Nakopni svoju imunitu v Supershape PREMIUM

POWER WOMAN 3

Srvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcov

Sušená srvátka je vhodná nielen na doplnenie bielkovín do organizmu, ale predstavuje aj zdroj ďalších prospešných látok. 

Srvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcov
5. AUG 2016

Srvátka vzniká pri výrobe syrov a tvarohu. Ak sa mlieko zráža pomocou kyseliny mliečnej, jedná sa o kyslú srvátku. Sladká srvátka je vedľajším produktom pri výrobe syrov, ktoré sa získavajú použitím syridla. Z výživového hľadiska je zaujímavá sušená srvátka, avšak aj jej zloženie závisí od kvality mlieka a použitého technologického procesu. Sto gramov takejto srvátky obsahuje cca 12 g bielkovín a až 60 – 70 g sacharidov, čo nemusí byť vhodné pre ľudí, ktorí chudnú. Zaujímavejšie môžu byť v tomto smere najmä pre športovcov proteínové koncentráty alebo izoláty. Preto si treba pred kúpou doplnku stravy zo srvátky ujasniť svoje očakávania a dôsledne preštudovať etikety. Ak vám ide o získanie svalovej hmoty alebo chudnete, poobzerajte sa po proteínových izolátoch a koncentrátoch. Naopak, pre posilnenie zdravia a imunity vám postačí kvalitná sušená srvátka.

Odporúčame: Das gesunde Plus energetická tyčinka s kokosovo-mandľovou príchuťou,  máčaná v horkej čokoláde, 35 g. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.

sm srvátka

Srvátka a zdravie

Okrem sacharidov, dobre stráviteľných bielkovín s vyváženým zložením aminokyselín a malého množstva tukov, sa v srvátke nachádza množstvo prospešných látok. Jedná sa hlavne o vitamíny zo skupiny B, ktoré majú zásluhu na správnom fungovaní nervovej sústavy i látkovej výmeny. V srvátke sú zastúpené aj vitamíny C a E, ktoré sú významnými antioxidantami. Z minerálov možno spomenúť draslík, horčík, vápnik, fosfor či zinok.

Obsah srvátky ju predurčuje k tomu, aby zlepšovala činnosť tráviaceho traktu. Ak máte problém s črevami, pomôže vám obnoviť črevnú mikroflóru. Tým pádom posilňuje aj imunitný systém, veď nie nadarmo sa hovorí, že zdravie je ukryté v črevách. Srvátka má aj detoxikačné účinky, znižuje hladinu cholesterolu a zvonku priaznivo pôsobí na pokožku.

Srvátka a chudnutie

Ak chudnete, siahnite skôr po proteínových koncentrátoch či izolátoch, alebo myslite na to, že sušená srvátka obsahuje 70 – 80 % sacharidov a zarátajte ich do celkového energetického príjmu. Ak si kladiete otázku, či srvátkové proteíny pomáhajú pri redukcii hmotnosti, odpoveď vám poskytne zaujímavý pokus, ktorý vykonali vedci z Minnesoty. Účastníkov rozdelili do dvoch skupín tak, že obom znížili kalorický príjem o 500 kcal. Avšak jednej skupine dopriali 20 minút pred raňajkami a večerou srvátkový proteín. Po 3 mesiacoch výsledky oboch skupín porovnali. Skupina, ktorá užívala srvátkový proteín, stratila viac telesného tuku a menej svalovej hmoty ako druhá skupina (1).

Odporúčame: Das gesunde Plus srvátková tyčinka s čučoriedkovou príchuťou, máčaná v mliečnej čokoláde, 35 g. Zakúpite v sieti dm drogerie markt.
dm srvátka

Tipy na použitie srvátky

Srvátku možno používať podobne ako sušené mlieko, teda ju pridať do rozličných nápojov alebo jedál. Srvátka je vhodná aj na zlepšenie výživovej hodnoty rozličných fitnes receptov, napríklad zdravých palaciniek alebo smoothies. „Srvátka je vhodným doplnením vyváženej stravy športovca, najmä pre doplnenie bielkovín a biologicky aktívnych látok. Ideálne je využívať ju na desiatu či olovrant vtedy, keď nestíhate,“ hovorí výživový poradca Ing. Libor Javro.

Referencie:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2289832/

Spracované v spolupráci s Ing. Liborom Javrom z www.vyzivovestudio.sk

Zdroj foto: pixabay.com

Ľudia, ktorí čítali tento článok, zaujímajú sa tiež o: 

Strukovinové nátierky plné bielkovín nielen pre športovcovStrukovinové nátierky plné bielkovín nielen pre športovcov

Pripravte si zo strukovín nátierky, ktoré bude milovať vaše zdravie i štíhla línia!

 

Fit raňajky skvelo doplnia orieškyFit raňajky skvelo doplnia oriešky

Milujete sladké raňajky v podobe rozličných obilninových kaší?

 

5 zdravých receptov s ovsenými vločkami5 zdravých receptov s ovsenými vločkami

Zbiehajú sa vám slinky na banánové ovsené koláčiky alebo by ste radšej vyskúšali ovsené vločky v kombinácii s bryndzou? 


Autor článku

Mirka Mikova

Mgr. Mirka Suchárová

Redaktor, editor, copywriter. Viac sa dozviete na mojej stránke:

https://www.miroslavasucharova.sk/

Ďalšie články od autora

DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Srvátka – cenný zdroj bielkovín pre športovcov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.