Ako si pripraviť zdravé müsli?
V niektorých kupovaných müsli produktoch nájdete cukor, glukózovo-fruktózový sirup, oxid siričitý či palmový olej, čo nasvedčuje tomu, že od zdravých majú veľmi ďaleko.
Preto je vždy veľmi dôležité prečítať si etiketu a všimnúť si zastúpenie hlavných zložiek. O kvalite müsli veľa napovie obsah obilných vločiek, orieškov, semienok a neprisladzovaného sušeného ovocia – pre tieto suroviny platí, že čím viac, tým lepšie. Dobrým ukazovateľom kvality je aj vysoký obsah vlákniny na jednu porciu a maximálne 7 g cukru v jednej porcii.
Naopak, ak na prvých priečkach v zložení nájdete cukor, glukózovo-fruktózový sirup, stužené tuky (pozor na ne hlavne v pražených müsli produktoch), sodík, farbivá či konzervačné látky, je lepšie takýto produkt nekupovať a poobzerať sa po zdravšom, alebo si vyrobiť müsli doma. Je to jednoduché, rýchle a navyše viete, čo domáce müsli obsahuje.
Tipy na prípravu müsli
Čokoládové müsli pre labužníkov
Suroviny:
- 250 g rozličných druhov vločiek (ovsené, špaldové, pšenové, ryžové...), ½ ČL čiernej himalájskej soli, 15 g masla ghí, 50 g orieškov podľa preferencií, 2 PL extra panenského slnečnicového oleja (nemusíte sa báť, je vhodný aj na tepelnú úpravu pri vyšších teplotách), 50 g rozdrobenej čokolády s obsahom kakaa minimálne 70 %, 3 – 4 PL pravého včelieho medu a ½ ČL cejlónskej škorice
Postup:
Plech vystelieme papierom na pečenie. Naspodok dáme ovsené vločky a na ne zvyšok ingrediencií. Všetko dokonale premiešame tak, aby nám vznikla lepkavá hmota. Pečieme pri teplote 150 stupňov Celzia zhruba 20 – 30 minút. Pozor, müsli treba počas pečenia niekoľkokrát premiešať! Po vychladnutí hmotu rozdrobíme a dáme do sklenenej dózy.
Odporúčame: dmBio 5-zrnné vločky, BIO, 500 g – zmes piatich druhov obilných vločiek. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Müsli s lieskovcami
Suroviny:
- 150 g lieskovcov, 200 g ovsených vločiek (alebo podľa preferencií), 50 g tekvicových semiačok, 50 g slnečnicových semiačok, 2 – 3 PL masla ghí, 1,5 ČL cejlónskej škorice, 4 PL domáceho medu
Postup:
Postup je podobný, ako v predchádzajúcom recepte. Všetko spolu zmiešajte a dajte na papier vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri teplote 150 stupňov Celzia dozlatista. Po vychladnutí rozdrobte a dajte do sklenenej dózy na uzatváranie.
Domáce müsli tyčinky s amarantom
Suroviny:
- 200 g ovsených vločiek (ideálne je, ak ich pomeliete), 100 g celozrnnej špaldovej múky, 150 ml jablkového pyré, 4 PL javorového sirupu, 80 g vareného amarantu, 100 g amarantových pukancov (zoženiete v bio obchodoch), veľká hrsť orechov, hrsť sušených sliviek, vanilkový extrakt a štipka soli
Postup:
Najskôr si pripravíme amarant podľa návodu – najskôr ho prepláchneme vodou, dáme do hrnca a zalejeme vodou v pomere 1:2. Varíme dovtedy, kým nezmäkne. Trvá to zhruba 20 minút. Medzitým si nasekáme orechy a slivky. Potom všetky suroviny zmiešame a dáme na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov Celzia. Po upečení nakrájame tyčinky.
Odporúčame: dmBio pufovaný amarant, BIO, 125 g – jedzte ako pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Amarant, alebo obilie Inkov pripomínajúce proso, je jednou z najstarších kultúrnych rastlín. Pufovaný amarant chutí lahodne s jogurtom alebo müsli, ako prísada do sladkých lahôdok i na pečenie. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
Zdroj foto: unsplash.com
Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o:
Čo robiť, keď zhrešíte jedlom?
Až príliš často sa stáva, že to ľudia jednoducho vzdajú a potom už len pokračujú v zlých vzorcoch stravovania sa a v prejedaní.
Srvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcov
Sušená srvátka je vhodná nielen na doplnenie bielkovín do organizmu, ale predstavuje aj zdroj ďalších prospešných látok.
Ako používať bylinky správnym spôsobom?
Sú bylinky iba módny hit, alebo dokážu jedlu pomôcť vyniknúť?