Strava musí byť rozmanitá, inak telo trpí
Niektorí v snahe žiť zdravo radikálne zúžia výber potravín – základom ich jedálnička je kuracina, zelenina či tvaroh.
Hmotnosť sa síce hýbe smerom nadol, lenže jednotvárnosťou jedálneho lístka si koledujú o vážne zdravotné problémy. S týmto problémom sa vo svojej praxi často stretáva aj výživový poradca Ing. Libor Javro: „Áno, s jednotvárnosťou jedálnička sa často stretávam aj vo svojej praxi. Ľudia vyradia množstvo potravín, lenže nenahradia ich zdravšími alternatívami. Buď nevedia, ako majú tieto potraviny nahradiť, alebo si to, že skĺzli do jednotvárneho stravovania, ani neuvedomujú. To však vedie k oslabeniu organizmu i imunitného systému, k priberaniu, nechuti i sklamaniu. Preto je veľmi dôležité, ak človek nedisponuje dostatočnými vedomosťami, poradiť sa v tomto smere s naozaj skúseným odborníkom.“
Tu by sme radi zdôraznili, že nie je odborník ako odborník. Možno i vy ste mali možnosť nazrieť do niektorých jedálnych lístkov od „výživových poradcov“ a boli ste prekvapení, akú úzku škálu potravín zahŕňajú. Kuracie mäso a zelenina sú ako základ jedálneho lístka nedostatočné! Je pravda, že človek schudne, ale za akú cenu? Preto skôr, ako niekoho požiadate o pomoc a radu, zistite si o ňom dostatok informácií.
Čo by nemalo v pestrom jedálnom lístku chýbať?
Veľmi dôležitý je príjem zeleniny a ovocia. Človek by mal denne skonzumovať 5 porcií ovocia a zeleniny, čo predstavuje množstvo okolo 500 gramov. Preferovať treba čerstvé plody, ale vhodným spestrením je napríklad aj zelenina pripravená v pare alebo na grile, sušené ovocie a pod.
V pestrom jedálnom lístku by nemali chýbať ani celozrnné obilniny a strukoviny. Aj tu je potrebné preferovať pestrosť. Čo sa týka obilnín, okrem tradičných ovsených vločiek je dobré dať šancu aj pohánke, kvinoe, amarantu, bulguru či kuskusu. To isté platí aj pre strukoviny – výborne chutí mungo fazuľa či červená šošovica. Zdravým spestrením jedálneho lístka sú aj fermentované produkty zo sóje, teda sójové omáčky, miso, tempeh či natto.
Keďže vychádzame z predpokladu, že človek je od prírody „všežravec“, v jedálničku by mali byť pravidelne zastúpené aj mliečne výrobky, chudé mäso, ryby a vajíčka. Dôležité sú zdroje zdravých tukov v podobe panenských olejov, orechov a semien. Aj tu existuje množstvo alternatív. Stačí zapojiť fantáziu a nebáť sa experimentovať, veď rozmanitosť je korením života.
Spracované v spolupráci s výživovým poradcom Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk
Zdroj foto: unsplash.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Chia semiačka zasýtia na dlhší čas a vy zjete menej
Drobné chia semiačka v kombinácii s inými potravinami prirodzene znižujú hladinu cukru v krvi a zabraňujú pocitom nepríjemného hladu.
Prečo jesť bulgur a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur je celozrnná pšenica, ktorá sa najprv predvarí a potom naláme, a tak je ľahšie stráviteľná. Má príjemnú orieškovú chuť a obsahuje veľa prospešných látok.
Ktoré produkty z kokosu sa oplatí vyskúšať?
Kokosový olej zasýti a dodá energiu, kokosová voda môže slúžiť ako športový nápoj.