievance. Podávame ich s tvarohom alebo marmeládou.
Zdroj foto: pixabay.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Tipy od odborníčky na najvýživnejšie múky a ich kombinácie
Ako kombinovať múky?
Tipy, ako znížiť spotrebu cukru v jedálničku
Podľa ŠÚSR spotreboval jeden obyvateľ Slovenska za rok 2015 30,2 kg cukru, čo je 83 gramov cukru denne, teda takmer 21 čajových lyžičiek!
Datlový cheesecake so škoricou
Lahodný raňajkový koláčik alebo aj dezert, ak chcete, má opäť zdravú príchuť.